Πέμπτη, Απριλίου 23

Αποκάλυψαν το «μυστικό» της Ουχάν για τον κορονοϊό – Τώρα είναι νεκροί ή αγνοούνται

1073981-china1-696x418
Έξι επώνυμοι Κινέζοι που φώναξαν πρώτοι για τον φονικό κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν
Το ένα μετά το άλλο τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη αναφέρουν για το θάνατο και την εξαφάνιση των επικριτών της κυβέρνησης της Κίνας και συγκεκριμένα του προέδρου Σι Τζιπίνγκ σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στη πανδημία του κορονοϊού.

Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» αναφέρει την περίπτωση έξι επιφανών Κινέζων που κυριολεκτικά χάθηκαν από προσώπου Γης επειδή επέκριναν την κινεζική κυβέρνηση.
Επίσης, Αμερικανός βουλευτής προέτρεψε την Κίνα να διερευνήσει την εξαφάνιση επιφανών Κινέζων που «είπαν την αλήθεια για τον κορονοϊό». Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Jim Banks είπε: «Και οι τρεις αυτοί άντρες κατάλαβαν τον προσωπικό κίνδυνο που σχετίζεται με ανεξάρτητη αναφορά για κοροναϊό στην Κίνα, αλλά το έκαναν ούτως ή άλλως. Ισχυρίστηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση “τους φυλάκισε – ή χειρότερα».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων που επικαλούνται πηγές από την Κίνα, από τον Γενάρη μέχρι σήμερα συνελήφθησαν περισσότερα από 5.100 άτομα με την κατηγορία κοινής χρήσης και μετάδοσης ψευδών ειδήσεων για τον κορονοϊό.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για πέντε γνωστούς Κινέζους που είπαν πως η κινεζική κυβέρνηση ευθύνεται για μία σειρά λαθών που επέτρεψε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Ο 34χρονος γιατρός που πέθανε
110803729_mediaitem110803726
Πρώτη περίπτωση είναι ο δόκτορ Li Wenliang. Ο 34χρονος Κινέζος γιατρός, που μετείχε και σε πειράματα για την αντιμετώπιση του covid-19, για τον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ήρωας επειδή ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος και προσπάθησε να προειδοποιήσει όλο τον πλανήτη ωστόσο μολύνθηκε και ο ίδιος και πέθανε ενώ ήδη είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης. Μάλιστα πριν από το θάνατο του απειλήθηκε πως θα τιμωρηθεί εάν δεν ανακαλέσει τις αναφορές του κάτι το οποίο αρνήθηκε να κάνει μέχρι και τον θάνατο του.
Ο εκατομμυριούχος που εξαφανίστηκε
ren-zhiqiang33
Ο Κινέζος εκατομμυριούχος Ren Zhiqiang έχει εξαφανιστεί από το Μάρτιο αφού προηγουμένως αποκάλεσε τον πρόεδρο Xi Jinping ως «κλόουν» λόγω των χειρισμού του στην επιδημία του κορονοϊού. Ο μεγιστάνας των ακινήτων είχε επικρίνει ανοιχτά και την απάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Επέκρινε τα όρια που τίθενται στην ελεύθερη ομιλία και κάλεσε το Κόμμα να «ξυπνήσει από την άγνοια» και να εκδιώξει τους ηγέτες του. Εκτός από τον Ren Zhiqiang αγνοούνται ακόμα ο γιος του και ο βοηθός του.
Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το μυστικό
Ο Κινέζος δημοσιογράφος Τσεν Τσιούσι εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο αφού αποκάλυψε τη σοβαρότητα του κοροναϊού στην πόλη Γουχάν. Είχε περιγράψει φρικτές σκηνές με γραφική λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που κάλεσε με αγωνία την οικογένειά της καθώς καθόταν δίπλα σε έναν νεκρό συγγενή σε αναπηρική καρέκλα. Ένας φίλος του είπε στο CNN: «Ανησυχούμε για τη σωματική του ασφάλεια, αλλά επίσης ανησυχούμε ότι ενώ λείπει μπορεί να μολυνθεί από τον ιό». Η οικογένειά του αργότερα ενημερώθηκε ότι βρισκόταν σε ιατρική καραντίνα σε άγνωστη τοποθεσία. Μέρες πριν από την εξαφάνισή του, ο Τσεν είχε πει: «Όσο είμαι ζωντανός, θα μιλήσω για όσα έχω δει και για όσα έχω ακούσει. Δεν φοβάμαι να πεθάνω. ; “
Ο κρατικός εκπρόσωπος Τύπου και ο καθηγητής
Ο 25χρονος δημοσιογράφος Λι Ζέουα που εργάζονταν για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό απολύθηκε μετά από αναφορές που έκανε για την κατάσταση στη Γουχάν. Κανείς δεν τον έχει ξαναδεί από τις 26 Φεβρουαρίου. Τέλος ο καθηγητής νομικής Xu Zhangrun τέθηκε υπό κατ ‘οίκον περιορισμό στο Πεκίνο αφού εξέφρασε κριτική για τον πρόεδρο της Κίνας. «Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο κομμάτι που γράφω», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος. Ο Κινέζος καθηγητής αποκλείστηκε από τα κοινωνικά μέσα και αποκόπηκε από το Διαδίκτυο.https://www.makeleio.gr/