Σάββατο, Απριλίου 25

Ο ιός είναι δώρο αφύπνισης και υπενθύμισης… Πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε…

Είναι ο βασιλάς γυμνός;

Του Ιατρού ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ι. ΚΟΥΣΙΔΗ *
Ήταν ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη όταν διάβασα πρώτη φορά για την νέα μάστιγα που ήρθε για να σαρώσει την ανθρωπότητα.
Φάνταζε σαν σενάριο από φτηνή ταινία τρόμου.
Η σύζυγος μου και εγώ, το συζητήσαμε με μια μεγάλη δόση χιούμορ και ώσπου να τελειώσουμε τον καφέ είχαμε αναπαραγάγει στη μνήμη μας όλες τις τελευταίες θανατηφόρες μάστιγες που μας πλασάρανε τα τελευταία χρόνια, σε τακτά χρονικά διαστήματα…
Μόλις ένα χρόνο που είχαμε τελειώσει τις σπουδές μας και γεμάτοι ενθουσιασμό μπήκαμε στον τροχό εργαζόμενοι σε ογκολογική κλινική εκτελώντας το θεάρεστο, όπως πιστεύαμε, λειτούργημα του ιατρού…
Τότε ήταν που η πανδημία SARS τρομοκράτησε για μήνες την ανθρωπότητα.
Ακολούθησαν πολλές άλλες και μέσα μας μεγάλωνε μια όλο και δυνατότερη υποψία…
Από την γρίπη των πουλερικών, την γρίπη των χοίρων, τον εμπολα, τον H1N1 για να ονομάσω μόνο μερικούς, στην ουσία καταλήγαμε στο ίδιο έργο θεατές και αναρωτιόμασταν απλά και μόνο: Γιατί;
Θα ήθελα να τονίσω, και σας παρακαλώ αυτό να το έχετε σαν πυξίδα στην καρδιά και στο μυαλό σας διαβάζοντας αυτές τις σειρές, πως κάθε ζωή είναι Θείο δώρο!
Κάθε θάνατο τον θεωρούσα προσωπική αποτυχία και με παρηγορούσε μόνο η σκέψη πως ο Ιατρός όλων μας γνωρίζει σίγουρα καλύτερα και έχει με τον καθένα και την καθεμία μας το σχέδιο του, που μόνο το καλό μας αποσκοπεί!
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν αποσκοπώ να προσθέσω άλλο ένα κείμενο στα αναρίθμητα που ήδη υπάρχουν για τον κορονοϊό.
Δεν παίζω με τους αριθμούς που αντιστοιχούν σε ζωές συνανθρώπων!
Πολλώ δε μάλιστα , θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους, αλλά και στις οικογένειες τους!
Διότι ότι ξεκίνησε σαν ένα χαριτωμένο αστείο με την σύζυγο μου εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη, γιγαντώθηκε σε θυμό και απογοήτευση, σε ένα κόμβο στο λαιμό που μου παίρνει την ανάσα για κάποιες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν, για δεδομένα που φωνάζουν, αλλά δεν ακούγονται και βαρύνουν τις καρδιές των θυμάτων αυτού του θεάτρου του παραλόγου…
Γνωρίζω πως οι άτολμοι θα βομβαρδίσουν τόσο το κείμενο αυτό, όσο και τον συγγραφέα του, αλλά δεν τους φοβάμαι. 
Κάθε τι που λέω πιστοποιείται και θα επισυνάψω στο τέλος όλα τα λίνγκς για να μπορεί οποίος θέλει και πραγματικά ενδιαφέρεται να ελέγξει μόνος του εάν υπάρχει πλάνη.
Στα παιδιά μου θα ήθελα να πω αρχικά τα εξής, ίσως σαν μια μικρή δικαιολογία για αυτά που γράφω: 
Οταν κανείς δεν τολμά, θα πρέπει να τολμήσετε.
Αυτό που κανείς δεν λέει, να το πείτε!
Αυτό που κανείς δεν σκέφτεται, να τολμάς να το σκεφτείς. 
Αυτό που κανείς δεν ξεκινά, εσυ να το ολοκληρώσεις.
Όπου δεις σκοτάδι άναψε φως…
Φτάνουμε λοιπόν στον κορονοιό, τον λεγόμενο Covid-19.
Ζούμε στιγμές ιστορικές και για πολλούς αφάνταστης εκτάσεως.
Μια κοινωνία εθισμένη στον ωχαδερφισμό, την ψευτομαγκιά και τη λαμογιά, όπως η δική μας, θα έπρεπε να ξυπνήσει επιτέλους και να αναρωτηθεί απλά σαν πραγματικοί απόγονοι των αρχαίων φιλοσόφων το αυτονόητο:
Γιατί;
Γίναμε τα πρόβατα που δέχονται ότι τους δίδει ο βοσκός ή είμαστε οι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη;
Για όσους ήδη θεωρούν πως διαβάζουν ένα σενάριο συνωμοσιολογίας τους προτρέπω να δουν τι γίνεται στην Ευρώπη.
Η Δανία ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να κάνουν τεστ και να εμβολιαστούν. 
Παντού, όπως και στην Ελλάδα βλέπει κανείς σοβαρές περικοπές της προσωπικής ελευθερίας, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποφάσεις του τύπου :
«μένουμε σπίτι», επέμβαση σε προσωπικά δεδομένα που θα έπρεπε να θεωρούνται απόρρητα και εμείς τα δεχόμαστε διότι φοβόμαστε!
Επιτρέψτε μου να ρωτήσω :
είναι όλα αυτά αναγκαία και δικαιολογημένα;
Η απλή απάντηση είναι :
Όχι!
Επιτρέψτε μου να σας δώσω τα δεδομένα που αβίαστα καταλήγουν στο παραπάνω συμπέρασμα!
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε το παραπάνω ερώτημα για το πόσο δικαιολογημένα είναι τα σκληρά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τρία ερωτήματα:
1) Τι γίνεται με τους ιούς;
2) Είναι ο κορονοϊος πιο επικίνδυνος από άλλους ιούς;
3) Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση;
Μιά και υποστηρίζω πως μιλώ για καθαρά δεδομένα και επισυνάπτω τα λίνγκς για τις πηγές στο τέλος του κειμένου, θα ήθελα να με κρίνετε με βάση αυτών των δεδομένων.
Εάν κάποιος δεν συμφωνεί και είναι αντίθετης άποψης θα τον παρακαλούσα να μου δώσει τους δικούς του αριθμούς και να κοινοποιήσει την δίκη του πηγή.
Γηράσκω αεί διδασκόμενος, και δεν θεωρώ πως γνωρίζω τα πάντα.
Κάνω μια ταπεινή προσπάθεια σαν ιατρός και πατέρας να ενημερώσω ειλικρινά και δίχως δεύτερη σκέψη για τα σημερινά τεκτενόμενα.
Όπως στην γρίπη των πουλερικών ή την γρίπη των χοίρων είναι η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το λεγόμενο Hype, τελείως παρατραβηγμένο.
Οι ιοί πρέπει να αλλάζουν ξανά και ξανά, διαφορετικά αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και απενεργοποιούνται.
Η μετάλλαξη σε ιούς είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνει συνεχώς, αλλιώς δεν θα υπήρχαν πλέον.
Έτσι δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι έχουμε έναν νέο ιό …
Αυτός είναι και ο λόγος γιατί εμβόλια για ιούς της γρίπης δεν βοηθούν πάντα.
Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά είδη ιών που όλα παράγουν περίπου τα ίδια συμπτώματα στους ανθρώπους.
Έτσι εάν λάβουμε υπόψη την πληθώρα των ιών, το γεγονός πως εκ φύσεως συνεχώς μεταλλάσονται και συμπεριλάβουμε τα αποτελέσματα από διάφορες έρευνες, αποδεικνύεται πως εάν εξουδετερώσουμε ένα είδος ιού από το συνολικό φάσμα, απλά ελευθερώνουν περισσότερο χώρο δράσης για τους υπόλοιπους ιούς και τότε αβίαστα φτάνουμε στο συμπέρασμα πως δεν έχει νόημα να εξετάσουμε έναν ιό μεμονωμένα, αλλά θα έπρεπε να δούμε την κατάσταση στο σύνολο της.
Κάθε χρόνο κατά την διάρκεια του χειμώνα έχουμε ένα κύμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και θα πρέπει να προσέχουμε, όμως κατά την γνώμη μου δεν δικαιολογούνται τα μέτρα.
Σε μια έρευνα στην Γλασκώβη από 2005 έως το 2013 εξερεύνησαν οι επιστήμονες ποιοι ιοί προκαλούν ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα!
Διαπίστωσαν λοιπόν στην παραπάνω έρευνα πως 5-15% των ιών αυτών ανήκουν στην οικογένεια των κορονοιών.
Σε πρώτη φάση αυτό μας δείχνει πως δεν μας είναι άγνωστο το γεγονός πως υπάρχουν κορονοιοί και πως προκαλούν συμπτώματα γρίπης στους ανθρώπους.
Αυτό που ζούμε τώρα είναι, πως αφού εμφανίστηκε ο ιός καταρχάς στην πόλη Γουχάν της Κίνας, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο εργαστήριο έρευνας ιών της χώρας, έψαξαν οι εκεί επιστήμονες ποιός ιός είναι φέτος αυτός που προκαλεί καταρχάς την επιδημία και ανακάλυψαν τον νέο ιό της οικογένειας των κορονοιών.
Αυτά τα αποτελέσματα τα ανακοίνωσαν σε ένα επιστημονικό φόρουμ όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες στον πλανήτη. 
Βλέποντας το αυτό μια ομάδα γύρω από τον ιολόγο Christian Drosten στο Charité του Βερολίνου έκατσαν και ανέπτυξαν ένα Τεστ για να γίνεται αναγνώριση του νέου ιού και το έστειλαν στην Κίνα!
Σαφώς όχι δωρεάν…
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς είναι, ότι αυτό το παραπάνω τεστ δεν έχει επιστημονικά επικυρωθεί!
Στην ουσία δεν μπορούμε να πούμε εάν μετρά αυτο που πρέπει να μετρήσει.
Για να αποφύγουμε την καθυστέρηση, επετράπει να χρησιμοποιηθεί δίχως να ακολουθήσουν την διαδικασία που ενδείκνυται.
Για να μπορέσουμε όμως να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα του παραπάνω τεστ και κατ΄επέκταση τους αριθμούς, βάση των οποίων δικαιολογούν τα μέτρα απέναντι στους λαούς τους οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, θα έπρεπε να γνωρίζουμε ποσό ακριβείς είναι.
Και αυτό έγινε.
Επιστήμονες στην Κίνα το εξέτασαν και τα αποτελέσματα είναι δημοσιοποιημένα και μιλούν από μόνα τους!
Εν συντομία το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι πως πάνω από το 50% των θετικών αποτελεσμάτων του τεστ είναι λανθασμένες!
Με απλά λόγια περισσότεροι από τους μισούς εξετασθέντες, το τεστ τους πιστοποιεί πως έχουν επιβαρυνθεί με τον ιό ενώ είναι απόλυτα υγιείς!
Ένας ιολόγος δεν μπορεί να πει εάν ένας ιός είναι επικίνδυνος ή όχι.
Μπορεί να τον χαρακτηρίσει, να τον περιγράψει, να μας εξηγήσει πως δρα, αλλά για να πει υπεύθυνα πόσο επικίνδυνος είναι, χρειάζεται περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα!
Και πάνω από όλα να συγκρίνει.
Πως ήταν τα τελευταία χρόνια;
Έχουμε κάτι που ξεχωρίζει αυτήν την φορά;
Έχουμε αριθμούς που ξεφεύγουν από ότι γνωρίζουμε;
Αυτό που είναι αναμφίβολο και επιστημονικώς δεδομένο είναι πως 8-10% του πληθυσμού φέρει κάποιον νοσογόνο ιό!
Εάν υπολογίσουμε πως στην Ελλάδα ζουν 10 εκατ., τότε από αυτούς 10% φέρουν κάποιον ιό και σύμφωνα με την έρευνα στην Γλασκώβη, που αναφέραμε παραπάνω, μέσο όρο 10% εξ αυτών έχουν ιό από την οικογένεια του κορονοϊού!
Αυτό σημαίνει πως ήδη γνωρίζαμε ανέκαθεν πως στην Ελλάδα 100.000 άτομα ειναι φορεις κορονοιού !
Έτσι εάν συνυπολογίσουμε πως το 50% των θετικών τεστ είναι λανθασμένοι και πως ούτως ή άλλως κυκλοφορούν εν γνώση μας 100.000 φορείς του ιού στην Ελλάδα, τότε φαντάζουν οι επίσημοι αριθμοί, που κατέληξαν στα γνωστά μέτρα, γελοίοι!
Έτσι οι σχεδόν 700 επίσημα ανακοινωμένοι φορείς δεν θα έπρεπε να ταράξουν κάποιον ή να σκορπίσουν τον πανικό που διαδίδουν προφανώς άθελα τους οι κυβερνήσεις τις Ευρώπης.
Όπως ακριβώς στην περίπτωση της γρίπης των πουλερικών και της γρίπης των χοίρων τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά!
Θα έπρεπε να παρακολουθούμε μια ασθένεια προσεχτικά και να μαζεύουμε πληροφορίες για να δούμε εάν κάτι ξεφεύγει από αυτό που γνωρίζουμε!
Εάν αυτό δεν ισχύει θα έπρεπε κάποιος υπεύθυνος να μας εξηγήσει γιατί τα περασμένα χρόνια κανείς δεν αντέδρασε όταν παγκοσμίως η γρίπη κόστισε σε 300 – 600 χιλιάδες ανθρώπους την ζωή.
Με τον νέο κορονοιό θα έπρεπε τώρα να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό που βλέπουν και τους δίνει την ένδειξη πως φέτος θα ξεπεράσουμε τραγικά αυτόν τον αριθμό!
Τι κάνει τον νέο ιό πιο επικίνδυνο από τους προηγούμενους;
Τίποτα! 
Διότι οι αριθμοί έως τώρα είναι χαμηλότεροι από αυτούς τα τελευταία χρόνια.
Ας πάρουμε το παράδειγμα του επιδημιολόγου Δρ.Wodarg για να κάνουμε πιο κατανοητή την κατάσταση που ζούμε!
Αυτός είπε στους φοιτητές του:
Σκεφτείτε πως έχουμε μια εθνική οδό όπου πάνε και έρχονται πολλά αυτοκίνητα και έχεις 100 πεζούς που τους δένεις τα μάτια και τους αφήνεις να περάσουν την εθνική.
Περνώντας βλέπεις πως 10 από αυτούς δεν τα καταφέρνουν και γίνονται θύματα τροχαίου.
Αυτό το επαναλαμβάνεις κάθε χρόνο και παρατηρείς πως ο αριθμός είναι σταθερός!
Κάθε χρόνο 10 πεζοί δεν τα καταφέρνουν.
Ώσπου κάποτε κάποιος (ας πούμε ιολόγος στο επάγγελμα) αναρωτιέται:
«ναι αλλά από τι αυτοκίνητα χάνουν την ζωή τους οι πεζοί;»
Δηλαδή θέλει να μάθει εάν είναι ΙΧ ή φορτηγά ή μηχανές, και ψάχνοντας διαπιστώνει πως υπάρχει ένα νέο αυτοκίνητο (ας το ονομάσουν COVID-19) και παρακινεί την κυβέρνηση να ψάξει και αυτοί πείθουν τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες και όλοι θέλουν να μάθουν που και πόσα από αυτά τα νέα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και σκορπούν τον θάνατο και τον πανικό!
Ώσπου ένας επιδημιολόγος σηκώνει το χέρι του και τους λέει: «μα δεν άλλαξε κάτι!
Είναι ακόμη οι 10 που ξέραμε…»
Εάν ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω λάβουμε υπόψη πως η WHO αναθεώρησε μετά την γρίπη των χοίρων τα κριτήρια της για το τι θεωρείται πανδημία και αποδυνάμωσε δραστικά τον ορισμό, τότε εύκολα αρχίζει κανείς να αναρωτιέται γιατί όλα αυτά;
Φτάνει για να θεωρηθεί μια ασθένεια πανδημία απλά να έχει απλωθεί παγκοσμίως;
Δίχως να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ή να είναι πράγματι βαριά ασθένεια, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων;
Μήπως είναι η αιτία πιο απλή από ό,τι φανταζόμαστε;
Όταν άρχισα να σπουδάζω ιατρική ήταν το κανονικό επίπεδο της χοληστερόλης στα 260, σταδιακά την κατέβασαν στα 240, 220, 200 και παράλληλα άρχισαν να προτείνουν αγωγή με στατίνη, και έτσι έγινε η στατίνη το πιο εμπορικό φάρμακο παγκοσμίως!
Με αυτήν την λογική θα μπορούμε κάθε χρόνο τον χειμώνα να ανακοινώνουμε νέες πανδημίες με τους νέους ιούς γρίπης που σίγουρα θα έχουμε.
Σύμφωνα με τους αριθμούς από την Ιταλία το 99% των συνανθρώπων μας που απεβίωσαν είχαν επιβάρυνση με τουλάχιστον με 1-3 επιπλέον ασθένειες και 90% ήταν άνω των 60 ετών!
Με άλλα λόγια δεν μπορεί κάποιος να αποδώσει όλους αυτούς τους θανάτους στον κορονοϊό
Πολύ δε περισσότερο, όταν είναι γνωστό, πως ποτέ δεν εμφανίζεται ένας ιός μόνος του.
Σύμφωνα με την στατιστική της ίδιας της WHO έχουμε ετησίως 300-600 χιλιάδες θύματα από ιούς γρίπης.
3. Εάν πάλι συνυπολογίσουμε πως πάντα 10% από το φάσμα των ιών είναι κορονοϊοί, τότε έχουμε σύμφωνα με την WHO 30-60 χιλιάδες θύματα από κορονοϊό κάθε χρόνο!
Σύμφωνα με τους επισήμους αριθμούς από την κλινική JohnHopkins είμαστε φέτος στα 16.000 θύματα έως τώρα.
Τώρα ας θυμηθούμε, γιατί κλείσαμε τα πάντα και αφαιρέσαμε βασικές προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων;
Για να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού;
Η ίδια η WHO μας λέει πως εμπειρικά 1 στους 1000 πεθαίνει από ιό της γρίπης.
Οι αριθμοί από την Αγγλία και την Γερμανία πιστοποιούν αυτά τα δεδομένα!
Αυτό σημαίνει πως εάν κάθε χρόνο έχουμε 300 με 600 χιλιάδες θύματα από ιούς, τότε κυκλοφορούν ετησίως 300 με 600 εκατομμύρια φορείς των ιών ανά τον κόσμο και ουδείς το πήρε είδηση!
Και τώρα με επίσημα πιστοποιημένους 370 χιλιάδες φορείς, οι οποίοι λόγο του λανθασμένου τεστ είναι μάλλον κατά 50% υγιείς, πρέπει να λάβουμε δρακόντεια μέτρα για το καλό της ανθρωπότητας;
Βάλτε τους γυμνούς αριθμούς δίπλα δίπλα και αφήστε τους να μιλήσουν!
Βγάζουν μάτια και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.
Σαφώς πρέπει κάθε άνθρωπος να τρέφει αγαθά αισθήματα για τους συνανθρώπους του!
Και είναι φυσικό οι νεότεροι να προσέχουν τους ηλικιωμένους, τους γονείς, τους παππούδες τους!
Θα έπρεπε αυτό να μας το θυμίσει ο ιός;
Από μια άλλη μεριά βέβαια αν δικαιολογούμε όλα αυτά τα μέτρα με κριτήριο την ανθρωπιά, ας θυμηθούμε πως από αρχές της χρονιάς απεβίωσαν 16.000 άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού παγκοσμίως αλλά και 2,5 εκ. από υποσιτισμό.
Απλά κατά της πείνας μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και θα μας κόστιζε πολύ λιγότερο!
Έλα όμως που για την πείνα δεν υπάρχει εμβόλιο…
Κάθε μέρα 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως
6: 25.000 από αυτούς λιμοκτονούν, αλλά η πείνα δεν είναι μεταδοτική. 15.000 από τους 150.000 ημερήσιους θανάτους παγκοσμίως οφείλονται στις συνέπειες του καπνίσματος.
Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι επίσης χωρίς κινδύνους, αλλά δεν καταργούμε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι λόγω αυτού του κινδύνου.
Και εξαιτίας των πολυάριθμων τροχαίων ατυχημάτων μας δεν κλείνουμε όλους τους δρόμους μας.
Όλοι συμπεριφερόμαστε όλο και περισσότερο σαν ένας ελέφαντας που του επιτέθηκε μια κατοικίδια γάτα και στη συνέχεια, ενοχλημένος από αυτή και για να την αποφύγει, κατά λάθος, έκανε άλμα σε έναν γκρεμό, σκοτώθηκε και πέθανε.
(John P.A. Ioannidis is professor of medicine, of epidemiology and population health, of biomedical data science, and of statistics at Stanford University)6.
Το Covid-19 (Coronavirus) παρουσιάζεται καθημερινά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Ο ιός εξαπλώνεται σε διαφορετικές ηπείρους.
Χορηγούνται δραστικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού:
οι άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα, εκδηλώσεις ακυρώνονται γενικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορά τους.
Αλλά πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός corona πραγματικά; Πόσο αποτελεσματικά κρίνονται τα μέτρα που παίρνονται για την προστασία του πληθυσμού;
Ποια μέτρα μπορούν να λάβουν οι πολίτες όταν μολυνθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν θετικά τη νόσο και να βγουν υγιείς;
Για να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως τα πιο πάνω, είναι απαραίτητη η κατανόηση κάποιων βασικών φυσιολογικών διαδικασιών:
Τι είναι ο ιός;
Πώς αλληλοεπιδρούν οι ιοί με τον ανθρώπινο οργανισμό;
Ποιούς μηχανισμούς προστασίας μπορεί να κινητοποιήσει το σώμα αν έχει αποτελεσματική υποστήριξη; 
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις παρακάτω.
Τι είναι οι ιοί και πώς λειτουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό;
Οι ιοί είναι οργανικές δομές που μολύνουν τα κύτταρα των ζωντανών όντων και τα χρησιμοποιούν ως ξενιστές για να πολλαπλασιάζονται σε αυτά και να παράγουν νέους ιούς.
Διαδίδονται με τη βοήθεια μεταδοτών-φορέων, έτσι μεταφέρονται “κυριολεκτικά” από ανθρώπους, ζώα ή με τη βοήθεια του αέρα από ένα ζωντανό πλάσμα σε άλλο.
Οι ιοί αποικίζουν ολόκληρο τον πλανήτη και μερικοί από αυτούς ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας – όπως τα βακτηρίδια και οι μύκητες.
Είναι ένα μόνιμο και φυσικό μέρος του ανθρώπινου οργανισμού.
Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 3.000 διαφορετικοί τύποι ιών από όσο γνωρίζουμε.
Οι μεμονωμένοι τύποι ιού ειδικεύονται σε ορισμένες κυτταρικές δομές ή στελέχη βακτηρίων.
Ο κάθε ιός δεν επιτίθεται σε όλα τα κύτταρα, αλλά μόνο σε ορισμένους τύπους.
Ο ιός corona, για παράδειγμα, είναι εξειδικευμένος στη μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων.
Χρησιμοποιεί αυτά ως ξενιστή για αναπαραγωγή.
Οι ιοί – όπως και άλλοι μικροοργανισμοί – μεταβάλλονται συνεχώς και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο οικοδεσπότης – στην περίπτωση μας ο άνθρωπος – πρέπει επίσης να αναπτύσσει συνεχώς νέους αμυντικούς μηχανισμούς για να βρεθεί αντιμέτωπος με νέους και δυνητικά επιβλαβείς τύπους ιών.
Αυτό ακριβώς κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός – όπως τα ζώα ή τα φυτά – χρησιμοποιώντας το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα για να μάθει πώς να χειριστεί έναν νέο εισβολέα.
Με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σχηματίζουμε αντισώματα και κύτταρα «δολοφόνους» (κυτταροτοξικά κύτταρα Τ), και έτσι μπορούμε να τα ταυτοποιήσουμε και να εξαλείψουμε τους ιούς και τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα.
Εάν το σώμα έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους ανεπιθύμητους ιούς.
Tι μπορεί να κάνει ο καθένας για τον εαυτό του;
Ξεκινήστε από τη ρίζα του προβλήματος!
1. Τηρήστε τα μέτρα υγιεινής
2. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
3. Υγιεινή διατροφή
4. Μείωση του στρες
5. Σωματική Άσκηση
Προς ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ας μάθουμε από τους κινέζους που είχαν επιτυχία με αυτήν την φόρμουλα:
– Βιταμίνη C
– Βιταμίνη D
– Γλουταμίνη
– Ψευδάργυρος (Zink)
– Αρτεμνισίνη
– Πράσινο τσάι
– Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Αλλά αν διαβάσετε στο Lancet journal, τη “Βίβλο” της δυτικής ιατρικής, αυτό που βλέπετε ως πιθανή θεραπεία στο νοσοκομείο, πραγματικά θα έπρεπε να σας κάνει να φοβάστε :
– υψηλή δόση κορτιζόνης, 600 mg
– μοξιφλοξασίνη, ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος
– αναστολέας πρωτεάσης, από τη θεραπεία του HIV
– ιντερφερόνη
Φυσικά γίνεται προσπάθεια με αυτόν τον τρόπο να πολεμηθεί η φλεγμονή.
Αλλά αυτό που επιτυγχάνεται στην ουσία, είναι η παράλυση εντελώς του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Κίνα ταλαιπώρησε τους ανθρώπους της στο Wuhan για δύο μήνες και έδειξε στον κόσμο πώς να αντιμετωπίσει μια επιδημία, να ξεφύγει και να αγωνιστεί με αυταρχικό τρόπο.
Έχει καταπατήσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κατάργησε την ελευθερία και μας το πούλησε αυτό ως απόδειξη της ικανότητας του κράτους να ενεργεί.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν τώρα αυτό το θέατρο και απομονώνονται.
Στην Ευρώπη, η οικονομία καταρρέει και τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεχνιούνται, ενώ η Κίνα μόλις ολοκλήρωσε αυτές τις άχρηστες «δοκιμές COVID-19» και δηλώνει γρήγορα ότι η κρίση αποτελεί ξένο πρόβλημα…
Πράγμα που σημαίνει ότι τώρα θα είναι πολύ δύσκολο για τους κριτικούς να πουν «σταματήστε, δεν συμβαίνει τίποτα».
Και αυτό μου θυμίζει αυτό το παραμύθι του Άντερσεν για το βασιλιά χωρίς ρούχα.
Μόνο ένα μικρό παιδί μπόρεσε να πει “ε, ο βασιλιάς είναι γυμνός”.
Όλοι οι άλλοι στην αυλή που περιβάλλουν τις κυβερνήσεις και που οι κυβερνήσεις τους ζητούν για συμβουλές, γιατί δεν μπορούν να γνωρίζουν μη όντως οι ίδιοι ειδικοί, όλοι έπαιξαν μαζί και συμμετείχαν στην ανόητη εκστρατεία..
Έτσι οι πολιτικοί περιβάλλονται από πολλούς επιστήμονες, επιστήμονες που θέλουν να είναι σημαντικοί στην πολιτική επειδή χρειάζονται χρήματα για τα ιδρύματά τους. 
Επιστήμονες που κολυμπούν απλά σε αυτό το mainstream και επίσης θέλουν το ρόλο τους.
“Μπορούμε να βοηθήσουμε!”,
“Έχουμε κάνει μια εφαρμογή!”,
“Έχουμε ένα πρόγραμμα για αυτό!”
… τόσοι πολλοί άνθρωποι λένε “θέλουμε να βοηθήσουμε και εμείς” επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα με αυτό και να γίνουν σπουδαίοι.
Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι ένας ορθολογιστικός τρόπος να κοιτάξουμε τα πράγματα.
Θα πρέπει να θέσουμε ερωτήματα όπως:
“πώς μάθατε ότι ο ιός είναι επικίνδυνος;”
“πώς ήταν πριν;”
“δεν είχαμε το ίδιο πράγμα και πέρυσι;”
“είναι κάτι καινούργιο;”
αυτό δυστυχώς λείπει… και ο βασιλιάς είναι γυμνός …
Αυτές είναι πραγματικά δύσκολες στιγμές που όλοι βιώνουμε.
Oλοι προσπαθούν να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν από τη θέση τους!
Ο στόχος μου δεν είναι να βρω ενόχους και να τους ονομάσω!
Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά τι θα ακολουθήσει: κοινωνικά, οικονομικά, ακόμη και ανθρώπινα θα είναι μια εντελώς νέα κατάσταση … μην φοβάστε, τίποτα δεν είναι όπως φαντάζει!
Ίσως ο ιός να είναι μια ευκαιρία για όλους τους Έλληνες, για όλους τους λαούς της Ευρώπης να ενωθούν.
Ας θυμηθούμε ότι είμαστε ισχυροί στην ενότητα.
Η ιστορία της πατρίδας μας είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα … δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε, ούτε από ιούς ούτε από τίποτα άλλο!
Αν ο στόχος είναι μια νέα παγκόσμια τάξη ας τιμήσουμε την ιστορία μας και ας κάνουμε την δίκη μας πρόταση!
Η Ελλάδα έχει προσφέρει τόσο πολλά στην ανθρωπότητα, την δημοκρατία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, τον χριστιανισμό … ας ακολουθήσουμε τώρα την κλήση της ιστορίας!
Μην φοβάστε, να είστε γενναίοι …
Ο ιός είναι δώρο, δώρο αφύπνισης και υπενθύμισης!
Πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, πρέπει να θυμηθούμε για να προχωρήσουμε μπροστά, με θάρρος και άποψη.
Άποψη με άρωμα Ελλάδος…
Αν η αγάπη εξαπλωνόταν τόσο γρήγορα στην κοινωνία μας όπως ο φόβος που τροφοδοτείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κόσμος θα είναι γεμάτος ειρήνη.
Έτσι «μολυνθείτε» όλοι σας με ΑΓΑΠΗ και απλώστε την…
«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»…
* Ιατρός, Projektmanagement-Μόναχο, Γερμανίας
kousidis.vasileios@email.de
https://shmantikanea.blogspot.com/