Τετάρτη, Απριλίου 22

ΗΠΑ: Αγωγή κατά του ΠΟΥ - «Προκαλέσατε ανυπολόγιστες ζημιές & καλύψατε τους Κινέζους»

ΗΠΑ: Αγωγή κατά του ΠΟΥ - «Προκαλέσατε ανυπολόγιστες ζημιές & καλύψατε τους Κινέζους»
Μετά τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, για «κινεζικό ιό» και τ' ότι η Κίνα αποκρύπτει σκόπιμα αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταθέτουν την μια αγωγή μετά την άλλη κατά του ΠΟΥ, της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, αλλά και του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, προϊδεάζοντας έτσι για την κόντρα που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και την διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ να «ξεσκεπάσει» τον ΠΟΥ και όσους κρύβονται
πίσω από αυτόν.
Στην περίπτωση του ΠΟΥ μάλιστα τα πράγματα μπορούν να αποδειχτούν πολύ πιο απλά καθώς δεν πρόκειται για μια κρατική οντότητα που να διαθέτει την ισχύ μιας χώρας όπως η κομμουνιστική Κίνα.
Αγωγή κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν οι κάτοικοι μίας κομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε από τις πρώτες εστίες του Covid-19 στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, στην αγωγή στην οποία κατέθεσαν, κατηγορούν τον ΠΟΥ για σοβαρή αμέλεια και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία. Τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες περί «κακών χειρισμών» διατύπωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ.
Τη μήνυση κατέθεσαν χθες τρεις κάτοικοι του Γουέσττσεστερ. Στο κείμενο, οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ εις βάρος των περίπου 756.000 ενήλικων κατοίκων του Γουέσττσεστερ.
Το Γουέσττσεστερ βρίσκεται βόρεια της Νέας Υόρκης και πέρυσι είχε περίπου 967.506 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου το 78% ήταν ενήλικοι, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.
Οι τρεις κάτοικοι κατηγορούν συγκεκριμένα τον ΠΟΥ ότι δεν κήρυξε εγκαίρως πανδημία, δεν επιτήρησε την ανταπόκριση της Κίνας στην αρχή της επιδημίας, δεν παρείχε οδηγίες για τη θεραπεία και δεν συμβούλευσε τα μέλη του πώς να ανταποκριθούν, όπως να επιβάλουν άμεσα περιορισμούς στα ταξίδια.
Στην ίδια μήνυση, αναφέρεται επίσης ότι ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Κίνας για να συγκαλύψουν τη σοβαρότητα του Covid-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ έγιναν το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς καθημερινά, η κυβέρνηση του Ντόναλντ  Τραμπ άρχισε να επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ότι μεροληπτεί υπέρ του Πεκίνου.
Σύμφωνα με τον Ν.Τραμπ, τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από τον ΠΟΥ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους Κινέζους ηγέτες για την προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες».
Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 - 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει από τον Οργανισμό να λογοδοτήσει.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί αγωγή κατά της κομμουνιστικής Κίνας, ύψους 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανό δικηγόρο Λάρι Κλέιμαν, μαζί με εταιρεία από το Τέξας.
Όπως αναφέρει το Business Today, οι προσφεύγοντες διεκδικούν 20 τρισ. δολάρια -ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Κίνας- υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι το αποτέλεσμα βιολογικού όπλου που ετοίμαζαν οι κινεζικές αρχές.
Μεταξύ άλλων κατηγορούν την Κίνα για συνέργεια και συνωμοσία για τον θάνατο ανθρώπων, την παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες, τη συνωμοσία για να προκαλέσει τραυματισμούς και θάνατο Αμερικανών πολιτών, αμέλεια, επίθεση κ.λπ.
Στην αγωγή υποστηρίζουν ότι ο νέος κορωνοϊός ξέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν και είχε «σχεδιαστεί» από την Κίνα για να επιφέρει μαζικό θάνατο. Καθώς τα βιολογικά όπλα έχουν απαγορευτεί, οι ενάγοντες θεωρούν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό όπλο μαζικής καταστροφής. Οι ίδιοι επικαλούνται δημοσιεύματα για να υποστηρίξουν ότι υπάρχει μόνο ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στην Κίνα το οποίο μπορεί να χειριστεί ιούς όπως ο SARS-CoV-2: Αυτό της Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
Επίσημα επίσης Πολιτείες των ΗΠΑ ζητάνε από την Κίνα οικονομικές αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από την πανδημία Covid-2019, που ξεκίνησε από την κινεζική πολιτεία της Ουχάν.
Το Μιζούρι, του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Μάικ Πάρσον, έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που κατέθεσε αγωγή κατά της κινεζικής κυβέρνησης ως υπεύθυνη του νέου κορωνοϊού, καταγγέλλοντας ότι η αντιμετώπιση από το Πεκίνο στο ξέσπασμα της πανδημίας που προήλθε από την πόλη Ουχάν οδήγησε σε καταστροφικές οικονομικές απώλειες στην αμερικανική Πολιτεία.
Η αστική αγωγή, που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ, περιλαμβάνει κατηγορίες για αμέλεια, μεταξύ άλλων.
Στην μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι το Μιζούρι και οι κάτοικοι της Πολιτείας υπέστησαν οικονομικές ζημιές αξίας πιθανόν δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιδιώκουν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις.
«Η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση της COVID-19, κατέπνιξε καταγγελίες και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος Σμιτ.
«Πρέπει να καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους».
Η Πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε, βέβαια η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να πλήξει με τις αποφάσεις της την Κίνα διότι απλούστατα το Πεκίνο θα αδιαφορήσει για την όποια απόφαση στηριζόμενο στην ισχύ του.
Όμως οι δικαστικές αποφάσεις θα αποτελέσουν την έναρξη των αμερικανικών επιθετικών ενεργειών κατά της κινεζικής οικονομίας αν και αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα καθώς η Κίνα κατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους.