Δευτέρα, Απριλίου 27

Η κυρία “πάρτους όλους” σε νέες περιπέτειες. “Μπράβο Κυριάκο”! Κάντε τη Βάνα υπουργό Πολιτισμού. Το αξίζει, γιατί “γλείφει” καλά και δεν αφήνει σταγόνα να πέσει χάμω

1
Παρακάτω  αναπαράγουμε την συνέντευξη που έδωσε η Βάνα Μπάρμπα στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα. Διαβάστε και..τα σχόλια δικά σας!

Ο Δημήτρης Δανίκας έχει στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής την απόλυτη Βάνα, που πάντα αυθόρμητη, πάντα παρορμητική, πάντα από την ψυχούλα της, απαντά με χειμαρρώδη ειλικρίνεια πώς θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον COVID-19 και «αποθεώνει» Κικίλια, Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη!

Άσε τους επιπόλαιους και τους αδαείς να λένε. Αν ζούσε στην χρυσή εποχή της Αθήνας θα βρισκόταν στο ανάκλιντρο του Περικλή. Ως μεγάλη εταίρα. Η Βάνα Μπάρμπα. Πάντα αυθόρμητη. Πάντα παρορμητική. Πάντα από την ψυχούλα της. Θέλεις, ψυχολογικά, να πολεμήσεις κορωνοιό; Η Βάνα. Θέλεις μαθήματα αλληλεγγύης; Η Βάνα. Θέλεις σεμινάριο αυτοκριτικής; Η Βάνα. Θέλεις να διαβάσεις στοιχειώδη μαθήματα ζωής; Η Βάνα. Θέλεις βοήθεια; Η Βάνα. Ένα πράγμα σας λέω. Απ’ όσες κουβέντες έχω κάνει, ουδείς άλλος, μα κανείς, δεν μίλησε τόσο to the point όπως η Βάνα. Κανείς άλλος με τόση χειμαρρώδη ειλικρίνεια για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σε αυτόν τον πόλεμο με αντίπαλο ένα τόσο αόρατο, μικροσκοπικό, πανούργο και καταστροφικό εχθρό. Μόνο η Βάνα. Vana Forever!
Η κουβέντα τηλεφωνική. Πώς αλλιώς. Όμως τόσο φυσική, τόσο αυθόρμητη σα να την είχα μπροστά μου. Αν ήμουν αφεντικό σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, θα της παραχωρούσα ένα δεκάλεπτο, καθημερινό, για να εκφωνεί, από καρδιάς χωρίς χειρόγραφο, το δικό της δελτίο «ψυχικών συνθηκών». Το καθημερινό δεκάλεπτο της Βάνας. Και είμαι σίγουρος, Θα το έκανε αμισθί. Και είμαι ακόμα πιο σίγουρος, με τα λόγια της θα θεράπευε πολλές μοναχικές και ανυπεράσπιστες ψυχές
«Δεν γνωρίζω κανένα Γεωργούλη»
-Αγάπη πως είσαι; (μη βάζετε με το μυαλό σας τίποτα προσωπικό, το «αγάπη» επειδή το κορίτσι είναι άκρως συναισθηματικό)
Θετικά. Το ηθικό ακμαίο. Δεν είμαι χάλια. Αντέχω. Και θα το αντέξω.
-Και όλη αυτή η φασαρία, η κόντρα με Αλέξη Γεωργούλη
Δεν γνωρίζω κανένα Γεωργούλη…
-Θα με τρελάνεις. Τι εννοείς;
Απλώς εγώ έκανα μια πρόταση. Από καρδιάς. Όλοι να δώσουν, να προσφέρουν. Ειδικά όσοι καλλιτέχνες είναι στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Το οφείλουν. Αμάν πια. Μα δεν το καταλαβαίνουν; Τι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τόπο για να το καταλάβουν; Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;
-Πώς να βοηθήσουν;
Να βοηθήσουν οικογένειες καλλιτεχνών, ηθοποιών, μουσικών που αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα. Μερικοί εξ αυτών στην πείνα. Κυριολεκτικά.
-Εσύ τι έχεις δώσει;
Το δικό μου σωματείο με αρωγό τον Σκλαβενίτη προσφέρουμε τα πάντα. Από τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για το σπίτι και τη διατροφή. Επίσης βοηθάει και ο Δήμαρχος Βάρης και Βουλιαγμένης με το κοινωνικό του παντοπωλείο. Βοηθάμε μονογονεϊκές οικογένειες. Απροστάτευτες μητέρες. Διαθέτουμε μικρό βανάκι που πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα.
-Ποιο είναι αυτό το σωματείο;
Το λένε «Δύναμη Ζωής και Αγάπης». Με έδρα την Γλυφάδα. Και υπάρχει καιρό τώρα. Δεν έχει προκύψει με τον κορωνοιό. Λειτουργεί πολλά χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης. Προσφέρουμε παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Κυρίως σε μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες μητέρες αλλά και κακοποιημένα παιδιά. Θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης λειτουργούμε σαν γέφυρα με την Ηλιούπολη και βοηθάμε οικογένειες που έχουν παιδιά με το σύνδρομο Down.
«Παριστάνουν τους μάγκες και είναι διπλοθεσίτες»
-Κι αυτό τι έχει να κάνει με Γεωργούλη;
Πώς δεν έχει να κάνει. Έχει και παρά έχει. Επειδή είμαστε εναντίον όλων αυτών που παριστάνουν τους μάγκες. Δεν φτάνει που είναι μέλη της Βουλής και της Ευρωβουλής. Δεν φτάνει που ως ευρωβουλευτές, όπως ο Γεωργούλης, δεν δίνουν μάχη υπέρ του κλάδου των καλλιτεχνών. Από πάνω είναι και διπλοθεσίτες. Με τη συμμετοχή σε τηλεοπτικά παιχνίδια και ριάλιτι. Μα αγαπητέ Γεωργούλη, γι’ αυτό σε στείλαμε στην Ευρωβουλή. Για να ασχοληθείς με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Τι δουλειά έχει αυτός ο κύριος να είναι μέλος κριτικής επιτροπής του Your Face Sounds Familiar; Δηλαδή στην Ευρωβουλή δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν; Του περισσεύει χρόνος; Για ποιο λόγο τον ψηφίσαμε; Άσε που έτσι καταλαμβάνει μια θέση την οποία θα μπορούσε κάποιος άλλος καλλιτέχνης να την είχε πάρει. Και διπλοθεσίτης. Και άφαντος από τα καθήκοντά του. Αμάν πια. Καθόλου ντροπή; Τσίπα;
-Αν δεν κάνω λάθος, εσύ είσαι με ΠΑΣΟΚ.
Αυτή τη στιγμή είμαι με την πατρίδα. Είμαι με όποιον τα καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας και να αποφύγουμε την φτώχεια. Με αυτόν είμαι. Μας λένε να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Μα γνωρίζουν πόσοι καλλιτέχνες δεν έχουν το ελάχιστο, το στοιχειώδες να προσφέρουν στα παιδιά τους; Και να ‘ναι καλά ο Σκλαβενίτης. Δεν έμαθες τι έλεγε σε μια εκπομπή η Σοφία Αλεξανιάν που παίζει στο «Κόκκινο ποτάμι»; Είπε πως ντρέπεται που είναι επαίτης αλλά δεν έχει να δώσει για να φάει το παιδί της. Για πόσο ακόμα οι καλλιτέχνες σ’ αυτόν τον τόπο θα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Εμένα προσωπικά δεν με αφορά. Εγώ δεν θέλω τίποτα. Αλλά να ξέρεις, πως θα αγωνιστώ για τα νέα παιδιά που τους καταστρέφουν το όνειρο, αλλά και για τους μεγάλους και πολύτεκνους που σίγουρα σε έξι μήνες δεν θα βρίσκουν δουλειά. Σκέφτηκα πως πρέπει να πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν πάει άλλο. Σκέψου πόσοι μουσικοί βρίσκονται στην ανεργία και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Πρέπει τα ονόματά τους να μπουν σε μια λίστα. Και πρέπει όλοι οι Δήμοι να βοηθήσουν.
«Να κάνουμε την αυτοκριτική μας»
-Για πες, ποια η γνώμη σου για τον Κυριάκο;
Εμένα μου αρέσει. Πιστεύω και το ομολογώ πως τον υποτιμήσαμε. Μου αρέσει και ο Κυριάκος και ολόκληρο το επιτελείο του. Ομολογώ πως κι αυτούς τους είχα υποτιμήσει. Να λέμε την αλήθεια και ομαδικά να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αποδείχθηκαν άκρως σοβαροί, ανώτεροι των περιστάσεων. Δεν έχω λόγια. Και για τον Κικίλια και τον Χαρδαλιά και για τον Κοντοζαμάνη. Μας έβαλαν τα γυαλιά. Είδες πόσο εύκολα υποτιμούμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις; Και πρέπει ακόμα να προσθέσω πως είμαι θαυμάστρια του Κώστα Μπακογιάννη.
-Σκέψου λέει στη θέση του Κυριάκου να ήταν ο Τσίπρας.
Ο Τσίπρας δεν είναι τυχαίος άνθρωπος. Έχει ήθος. Όμως η πολιτική του, σε αυτές τις περιστάσεις και τόσο επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να ήταν μεγάλο πρόβλημα. Εννοώ την πανανθρώπινη πολιτική που στηρίζει η Αριστερά. Δηλαδή και με τον Σύριο και με τον Αφγανό. Δεν ξέρω κατά πόσο μια τέτοια πολιτική θα ήταν ωφέλιμη στον τόπο μέσα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε τελευταία. Ίσως μια τέτοια πολιτική να μας έβλαπτε.
-Εγώ πιστεύω πως μέχρι να λαμβάνανε κάποιες σημαντικές και σωστές αποφάσεις, μετά από άπειρες διαπραγματεύσεις και συνεδριάσεις μεταξύ συνεργατών, θα σπαταλούσαν πολύτιμο χρόνο.
Δεν το ξέρω και δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Αυτό πάντως που έκανε ο Κυριάκος ήταν τέλειο. Από εδώ και πέρα ουδείς έχει δικαίωμα να τον φωνάζει «Κούλη». Τέτοια πράγματα δεν του αξίζουν. Από εδώ και πέρα κύριος Μητσοτάκης. Όλοι πρέπει να κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Ο Κυριάκος κρίθηκε και πέρασε με άριστα. Αυτή και μόνο αυτή είναι η αλήθεια. Μπράβο του!
-Το καθημερινό σου πρόγραμμα;
Λόγω ηλικίας σηκώνομαι γύρω στις 9. Μαγειρεύω, και προσπαθώ να μοιράσω το φαγητό σε ανθρώπους και φίλους που είναι και μένουν μόνοι τους. Επίσης προσπαθώ να επικοινωνώ με την οικογένεια τηλεφωνικά. Στο σπίτι μένουμε εγώ και η κόρη μου.
-Έξω βγαίνεις;
Ναι βγαίνω. Πάω για το σκύλο, πάω για τρέξιμο. Ο τελικός στόχος είναι να κουραστώ αρκετά. Και όταν κουραστώ αρκετά, επιστρέφω σπίτι. Διαβάζω και βλέπω ταινίες μέχρι το βράδυ. Κοιμάμαι γύρω στις έντεκα με δώδεκα. Και που ‘σαι. Είμαι ΕΡΤμανής. Μόνο ΕΡΤ και ξερό ψωμί. Με σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Πολλά ντοκιμαντέρ. Ας είναι καλά η δημόσια τηλεόραση. Το συνιστώ σε όλους. Παιδιά μόνο ΕΡΤ. Πρέπει ακόμα να σου πω πως όταν ξυπνάω και όταν κοιμάμαι, κάνω την προσευχή μου. Προσπαθώ να προσεύχομαι για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που δίνουν μάχη ζωής και επιβίωσης. Και μετά προσεύχομαι για τους δικούς μου ανθρώπους.
«Έρωτας ναι, αλλά κυρίως αγώνας εναντίον του φόβου»
-Σεξ κάνεις;
Δεν θα μπορούσα να κάνω. Δεν έχω τέτοιες ανάγκες. Όπως έλεγε ο Μαρκές στο υπέροχο μυθιστόρημά του «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», στις δύσκολες στιγμές, στις πιο ακραίες, δημιουργούνται δυνατές ερωτικές σχέσεις. Εγώ δεν έχω τέτοια σχέση. Όμως δεν αποκλείεται, όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ να αντικρίσω δυο μάτια και να τα ερωτευτώ. Πάντως ό,τι και να γίνει, δεν θα αφήσω το φόβο να μπει στη ψυχή μου. Αλλιώτικα θα έχω πεθάνει σαν άνθρωπος. Πάντα ενάντια του φόβου. Αυτή είναι η μάχη.
-Αν είχε ερωτευτεί θα έκανες σεξ;
Όχι δεν θα έκανα αμέσως. Δεν μπορώ να κάνω αμέσως. Είναι το παιχνίδι, είναι το φλερτ. Είναι οι ανάσες του χρόνου. Πρέπει να σου πω ότι είμαι φανατικά υπέρ του έρωτα και όχι του σεξ. Και θα συνιστούσα σε όλους να ξαναδιαβάσουν «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Όπως και την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμί. Τον ήρωά του τον έχω ερωτευτεί. Να διαβάσουν επίσης και την «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά. Από τα αγαπημένα μου.
-Τι συνιστά η Βάνα Μπάρμπα στους συμπολίτες της, σε όλους αυτούς που θα διαβάσουν τις απόψεις της σε αυτή τη συνέντευξη;
Θα τους συμβούλευα να ακούν και να ακολουθούν με ευλάβεια όλα όσα λένε η κυβέρνηση και οι ειδικοί. Θα τους έλεγα να εξακολουθούν να ονειρεύονται και να είναι αισιόδοξοι. Να μην αφήσουν ίχνος χαραμάδας για να περάσει ο φόβος μέσα τους. Να μην τους καταβάλει ο τρόμος. Να μην αρρωστήσουν ψυχικά. Να ονειρευόμαστε την επόμενη ημέρα. Όλα με αισιοδοξία. Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι μόνον εναντίον του COVID-19 είναι και αγώνας εναντίον του φόβου. Μόνο έτσι θα νικήσουμε. Και θα νικήσουμε.

 https://www.makeleio.gr/επικαιροτητα