Δευτέρα, Απριλίου 13

13033: Πότε μπορεί να δείτε μήνυμα χρέωσης στέλνοντας κωδικό μετακίνησης SMS

13033: Πότε μπορεί να δείτε μήνυμα χρέωσης στέλνοντας κωδικό μετακίνησης SMS

Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε το 13033 μπήκε στη καθημερινότητά μας και δεν είναι άλλο από τον πενταψήφιο αριθμός στον οποίο στέλνουμε SMS με τους κωδικούς για τη μετακίνηση τύπου Β. Δηλαδή για πάμε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, περίπτερα, τράπεζες, άσκηση - με άλλα λόγα μετακινήσεις που επιτρέπονται εν μέσω μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας για κορονοϊό. Πολλοί όμως βλέπουν στο κινητό τους ειδοποίηση χρέωσης παρότι είναι δωρεάν.
Δείτε γιατί συμβαίνει.
Στο 13033 και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται η ειδοποίηση χρέωσης, παρότι η υπηρεσία είναι δωρεάν. Τι συμβαίνει αναρωτιούνται χρήστες; Πράγματι, κατά την αποστολή ενδέχεται να δουν ορισμένοι μια ειδοποίηση για χρέωση. Αλλά αυτή η ειδοποίηση δεν είναι από της εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του κινητού.
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολλές φορές τέτοια ρύθμιση καθώς συνήθως τα 5ψηφια νούμερα έχουν χρέωση. Αυτό πάντως που ισχύει είναι ότι η αποστολή και λήψη μηνυμάτων SMS στο 13033 που αφορά τη δήλωση μετακίνησης είναι δωρεάν.

Τι να κάνετε αν εμφανίζεται χρέωση

Αν εμφανιστεί η ειδοποίηση χρέωσης από το 13033 πατήστε Αποστολή». Αν δεν μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο 13033, ενδέχεται να έχετε ενεργοποιήσει τη φραγή SMS σε 5ψήφια, από τις ρυθμίσεις του κινητού.
Για απενεργοποίηση:
Πάμε στις «Ρυθμίσεις»
Πατάμε «Εφαρμογές»
Επιλέγουμε «Δικαιώματα» ή «Ειδική Πρόσβαση» από το μενού στα δεξιά
Μετά «Πρόσβαση σε SMS ειδικής χρέωσης» ή «Χρήση Προηγμένων Υπηρεσιών Μηνυμάτων Κειμένου»
Επιλέγουμε «Ερώτηση» αν θέλουμε να βλέπουν ειδοποίηση ή «Να επιτρέπεται πάντα»
Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις φραγής του κινητού δεν απενεργοποιούν τη φραγή δικτύου σε 5ψηφια που μπορεί να έχει κάποιος κάνει από το δίκτυο.

SMS στο 13033: οι κωδικοί

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Δηλαδή για μίνι μάρκετ «2 ονοματεπώνυμο και σιεύθυνση κατοικίας».
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
  • Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών
  • Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει πάντα να έχει:
Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση Κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή