Τρίτη, Απριλίου 28

Καθηγητής, Ν. Σύψας: «Γάμοι με αντισηπτικά δίπλα στις μπομπονιέρες, ίσως να μη φιλάμε εικόνες και το χέρι του ιερέα»

Αλλαγή σχεδίων αναμένεται να φέρει ο κορωνοϊός για όσους ονειρεύονται «ανοιχτούς» γάμους ή βαπτίσεις μέσα στο καλοκαίρι, όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νίκος Σύψας!
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των καλεσμένων θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός, ενώ στα
στολισμένα τραπέζια του χώρου της δεξίωσης δίπλα στις μπομπονιέρες θα πρέπει να υπάρχουν απαραιτήτως και… μπουκάλια με αντισηπτικό!

«Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, οι καλεσμένοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους και θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι» δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open.
Ταυτόχρονα, πρότεινε να μην ξεπερνά τα 250 άτομα ο αριθμός των καλεσμένων. Τα ίδια πάνω κάτω μέτρα θα ισχύουν και για τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, που αναμένεται να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Θα υπάρχουν πολύ λιγότερα τραπέζια μέσα και κάποια περισσότερα έξω, που είναι πιο ασφαλές. Επίσης, θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Σύψας.
Για το ζήτημα των εκκλησιών ο κ. είπε: «Στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει, υπάρχει ήδη σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια… Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησίας και η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πώς θα ανοίξουν. Δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά.
Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς, θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση… Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας».
Όσο για τις παραλίες, τόνισε ότι θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των λουομένων. «Δεν θα επιτρέπεται συνωστισμός για τις οργανωμένες παραλίες. Και εκεί θα βγουν συγκεκριμένες οδηγίες» εξήγησε ο καθηγητής.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικίνδυνες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για ενδοφλέβια χορήγηση αντισηπτικού και ακτινοβόληση ασθενών. «Οι δηλώσεις και οι πράξεις του με ξεπερνούν ως επιστήμονα! Το θέμα είναι μήπως κάποιος Έλληνας πολίτης το πιστέψει και πιει απολυμαντικό. Θα πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο…» προειδοποίησε.
newsbreak.gr/