Πέμπτη, Απριλίου 30

Κορωνοϊός: Γιατί το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να μην προκαλέσει επιδημικό κύμα

Κορωνοϊός: Γιατί το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να μην προκαλέσει επιδημικό κύμα
Ζήσης Ψάλλας
Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία σε αυτή τη φάση της επιδημίας τρομάζει ορισμένους ειδικούς καθώς μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα. Ωστόσο υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο για την αναζωπύρωση της επιδημίας όσο νομίζουμε.

1. Τα παιδιά μολύνονται με τον κορωνοϊό σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τους ενήλικες. Δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς εξηγήσεις για αυτό, αλλά είναι ένα συνεπές εύρημα για την πανδημία. Παρόλο που ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει COVID-19 σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σπάνια συμβαίνει, ενώ τα παιδιά με την ασθένεια έχουν ήπια συμπτώματα.
2. Τα παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά από COVID-19. Δεδομένα από όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά σπάνια χρειάζονται νοσηλεία και γενικά παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα όταν μολύνονται από SARS-CoV-2. Οι θάνατοι σε παιδιά λόγω COVID-19 είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι οι φίλοι των παιδιών τους θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Μια μελέτη στην Ισλανδία έδειξε ότι παιδιά χωρίς συμπτώματα δεν ανιχνεύθηκαν με COVID-19. Κανένα παιδί κάτω των 10 ετών χωρίς συμπτώματα δεν βρέθηκε να έχει μολυνθεί από SARS-CoV-2 σε αυτή τη μελέτη.
3. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τη νόσο COVID-19 όπως οι ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας περιόδου γρίπης, τα παιδιά διαδίδουν τη γρίπη σε φίλους και παππούδες. Αλλά ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 συμπεριφέρεται διαφορετικά. Σε νοικοκυριά στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Ιράν, λιγότερο από το 10% των παιδιών ήταν η κύριοι μεταδοτές -που σημαίνει ότι ο ιός μεταφέρεται από ενήλικα σε ενήλικα πολύ πιο αποτελεσματικά από ό, τι από παιδιά σε άλλα παιδιά ή σε ενήλικες.
4. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι ο κύριος λόγος συγκράτησης της επιδημίας. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα θεωρεί ότι η επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας ήταν της τάξης του 15%, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πριν από λίγες μέρες. Γενικά η στατιστική μοντελοποίηση δείχνει μικρό πρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο σχολείων σε περίπτωση συνηθισμένων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη.
Το άνοιγμα των σχολείων δεν σημαίνει επιστροφή στην εκπαίδευση όπως ήταν πριν. Μπορούν να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός επαφής πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ δασκάλων και γονέων και πλύσιμο των χεριών στα διαλείμματα. Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι, καθώς και οι ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί ή εκείνοι με υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

 ougla.gr