Πέμπτη, Απριλίου 9

Βόρεια Κορέα: Η χώρα που δεν έχει ούτε ένα κρούσμα Κορωνοϊού

 
Ένα ακόμη «θαύμα» της Βόρειας Κορέας – Γιατί η διεθνής ιατρική κοινότητα δεν πιστεύει τις ανακοινώσεις της Πιονκγιάνκ
Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας έχουν μείνει έκπληκτοι μπροστά στο «θαύμα» Η αδάμαστη Βόρεια Κορέα επισήμως υπερηφανεύεται ότι δεν έχει μόνο θύματα του COVID-19 αλλά και κανένα μολυσμένο κρούσμα. Μηδέν, ζερό, νουλ. Με επίσημη ανακοίνωση της η Πιονκγιάνκ απορρίπτει κάθε υποψία
ότι έχει πληγεί από τον θανατηφόρο κορωνοϊό. Προφανώς τον έχει καταστείλει με μεθόδους που μόνο αυτή διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ελέγχων της ελεύθερης έκφρασης και της λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Κανένα λοιπόν μυστήριο από ένα καθεστώς που αντί να προστατεύει τους πολίτες του, χειραγωγεί τις ζωές τους.
Η απομονωμένη χώρα των 25 εκατ. κατοίκων με 1600χλμ συνόρων με τη Κίνα ισχυρίζεται ότι έλαβε γρήγορα δραστικά μέτρα, καθώς ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στους γείτονές της. Δεν λέει ψέματα. Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς τη Γιουχάν, έθεσε προληπτικά σε μακροχρόνιες καραντίνες ξένους διπλωμάτες και χιλιάδες πολίτες ενώ ακύρωσε από τον Ιανουάριο κιόλας όλες τις διεθνείς πτήσεις, κλείνοντας ουσιαστικά τα σύνορα σε ξένους επισκέπτες.
Παράλληλα απευθύνθηκε σε διεθνείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ζητώντας βοήθεια για παροχή διαγνωστικών τεστ, προστατευτικά εργαλεία και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστήρων και των φιαλών οξυγόνο. Η Ρωσία σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της ανταποκρίθηκε άμεσα παρέχοντας 1500 τεστ, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου καθώς και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησαν άδεια ανθρωπιστικής εξαίρεσης από την επιτροπή επιβολής κυρώσεων του ΟΗΕ για την αποστολή βοηθημάτων ανακούφισης των κρουσμάτων της πανδημίας.
Ωστόσο η διεθνής ιατρική κοινότητα παραμένει από επιφυλακτική έως πλήρως καχύποπτη στους κομπασμούς του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Κατ΄αρχήν γιατί η Β. Κορέα διαθέτει ένα απελπιστικά ξεχαρβαλωμένο σύστημα υγείας που υποφέρει από σημαντικές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης ο πληθυσμός της βασανίζεται από εκτεταμένο υποσιτισμό, λόγω της έλλειψη τροφίμων που έχει επιδεινωθεί από την ξηρασία και τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ως απάντηση στις δοκιμές πυρηνικών όπλων. Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα οι κάτοικων διαβιεί σε συνθήκες ανεπαρκούς αποχέτευσης και υγιεινής με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπής σε διάφορες λοιμώξεις.
Λογικά εκτιμάται ότι η, υποτιθέμενη, απουσία κρουσμάτων, όπως καυχώνται οι αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνγκ, οφείλεται στην αδυναμία τη χώρας να διεξάγει διαγνωστικές εξετάσεις σε πιθανά τοπικά κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας καταχωρίζονται ανεύθυνα σε θανάτους διαφορετικής αιτιολογίας. Επί της ουσίας, όμως δεν ομολογούν ότι έχει πληγεί η χώρα ώστε να διακηρύξουν πειστικά, διεθνώς την θαρραλέα και ανυπότακτη υπεροχή της χώρας. Κάποιοι όσο να ναι θα πιστέψουν το μύθο ότι εκεί βρίσκεται το απολύτως απρόσβλητο υγειονομικό θερμοκήπιο. Τα άδεια κεφάλια, άλλωστε, κουνιούνται καταφατικά πιο εύκολα στη προπαγάνδα. Δεδομένου ότι ο θωρακισμένος ηγέτης της Βόρειας Κορέας μέσα στην ευαίσθητη μεγαθυμία του έσπασε μήνες διπλωματικής απομόνωσης με τη γειτονική Νότια Κορέα και απέστειλε επιστολή συμπαράστασης στον πρόεδρό της με ευχές για γρήγορη ανάρρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη δική του χώρα του.