Πέμπτη, Απριλίου 16

Μεγάλη Πέμπτη: Αναβιώνει η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά-«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»

Μεγάλη Πέμπτη: Αναβιώνει η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθ-«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»
Τη Μεγάλη Πέμπτη ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, οι γραφές που περιγράφουν την πορεία του Ιησού ως τον Γολγοθά και τη Σταύρωση.
Από τον Μυστικό Δείπνο, την στιγμή ανθρώπινης αδυναμίας Tου στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψή Tου. Η κορύφωση της ημέρας στην ορθόδοξη πίστη γίνεται το βράδυ, όταν ο ιερέας περιφέρει τον Εσταυρωμένο μεταξύ των πιστών, μέσα στον ναό και ακούγεται από τους υμνωδούς το συγκλονιστικό «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»...

Είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Δώδεκα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση, τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή το ιερό δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, τον Ιερό Νιπτήρα το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, η Υπερφυής Προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του λίγο πριν τη σύλληψή του, και η προδοσία του Ιούδα.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.
Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.
Η σύλληψη στο Όρος Ελαίων
Σύμφωνα με την Εκκλησιαστική παράδοση, μετά την σύλληψή Του στο όρος των Ελαιών, ο Χριστός δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς σε μια δίκη που είχε τυπική διαδικασία αφού οι Φαρισαίοι ήθελαν τον θάνατο Του.  Επειδή όμως δεν είχαν νόμιμη εξουσία, τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο, προκειμένου η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από αυτόν, καθώς κατείχε την εξουσία του Ρωμαίου διοικητή της περιοχής. Ο Πιλάτος δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη και ζήτησε από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην αυλή του Πραιτωρίου να διαλέξει ανάμεσα στον Βαραββά και τον Χριστό για το ποιος να σωθεί. Το πλήθος διάλεξε τον θάνατο του Ιησού με σταύρωση.
Από εκείνο το σημείο μέχρι και την σταύρωση, ο Ιησούς έζησε τον απόλυτο εξευτελισμό αλλά και την χλεύη του πλήθους και των Ρωμαίων στρατιωτών (πορφύρα, αγκάθινο στεφάνι, και μαστίγωμα).
Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να κρατάει πάνω στον σταυρό έξι ώρες.
Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες κάθε χρόνο συγκεντρώνονταν τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του Επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί. Όμως, φέτος λόγω των απαγορεύσεων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν θα στολιστούν Επιτάφιοι.