Παρασκευή, Μαρτίου 13

Κορονοϊός: Ο “έξυπνος” ιός που συμπεριφέρεται σαν… βιολογικό όπλο!

Φωτογραφία Reutersnewsit.gr



  • Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν, σκληρά οριζόντια μέτρα επιστρατεύονται για να μπλοκαριστεί ο κορονοϊός αλλά εγγυήσεις πως το σχέδιο θα πετύχει, δεν υπάρχουν. Απ’ όποια χώρα κι αν πέρασε ο κορονοϊός, παρέμεινε αήττητος.
    Με τα κρούσματα να έχουν πλέον φτάσει τα 89, οι επιστήμονες κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι εμφανίζονται. Από την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, περιμένουν πως θα εμφανιστούν κι άλλα «ορφανά» κρούσματα και κανείς τους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρώτων θανάτων στη χώρα.
    Αναμενόμενη αύξηση μπορεί να συμβεί και στα βαρύτερα περιστατικά. Ήδη, εκτός από τον 67χρονο ασθενή που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, υπάρχουν ακόμη 4 ασθενείς της νόσου COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύονται με πνευμονία.

    Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, εμφανίζει βαρύτερα συμπτώματα και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η εισαγωγή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
    Επίσης, υπάρχουν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στο ίδιο νοσοκομείο με ελαφρύτερα συμπτώματα, τα οποία νοσηλεύονται σε ειδική απομονωμένη πτέρυγα της οφθαλμολογικής κλινικής.
    Υπάρχει και κάτι άλλο που προβληματίζει τους γιατρούς. Είναι μια ακόμη, πρωτοφανής για τα δεδομένα της λοιμωξιολογίας, ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο κορονοϊός: Ασθενείς που στην αρχή έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί την 5η ή 6η ημέρα να παρουσιάσουν ξαφνική σοβαρή επιδείνωση από το αναπνευστικό τους σύστημα.
    Για να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας μια πιθανή αύξηση των βαρύτερων περιστατικών που θα απαιτήσουν νοσηλεία με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εντείνει τις προσπάθειες ανεύρεσης και δημιουργίας περισσότερων κρεβατιών ΜΕΘ για τον κορονοϊό, στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

    Κορονοϊός, ο «απρόβλεπτος» ιός

    Εκτός από ανίκητος, ο “έξυπνος” -όπως έχει χαρακτηριστεί- κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει βρει τον τρόπο να παραμένει και απρόβλεπτος. Η δράση του έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες και διαλυμένα τα συστήματα υγείας των χωρών που “επισκέφθηκε”.
    Τι είναι αυτό, όμως, που τον έχει καταστήσει τόσο επικίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι απειλητικός για έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό;
    Η φοβερή επιδημία έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λένε οι ειδικοί, αλλά και πολλά “θολά” σημεία. “Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, τόσο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι μας έχει ξεφύγει”, επισημαίνουν.

    Κορονοϊός: Θα τον νικήσουν τα “υπερβολικά” μέτρα;

    Η Ιταλία πήρε αυστηρότερα μέτρα όταν η επιδημία του νέου κορονοϊού είχε, ήδη, αποδεκατίσει μέρος του πληθυσμού. Η απομόνωση περιοχών -και πρόσφατα ολόκληρης της χώρας- ήταν “εκ των υστέρων” και χωρίς κανένα νόημα.
    Βασιζόμενοι στις “αποτυχίες” των άλλων χωρών και με οδηγό τις τελευταίες μελέτες για τον ιό, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προσπαθούν να εμποδίσουν την επιδημία να εξαπλωθεί στην Ελλάδα.

    Λαμβάνουν υπερβολικά μέτρα, τα οποία ίσως δεν δικαιολογούνται από την μικρή διασπορά του ιού στη χώρα. Με το οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων και Πανεπιστημίων, όμως, ελπίζουν τώρα να προλάβουν τα επόμενα βήματα του ιού. Όμως, δεν είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν…
    Μέλη της Επιτροπής έχουν χαρακτηρίσει τον ιό “έξυπνο”, καθώς έχει βρει τον τρόπο να πολλαπλασιάζει ύπουλα τη δύναμή του και να μην τον ανακόπτει κανείς. Ποιος είναι ο τρόπος αυτός; “Ταξιδεύει” γρήγορα μέσω ασυμπτωματικών φορέων -που δεν εντοπίζονται ούτε απομονώνονται εύκολα- ώστε να βρει τον τελικό του στόχο που είναι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς.

    Κι ενώ εμφανίζεται ήπιος για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, “οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς μας θα κινδυνεύσουν”, λένε μέλη της Επιτροπής, καθώς ο ιός θα τους μεταφερθεί από ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν ελαφρά συμπτώματα.
    Μέλος της Επιτροπής τονίζει, ότι “χωρίς καμία διάθεση συνωμοσιολογίας ο ιός μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν βιολογικό όπλο”.

    Ο κορονοϊός και τα νεότερα δεδομένα

    Τα τελευταία δεδομένα για τον ιό προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Δύο μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα (09.03.2020) έφεραν στην επιφάνεια πρωτοφανή στοιχεία. Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι ομολογούν ότι παρόμοια χαρακτηριστικά σε ιούς δεν έχουν ξανασυναντήσει στην καριέρα τους.
    Στις δύο αυτές μελέτες στηρίχθηκε το κλείσιμο των σχολείων.
    Πρώτη μελέτη: Εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες του ιού σε παιδιά ή νεαρά άτομα που είχαν ήπια ή ακόμα και καθόλου συμπτώματα. Εργαστηριακή ανάλυση επιχρίσματος από τον φάρυγγα παιδιών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό, απέδειξε την ύπαρξη υψηλών ποσοτήτων του ιού (υψηλό ιικό φορτίο), το οποίο δεν συνοδευόταν από τα αντίστοιχα συμπτώματα που παρουσιάζουν ασθενείς με μεγάλο ιικό φορτίο.

    Να σημειωθεί ότι το μεγάλο ιικό φορτίο σχετίζεται με την υψηλή μεταδοτικότητα.
    Σε περίπτωση 9χρονου παιδιού, μάλιστα, εντοπίστηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις ιού στον φάρυγγα και υψηλότατη μεταδοτικότητα, ακόμη και μετά τη 14η μέρα της νόσησής του. Το παιδί δεν είχε καθόλου συμπτώματα.
    Δεύτερη μελέτη: Το 70% των προσβεβλημένων ασθενών είχε ιικό φορτίο και μετέδιδε τη νόσο, μέχρι και πάνω από 20 μέρες. Νέα στοιχεία προέκυψαν για το 70% των προσβεβλημένων από την επιδημία ανθρώπων, στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμφανίζουν ιικό φορτίο στον φάρυγγα τους, μέχρι και πάνω 20 μέρες, ακόμα κι όταν είναι ασυμπτωματικοί. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν στη μελέτη ότι μετά τις 10 μέρες μειώνονται πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να τα άτομα να μεταδίδουν τη νόσο για πολύ καιρό. Στα παιδιά δεν υπάρχουν ακόμη ευρήματα.

    Συμπερασματικά, οι δύο παραπάνω έρευνες απέδειξαν ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή ήπια συμπτωματικοί ασθενείς (παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας) μπορεί να μεταδίδουν πολύ ενεργά τη νόσο COVID-19 και να έχουν πολύ υψηλά ιικά φορτία.

    Τι θα κερδίσουμε (μάλλον) αν παρατείνουμε την έλευση της επιδημίας

    Το κλείσιμο των σχολείων, φροντιστηρίων και πανεπιστημίων είναι το ανάχωμα που μπορεί να φέρει καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, με σκοπό να προστατευθούν ασθενείς και ηλικιωμένοι.
    Στόχος είναι, αν όχι να αποτραπεί, τουλάχιστον να καθυστερήσει η επιδημία για τρεις λόγους:
    να περάσει η περίοδος της έξαρσης της γρίπης
    να προετοιμαστεί καλύτερα το σύστημα υγείας
    να ανέβει η θερμοκρασία πηγαίνοντας προς την άνοιξη (αν και αυτό είναι υπόθεση βελτίωσης και όχι βεβαιότητα).
    Πηγή: iatropedia.gr