Τι είναι η φαβιπιραβίρη - Γιατί ο Τσιόδρας «ψηφίζει» ρεμντεσιβίρη

Τι είναι η Φαβιπιραβίρη και σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται - Γιατί ο Σωτήτης Τσιόδρας προτιμά την ρεμντεσιβίρη (remdesivir). Τι δείχνουν οι πρώτες μελέτες.
Η φαβιπιραβίρη είναι ένα φάρμακο το οποίο καταπολεμά κάποιους τύπους γρίπης, όπως η Η1HN1 και πριν από λίγες εβδομάδες η είδηση ότι συγκαταλέγεται σε ένα από τα φάρμακα που μπορεί να μας σώσει από τον κορονοϊό έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Η δράση της φαβιπιραβίρης
Η φαβιπιραβίρη (favipiravir) σύμφωνα με τον Γαληνό, μεταβολίζεται εντός των κυττάρων σε μορφή τριφωσφορικού ριβοσυλίου (favipiravir RTP). Η μορφή αυτή της φαβιπιραβίρης αναστέλλει επιλεκτικά την RNA πολυμεράση που εμπλέκεται στην αντιγραφή του ιού της γρίπης.

Ο Τσιόδρας “ψηφίζει” ρεμδεσιβίρη (remdesivir)

Ερωτηθείς ο Σ. Τσιόδρας για την την αποτελεσματικότητα της φαβιπιραβίρης κατά την σημερινή επίσημη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, απάντησε ότι προτιμά σαν γιατρός την ρεμδεσιβίρη (remdesivir).
“Αν με ρωτάτε σαν επιστήμονα και γιατρό, από τα νεότερα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν και έχει περισσότερες ενδείξεις ότι “δουλεύει” είναι το φάρμακο το οποίο σας ανέφερα  και δημοσιεύτηκε προχθες στην Επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (NEJM) των ΗΠΑ που είναι από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Το φάρμακο αυτό έδειξε μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά” είπε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ.Φιλίππου να ερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα να λάβει η χώρας μας το φάρμακο αυτό.  Η εταιρεία δεν έχει ακόμα απαντήσει παρόλο που έχει γίνει επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ.
Ο ειδικός διαβεβαίωσε πάντως,  ότι ως χώρα έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας σε σε άλλα θεραπευτικά σχήματα.news4health.gr