Τετάρτη, Μαρτίου 18

Κορωνοϊός: Πώς σταματάει η μετάδοση με αερομεταφερόμενα σταγονίδια – Τι πέτυχαν ερευνητές του παν/μίου Columbia!

κορωνοϊός
Όπως είναι γνωστό ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο με δύο βασικούς τρόπους: με άμεση κοντινή επαφή και με σταγονίδια (από βήχα, φτέρνισμα κλπ) που εκτοξεύονται στον αέρα και ταξιδεύουν μερικά μέτρα μακριά.

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους (ελπίζουμε!) κατανοητό ότι για τον πρώτο τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού, η καλύτερη λύση είναι η κοινωνική απόσταση,
όταν είμαστε έξω και η κοινωνική αυτό-απομόνωση (Μένουμε Σπίτι).

Τώρα, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Ραδιολογίας του πανεπιστημίου Columbia στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση και για τον δεύτερο τρόπο μετάδοσης: η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας!

Κορωνοϊός: Τι λύση προτείνουν ερευνητές του Columbia για τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια

(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και το παραθέτουμε αυτούσιο)
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για την αποτροπή της μετάδοσης ιών, όπως ο ιός της γρίπης, η οποία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και για τον κορωνοϊό. Με απλά λόγια η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του φωτός. Δείτε πώς λειτουργεί αυτό:
Είναι γνωστό ότι το συμβατικό μικροβιοκτόνο υπεριώδες (UV) φως μειώνει την μετάδοση ιών μέσω αερομεταφοράς σταγονιδίων από άνθρωπο σε άτομο, σκοτώνοντας τους ιούς ενώ βρίσκονται στον αέρα. Δυστυχώς το συνηθισμένο μικροβιοκτόνο υπεριώδες φως ενέχει κάποιους κινδύνους στην εφαρμογή του, καθώς προκαλεί καρκίνο του δέρματος και προβλήματα στα μάτια.
Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας ιδιαίτερος τύπος υπεριώδους φωτός ("μακρύ-UVC φως"  ή "far-UVC light" με μήκος κύματος γύρω στα 220 nm) το οποίο έχει πολύ μικρή διείσδυση μέσα σε βιολογικό υλικό, ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει στο στρώμα των νεκρών κυττάρων την επιφάνεια του δέρματός μας, ούτε μπορεί να διεισδύσει στα μάτια μας. Έτσι δεν μπορεί να φτάσει, ή να βλάψει οποιαδήποτε ζωντανά κύτταρα στο σώμα μας.
κορωνοϊός
Αλλά μπορεί να διεισδύσει και να σκοτώσει ιούς που επιπλέουν στον αέρα, απλά επειδή οι ιοί είναι απίστευτα μικροσκοπικοί.

Εν ολίγοις, η έκθεση σε μακρύ-UVC φως είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, αλλά δυνητικά θανατηφόρα για τους αερομεταφερόμενους ιούς.

Έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες τόσο την ασφάλεια στην έκθεση ανθρώπου σε μακρύ-UVC φως, όσο και για την αποτελεσματικότητά του στη θανάτωση των ιών και τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει χαμηλού κόστους λάμπες που εκπέμπουν μακρύ-UVC φως και μια εταιρεία φωτισμού στις ΗΠΑ ενσωματώνει τους λαμπτήρες τέτοιου φωτός ακόμα και σε συμβατικά φωτιστικά.
κορωνοϊός
Η μεγάλη εικόνα σε αυτή την ιδέα είναι ότι αυτοί οι λαμπτήρες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε συμβατικά φωτιστικά έτσι ώστε να είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, αεροπλάνα κλπ. Στα μάτια μας, αυτή μοιάζει με μια από τις ελάχιστες πρακτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, μέχρι να βρεθεί θεραπεία.
Το παρακάτω βίντεο είναι μια τεχνητή παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το μακρύ-UVC φως:



Πηγή: https://www.crr.columbia.edu

 https://www.iatropedia.gr/y