Δευτέρα, Μαρτίου 23

Κορωνοϊός: Κριτική των μελών ΔΕΠ του παν. Αθηνών στον Τσίοδρα: Έχει δίκιο ο Κουρέτας

Έντονη επιστημονική κριτική στον Σωτήρη Τσιόδρα ασκεί ο σύλλογος των μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τα όσα είπε χθες για «fake news» περί την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, «φωτογραφίζοντας» τον Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ υποστηρίζει τις θέσεις που εξέφρασε ο Δ. Κουρέτας και ασκώντας κριτική στα όσα είπε ο Σ. Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Για να δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Τσιόδρας (και όχι Τσιόρδας). Είπε ότι όντως τα περιστατικά υποκαταγράφονται και ότι ειδική ομάδα στατιστικής δουλεύει τα επιδημιολογικά μοντέλα.
Αλλά αποτελεί στοιχειώδη επιστημονική αλήθεια ότι κανένα στατιστικό μοντέλο δεν δουλεύει χωρίς επαρκή δείγματα, τα οποία ο κ. Τσιόρδας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν (μίλησε για μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα εκτίμηση περί 2,000-3,000 κρουσμάτων).
Επίσης δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δείγματα να παρέχουν εικόνα της χωροταξικής και διστρωματικής διάδοσης του ιού, πράγμα απολύτως απαραίτητο από επιδημιολογική σκοπιά.
Γιατί δεν αναφέρθηκε; Επειδή απλούστατα δεν έχουν τέτοια εικόνα ούτε παίρνουν μέτρα για να την αποκτήσουν. Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα;
Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα.
Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα.
Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα:
Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση.
Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί.
Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού).
Τέλος, θα σας παρακαλέσουμε να διαβάσετε το άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Joseph Eisenberg προκειμένου να κατανοήσετε τη σημασία όλων των παραπάνω. Στην επιστήμη δεν χωράνε πολιτικοί προσανατολισμοί και επιδιώξεις, τα πράγματα συζητώνται σε αντικειμενική βάση».

από topontiki
 teleytaiaexodos.