Τρίτη, Μαρτίου 3

Συναγερμός στα νησιά: «Θωρακίζονται» ακόμα και με στρατιωτικούς σκύλους - Αυξημένη εγρήγορση στο Καστελόριζο

Πληροφορίες για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην Αττάλεια προκειμένου να προωθηθούν στο Καστελόριζο - Εν πλω σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου για να συνδράμει το Λιμενικό.

Μέχρι και τους στρατιωτικούς σκύλους έχει «επιστρατεύσει» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας
και εντοπισμού παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σε αρκετά νησιά έχουν αναπτυχθεί μικρές ομάδες στρατιωτών, οι οποίες, συνοδεία στρατιωτικών σκύλων εκτελούν περιπολίες στα λιμάνια, αλλά και σε απομακρυσμένες ακτές.

Οι συγκεκριμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται συνήθως για φύλαξη στις αποθήκες με τα πυρομαχικά και οι περισσότεροι ανήκουν σε μονάδες της ΜΕΡΥΠ, έχοντας ως αποστολή την ανακάλυψη εισβολέων και τον εντοπισμός της θέσης τους, μέσω της εξαιρετική όσφρηση τους. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να προειδοποιήσουν στο Συνοδό – Εκπαιδευτή τους με γρυλλισμούς γαύγισμα ή σιωπηλό συναγερμό, εάν καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά ή αντιληφθούν ανθρώπινη παρουσία σε περιοχή που δεν θα έπρεπε.

Ανάκληση αδειών στο Πολεμικό Ναυτικό

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΘΑ έχει προχωρήσει σε ανάκληση αδειών και στην εντολή γι’ ανάληψη υπηρεσίας σε όλο το προσωπικό που υπηρετεί ως πλήρωμα στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενισχύοντας συνεχώς, τις τελευταίες ημέρες, με πολεμικά πλοία τη ναυτική δύναμη που έχει αναπτύξει η χώρα μας προς αντιμετώπιση του οργανωμένου από τις τουρκικές υπηρεσίες σχεδίου μαζικής απόβασης μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Αξιολογώντας μια σειρά από πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει στοχοποιήσει το Καστελόριζο, συγκεντρώνοντας στην περιοχή της Αττάλειας ένα μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών προκειμένου να τους προωθήσει εν συνεχεία στο ελληνικό νησί, το ΥΠΕΘΑ έχει προχωρήσει στην ενίσχυση συνολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης, τόσο σε επίπεδο επάνδρωσης όσο και σε επίπεδο ναυτικών μέσων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Πενταγώνου, σταδιακά και μέσα στις επόμενες ημέρες η πίεση των παράνομων μεταναστών στη μεθόριο του Έβρου θα αρχίσει να χαλαρώνει, με τις ροές να αναδιατάσσονται και να κατευθύνονται εκ νέου στα μικρασιατικά παράλια. Στο πλαίσιο αυτό, από χθες παρατηρείται μία σχετική μείωση στις αφίξεις μεταναστών στην πλευρά των τουρκικών συνόρων στις Καστανιές, ενώ αρκετές είναι και οι αποχωρήσεις, αφού πλέον, στους περισσότερες, έχει καταστεί προφανές ότι τα περάσματα του ποταμού έχουν σε σημαντικό βαθμό «σφραγιστεί» από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό.

Αντιστρόφως ανάλογη όμως είναι η εικόνα που υπάρχει στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπου ήδη από προχθές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αρχίσει και αυξάνονται δραματικά, με την κατάσταση να εκτιμάται πως θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο και για όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες.

Ήδη το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου βρίσκεται εν πλω, συνεπικουρώντας τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, στην προσπάθεια που καταβάλουν να αναχαιτίσουν τα πολυάριθμα, κατάφορτα με οικονομικούς μετανάστες, πλοιάρια που ξεκινούν από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Πρόκειται για βάρκες, φουσκωτά, ακόμη και καΐκια τα οποία στη συντριπτική πλειονότητα τους και σύμφωνα με τις σχετικές καταγραφές που γίνονται, μεταφέρουν περισσότερα από 50 άτομα, κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας με καταγωγή από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Τα εν λόγω σκάφη, είναι στο σύνολο τους εξοπλισμένα με μηχανές και επιχειρούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και με επικίνδυνες για τους ίδιους τους επιβαίνοντες, μανούβρες να διασπάσουν τον κλοιό προστασίας των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων που έχουν σχηματίσει τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά, μιας και ο έλεγχος της μεταναστευτικής ροής στη θάλασσα είναι πιο δύσκολος σε σχέση με την ξηρά, τα σκάφη του Π.Ν και του Λ.Σ έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές να πράξουν οτιδήποτε είναι δυνατόν προκειμένου οι βάρκες που έρχονται από τα μικρασιατικά παράλια να επιστρέφονται πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάμερες των ελληνικών πλοίων έχουν σε αρκετές περιπτώσεις καταγράψει τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν ή ακόμη και να ρυμουλκούν βάρκες με μετανάστες, προκειμένου να τις βοηθήσουν να περάσουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Γιώργος Διονυσόπουλος
https://www.protothema.gr/