Πέμπτη, Μαρτίου 19

Τρομοκρατία Ερντογάν με τον κορωνοϊό


Η γιατρός-επιδημιολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Άγκυρας Dr. Cinar ενημερώνει τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για την πορεία του κορωνοϊού στην Τουρκία.
«Μην ακούτε τι λένε. Τα κρούσματα είναι χιλιάδες. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στην Κωνσταντινούπολη. Ίδια εικόνα και στην Άγκυρα. Στα ανατολικά σύνορα της χώρας η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω της συνοριακής γραμμής
με τον Ιράν και το Ιράκ».
Η Dr. Cinar είχε την εντύπωση ότι ζει σε μία χώρα με δυτικά πρότυπα πολιτισμού και πως εργάζεται σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο και σε μία σύγχρονη πανεπιστημιακή κλινική. Προφανώς έκανε μεγάλο λάθος. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ενημέρωσή της ως ειδική και αρμόδια γιατρός επί θεμάτων επιδημίας και εκλήθη από τις αρχές σε ανάκριση.
Το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο θλιβερό. Η Dr. Cinar, μετά την ανάκρισή της, έκανε την εξής δήλωση: «Από δω και στο εξής θα προσέχω τα λόγια μου και τις λέξεις που χρησιμοποιώ και θα συνεχίσω την εντατική εργασία μου στο πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο για την πατρίδα μου».
Προηγουμένως, αμέσως μετά την ανάκρισή της, η γιατρός εξέδωσε και μία άλλη λακωνική ανακοίνωση αναφέροντας: «Ζητώ συγγνώμη, χρησιμοποίησα λάθος λέξεις. Θα προσέχω πώς μιλάω».
Η υπόθεση της Dr. Cinar με το βίντεο το οποίο δείχνει την ενημέρωση της επιστήμονα προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου στην Τουρκία και από το πρωί της Πέμπτης 19 Μαρτίου βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων.
 https://www.zougla.gr/kosmos/article/tromokratia-erntogan-me-ton-koronoio

Όμως όλη αυτή η ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει τη δημοσκοπική έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην Τουρκία και η οποία αποκαλύπτει πως το 45% των Τούρκων πολιτών δεν εμπιστεύονται έστω και κατά το ελάχιστο τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πορεία επιδημίας του κορωνοϊού.
Με λίγα λόγια, στην Τουρκία συλλαμβάνονται και ανακρίνονται όσοι αναρτούν ή παρέχουν πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ οι μισοί τουλάχιστον πολίτες δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Είναι προφανές πως με αυτόν τον τρόπο η γειτονική χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, το οποίο όμως θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για τις χώρες με τις οποίες έχει κοινά σύνορα. Θα πρέπει αυτό το στοιχείο να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι διεθνείς θεσμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως δεδομένο την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία και στο οποίο η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.