Σάββατο, Απριλίου 4

Ο ΕΟΦ ανακαλεί κρεμοσάπουνο και στιγμιαίο ρόφημα

Ο ΕΟΦ ανακαλεί κρεμοσάπουνο και στιγμιαίο ρόφημα

Στο κρεμοσάπουνο διαπιστώθηκαν εκτός ορίων μικροοργανισμοί, καθώς και το βακτηρίδιο Pseudomonas putida - Το στιγμιαίο ρόφημα που διακινείται μέσω διαδικτύου περιείχε μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες


ygeiamou.gr
Στην ανάκληση των παρτίδων, 1803 (ημ. ληξ.: 12-2020) του καλλυντικού προϊόντος «Γαλαξίας, μάνγκο, Κρεμοσάπουνο» και 1804 (ημ. ληξ.: 03-2021) του καλλυντικού προϊόντος «Γαλαξίας, μέλι & γάλα, Κρεμοσάπουνο», προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Όπως αναφέρεται «στις ανακαλούμενες παρτίδες, μετά από εργαστηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των αερόβιων μεσόφιλων μικροοργανισμών ήταν εκτός ορίων, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε το βακτηρίδιο Pseudomonas putida.
Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές των προϊόντων».
Η παρούσα απόφαση, τονίζει ο ΕΟΦ εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και «η εταιρεία ΖΥΓΟΣ ΕΛΛΑΣ, η οποία έχει πραγματοποιήσει τη διάθεση των παρτίδων των προϊόντων στην ελληνική αγορά οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος προκειμένου να τις αποσύρει».
Ανακαλείται και στιγμιαίο ρόφημα σε φακελάκια
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, το προϊόν Kopi Jantan Tradisional Nature Herbs Coffee, που κυκλοφορεί με την μορφή στιγμιαίου ροφήματος σε φακελάκια, περιέχει τις μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη, χωρίς αυτές να δηλώνονται στην επισήμανση του.
Το προϊόν είναι πιθανόν να διακινείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου. Συνεπώς, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, «κατά τη χρήση του ανωτέρω προϊόντος, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη».
Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αγορά προϊόντων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.