Τρίτη, Απριλίου 14

Τουρκικά δημοσιεύματα: Στα παράλια με την Ελλάδα κατευθύνονται χιλιάδες μετανάστες

Στην παραδοχή ότι η Τουρκία μεταφέρει παράνομους μετανάστες στα τουρκικά παράλια με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα προχώρησαν σήμερα κάποιες τουρκικές κυριακάτικες εφημερίδες.

Η αριστερή εφημερίδα «Ντουβάρ» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τους καταυλισμούς στα παράλια», αποκαλύπτει ότι ύστερα από την εκκένωση του Παζάρκουλε στις 26 Μαρτίου, οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες εστάλησαν σε καταυλισμούς
σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας για να τεθούν σε καραντίνα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά μόλις η απομόνωση έληξε μεταφέρθηκαν στα παράλια του Κιουτσιούκκουγιού στα Δαρδανέλια, όπου «ενθαρρύνονται» από την αστυνομία να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

«Τώρα βρισκόμαστε στα Δαρδανέλια (Çanakkale). Η αστυνομία μας άφησε και έφυγε. Σε μια αλάνα. Δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τίποτα. Ούτε έρχονται, ούτε φεύγουν. Μας παράτησαν εδώ, λέγοντάς μας ότι μπορούμε να περάσουμε στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει ούτε μέσο ούτε τρόπος διέλευσης την Ελλάδα. Έχουμε μείνει εδώ», δηλώνει ένας εξ αυτών.

H εφημερίδα αναφέρει ότι η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται.

Οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία στην Αδριανούπολη με την ελπίδα να περάσουν στην Ελλάδα. Αλλά όταν εμφανίστηκε ο ιός, άρχισαν να τους στέλνουν σε άλλες πόλεις για να τεθούν σε καραντίνα. Όταν έληξε η καραντίνα τους, τους μετέφεραν σε επισφαλείς ακτές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά και τους άφησαν στην παραλία Κιουτσούκουγιού στα Δαρδανέλια. Ανάμεσα στους πρόσφυγες-μετανάστες υπάρχουν και άτομα που τους έφεραν από τους καταυλισμούς της Μαλάτια και του Οσμάνιγε.

Η Τουρκία προσπαθεί να στείλει μετανάστες-πρόσφυγες με κορωνοϊό σε ελληνικά νησιά

«Μείναμε 28 μέρες στο Παζάρκουλε. Μετά μας είπαν ότι υπάρχει κορωνοϊός και δεν θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν ήθελε κανείς μας να πάει πίσω.

Ο στρατός μάς έβαλε με το ζόρι σε ένα λεωφορείο. Όταν τους ρωτήσαμε που μας πάνε, μας είπαν πως μας πάνε στην Αδριανούπολη. Πήραμε το λεωφορείο 9 το βράδυ και 5 το πρωί είχαμε φτάσει στο Οσμάνιγε.

Μας πήραν τα κινητά και τα λεφτά μας. Δεν μας έδιναν καλό φαγητό. Μετά μας είπαν πως δεν θα μας πάνε πίσω στο Παζάρκουλε αλλά θα μας πάνε στα Δαρδανέλια. Κι εσείς κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Επειδή είστε μετανάστες δεν σας θέλει καμία χώρα. Όλα τα έξοδα για να περάσατε απέναντι, και αυτά θα τα πληρώσετε εσείς μόνοι σας», δήλωσε ένας Αφγανός μετανάστης στην εφημερίδα «Ντουβάρ».

Ένας άλλος μετανάστης είπε πως τα πούλησε όλα για να έχει λεφτά να πάει στο Παζάρκουλε στον Έβρο.

«Με το ζόρι μας έβαλαν σε ένα λεωφορείο και μας πήγαν πίσω στο Οσμάνιγε Τις ταυτότητές μας και τα κινητά μάς τα πήραν. 15 μέρες ούτε κουβέρτα δεν είχαμε. Κοιμόμασταν νηστικοί τα βράδια. Ούτε γάλα δεν είχα να δώσω στα παιδιά μου. Μετά μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν. Μας ρώτησαν ‘θέλετε να σας γυρίσουμε πίσω εκεί στις πόλεις που μένατε ή θέλετε να πάτε στην Ευρώπη;’. Επειδή δεν είχαμε πού να πάμε, είπαμε θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη. Και μας άφησαν εδώ. Μας πέταξαν εδώ. Η ζωή μας έχει φτάσει σε ένα τέλμα. Είναι η ζωή αυτή;», λέει άλλος ένας… «αγανακτισμένος» μετανάστης.

Ένας άλλος Ιρανός μετανάστης, ο οποίος μεταφέρθηκε από το καταυλισμό στο Οσμανίγε στα Δαρδανέλια, δηλώνει ότι «μας έφεραν εδώ χθες το βράδυ από τον καταυλισμό του Οσμάνιγε. Μας χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, αλλά έχουμε παιδιά. Δεν έχουμε φαγητό εδώ και 2 ημέρες. Κανείς δεν μας είπε τίποτα γιατί μας έφεραν εδώ, ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Πολλοί που ήρθαν μαζί μας, κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο. Δεν απαντούν στις ερωτήσεις μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Το πιο πιθανό είναι όλοι τους κάποια ημέρα να καταλήξουν στα νησιά και από εκεί και μετά στην περίφημη «ενδοχώρα».


Πηγή