Τετάρτη, Απριλίου 29

Κώστας Στούπας >Καιρός να χάσουμε τον ύπνο μας…---Το 86% των Ελλήνων δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε καλά. Το ίδιο δήλωνε και το Φεβρουάριο του 2015 με τους Συριζανέλ

Προφανώς το 86% είναι που ακούν Αντώνη Ρέμο και σκέφτονται το κομμωτήριο....

Προφανώς οι ερωτώμενοι είναι εκείνοι που ακούν Αντώνη Ρέμο και δηλώνουν ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν όταν αρθούν οι περιορισμοί είναι να επισκεφθούν το κομμωτή και τη κομμώτριά τους. Το τι μας περιμένει το αφήνει να εννοηθεί ο Κώστας Στούπας στο άρθρο του στο Capital.gr με τίτλο Καιρός να χάσουμε τον ύπνο μας…


Όταν οι περισσότεροι στην Ελλάδα πιστεύουν πως τα χειρότερα είναι πίσω είναι καιρός κάποιος να αρχίσει να χάνει τον ύπνο του.
Τούτο συμβαίνει γιατί όσες φορές η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης κινείται προς τη μια κατεύθυνση είναι θέμα χρόνου τα πράγματα να κινηθούν προς την αντίθετη.
Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις όποιου θέλει να δει “ψύχραιμα” τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Metron Analysis για τη “Διανέοσις” με τίτλο “Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία”.
Στην ερώτηση π.χ. αν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 86% απαντά πως κινούνται προς τη σωστή. Τούτο είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που γίνεται αυτή η έρευνα.
Η προηγούμενη φορά που η κοινή γνώμη πίστευε πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση κατά ευρεία πλειοψηφία ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 με ποσοστό 69%, αμέσως μετά την ανάδειξη του ετερόκλητου αντιμνημονιακού συνονθυλεύματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία.
Χαρακτηριστικό είναι πως τότε κατά τους επόμενους έξι μήνες που ακολούθησαν η χώρα κινδύνεψε να συντριβεί στα βράχια, καθώς:
– Κινδύνεψε να εκπαραθυρωθεί από το Ευρώ και την Ε.Ε.
Επιβλήθηκαν capital control και έκλεισαν οι τράπεζες η αξία των οποίων μηδενίστηκε, εξανεμίζοντας τα κεφάλαια των δυο ανακεφαλαιοποιήσεων που είχαν προηγηθεί και μαζί εξανεμίστηκε και η συμμετοχή του δημοσίου προσθέτοντας 20-25 δισ. στο χρέος.
– Ξανακύλησε σε ύφεση.
– Η ανεργία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα ύψη.
– Η χώρα αντί να τελειώσει τα μνημόνια, σύναψε και ένα τρίτο.
Χαρακτηριστικό είναι δε πως έξι μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2015 το 69% αυτών που πίστευαν πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση είχε πέσει στο 19%, για να προσγειωθεί τον Φεβρουάριο του 2016 στο 8%.
Στις αρχές του 2015 η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πίστευε πως η ύφεση και η βίαιη αναπροσαρμογή του βιοτικού επιπέδου χαμηλότερα είχαν προκύψει ως αποτέλεσμα των μνημονίων και όχι το αντίστροφο όπως στην πραγματικότητα είχε συμβεί…
Κατά συνέπεια έτρεφε και την πλάνη πως η ανάδειξη μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης θα αποκαθιστούσε “με ένα άρθρο και ένα νόμο” την ευημερία με δανεικά που είχε προηγηθεί.
Επιπλέον η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αφελώς πίστευε πως το ελληνικό “υπόδειγμα” θα άλλαζε τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη, οι λαοί της οποίας αφελώς θεωρούσαν εδώ πως στέναζαν κάτω από τη λιτότητα δηλ. την πραγματικότητα να μην ξοδεύει κάποιος περισσότερα απ’ όσα παράγει…
Δώδεκα μήνες αργότερα μια μεγάλη μερίδα αυτής της πλειοψηφίας είχε μεταστραφεί από την άκρατη αισιοδοξία στην πλήρη απαισιοδοξία, ενδεχομένως όχι γατί είχε πειστεί πως έκανε λάθος αλλά γιατί οι “πολιτικοί” όπως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος τους “πούλησαν”…
Εν αντιθέσει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όσους προηγήθηκαν η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί λίγα και μοιράζει πολλά σε όλους.
Η επιδημία του “κορονοϊού” εξ ανάγκης επέκτεινε τις επιδοματικές πολιτικές σε πρωτοφανή όρια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την υφήλιο.
Οι συνθήκες αύξησης των δαπανών του δημοσίου κατά την περίοδο 2005-2009 που οδήγησαν στη χρεοκοπία την Ελλάδα σήμερα λαμβάνει χώρα σε όλον τον κόσμο.
Η κυρίαρχη πεποίθηση είναι πως “λεφτά υπάρχουν” γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες διαθέτουν εκτυπωτικές μηχανές…
Φοβάμαι πως σε μερικούς μήνες από τώρα όταν θα έχει έρθει ο “λογαριασμός” η κυρίαρχη πεποίθηση της κοινής γνώμης για το πώς πάνε τα πράγματα θα έχει αντιστραφεί κατά ανάλογο τρόπο με αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2015…
Οι Έλληνες σήμερα νιώθουν δικαίως υπερήφανοι γιατί τα μέτρα “καραντίνας” έχουν συγκριτικά με άλλες χώρες εντυπωσιακή επιτυχία, επειδή στην κυβέρνηση άκουσαν νωρίς τους ειδικούς και τα εφάρμοσαν εγκαίρως.
Όμως οι πεποιθήσεις της κοινής γνώμης είναι εφήμερες ιδίως όταν είναι ενθουσιώδεις…