Παρασκευή, Απριλίου 3

Δημιουργούνται νέες αλυσίδες λοιμώξεων μετά τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα

Δραματικά και τα χθεσινά δεδομένα σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, αφού καταγράφηκαν ακόμη ένας θάνατος και 32 νέα περιστατικά. 
Στην καθιερωμένη πλέον ενημέρωση ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκκης είπε πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 4 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις και 15 άτομα
των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Με βάση τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 262 (περιλαμβανομένων και των εννέα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 143 από τα 262 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, ενώ 23 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.
Ο μεγάλος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κάτι το αναμενόμενο, είπε ο κ. Κωστρίκκης, γι’ αυτό και η επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκε την ενίσχυση των απαγορεύσεων.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπάρχουν νέες αλυσίδες λοιμώξεων και αυτά δεν είναι καλά νέα, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.
Όπως εξήγησε από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 15 διερευνώνται και δεν γνωρίζουν πόσα από αυτά είναι ορφανά. Σημείωσε ότι κάθε φορά που ανακοινώνονται κρούσματα πρέπει να πηγαίνουμε πίσω μια εβδομάδα τουλάχιστον.
Ο κύριος Κωστρίκης τόνισε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαν στην κυβέρνηση την ενίσχυση των απαγορεύσεων. Σημείωσε ότι στόχος είναι να περιορίσουν τις πηγές επιμόλυνσης και να βοηθηθεί η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να εντοπίσει ευκολότερα την αλυσίδα του ιού.
Ο κύριος Κωστρίκης επανέλαβε ότι θα αρχίσουν να διακρίνουν μεταβολή των δεδομένων προς το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν έπρεπε να κλείσει το γραμμικό πάρκο στη Λευκωσία λέγοντας ότι ήταν μια βεβιασμένη απόφαση. Ο κύριος Κωστρίκης κάλεσε τις αρχές να ανοίξουν τουλάχιστον τον πεζόδρομο για να μπορούν να περπατούν οι πολίτες.
Έφτασαν τους οκτώ οι νεκροί
«Δυστυχώς, στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας», είπε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.
Πρόκειται για άντρα 83 ετών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν οκτώ, εφτά άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68. Έξι από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα χθες, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το Νοσοκομείο Αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, πέντε εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης στο Μακάρειο Νοσοκομείο διενεργήθηκε  καισαρική τομή σε έγκυο μητέρα θετική σε COVID-19. Τόσο η μητέρα όσο και το νεογνό θα παραμείνουν σε νοσηλεία στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Έφθασε η πρώτη βοήθεια από την Κίνα
Σε μια άλλη εξέλιξη, την άφιξη στην Κύπρο της πρώτης παρτίδας ιατρικών προμηθειών από την Κίνα ανακοίνωσε με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Κινέζος Πρέσβης στην Κύπρο Huang Xingyuan.
Συγκεκριμένα, ο κ. Huang εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άφιξη στην Κύπρο της πρώτης παρτίδας ιατρικών προμηθειών που η Κίνα δωρίζει στην Κύπρο, που περιλαμβάνει 5.000 μάσκες KN95, 5.000 χειρουργικές μάσκες και 1.320 προστατευτικές στολές.
Έγραψε επίσης ότι και η δεύτερη παρτίδα ιατρικών προμηθειών είναι έτοιμη στην Κίνα για να παραληφθεί από κυπριακή ναυλωμένη πτήση. «Ελπίζουμε ότι οι προμήθειές μας θα βοηθήσουν την Κύπρο!» γράφει τέλος ο Κινέζος Πρέσβης.https://dialogos.com.cy