Τετάρτη, Απριλίου 15

«Τεχνοκρατικές λύσεις» εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

family coronovirus 01
Φωτό: Η οικογένεια: ένα θύμα της επιδημίας;! © Reuters / Stephanie McGehee
Γιατί να μην απαρνηθούμε τις οικογένειες και τα μετρητά; Οι προοδευτικοί παγκοσμιοποιητές που χρηματοδοτούνται από τον Soros χρησιμοποιούν τον Covid-19 για να προωθήσουν τις δικές τους «τεχνοκρατικές λύσεις»
Οι τεχνοκράτες ακτιβιστές είναι γεμάτοι λύσεις για τη κρίση του κοροναϊού - τις ίδιες πανάκειες που προωθούν εδώ και χρόνια. Πόσα  προβλήματα δεν θα λυνόταν με την κατάργηση της οικογένειας, της ιδιωτικής ζωής και των άλλων αξιών που θεωρούμε δεδομένες;!

Κάτω από τη διαχρονική ρήση "μην αφήσετε ποτέ μια δυνατή κρίση να πάει χαμένη", οι συνήθεις ύποπτοι έχουν βγει από το καβούκι τους για να προτείνουν τις αγαπημένες τους "λύσεις" ως απαντήσεις στην πανδημία του κοροναϊού και την συνοδό οικονομική κρίση. Φυσικά, προωθούν αυτές τις πρωτοβουλίες εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχει τώρα τουλάχιστον ένας λόγος (ή και τρείς) οι οποίοι δεν είναι και τόσο δημοφιλείς - προυποθέτουν πλήρη  «αναβάθμιση» στα τρέχοντα κοινωνικά μοντέλα, και λίγοι έχουν αντοχές για τέτοιες εκ βάθρων αλλαγές.
Αλλά οι καιροί της απελπισίας απαιτούν και απελπιστικά μέτρα. Υπάρχει στα σίγουρα κάτι αξιόλογο σε αυτές τις επαναστατικές προτάσεις; Ας ρίξουμε μια ματιά στην….

Κατάργηση  των μετρητών.

Επιπόλαια σκεπτόμενοι, η απομάκρυνση του φυσικού νομίσματος εν μέσω μιας επιδημίας, φαίνεται πως έχει νόημα. Ο κοινός νους  θεωρεί ότι τα τραπεζογραμμάτια είναι βρώμικα και είναι λογικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες. Αναφορές ότι η Κίνα έβαλε σε καραντίνα μεγάλες ποσότητες μετρητών, σε συνδυασμό με τις συμβουλές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη χρήση ανέπαφων συναλλαγών,  όπου είναι δυνατό, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού, μας έφερε πολύ κοντά στο να συγκατατεθούμε στην ιδέα της συνολικής απόρριψης  των μετρητών.
Ωστόσο, το MIT Tech Review (βλ. No, coronavirus is not a good argument for quitting cash  https://www.technologyreview.com/2020/03/12/905341/coronavirus-contaminated-cash-quarantine/) δεν βρήκε καμία πραγματική απόδειξη ότι τα μετρητά ήταν φορέας του κοροναϊού, έχοντας ζητήσει από αρκετούς μικροβιολόγους να δώσουν υπεύθυνη άποψη. Αυτό φυσικά δεν θα σταματήσει τους υποστηρικτές της αχρήματης κοινωνίας από την προώθηση της θεωρίας τους, αλλά τους παίρνει τον αέρα από τα πανιά τους (sails) (και ίσως και τις πωλήσεις τους (sales)). Υπάρχει πολύς δυναμισμός πίσω από το κίνημα απομάκρυνσης των μετρητών από την οικονομία - τεχνοκρατικά βαρίδια όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, και φυσικά ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, όλοι έχουν επενδύσει σοβαρούς πόρους σε ένα τέτοιο έργο.
Η ιδέα έχει ήδη κερδίσει το κύριο νόμισμα (δεν είναι αστείο): Η προώθηση του «ψηφιακού δολαρίου» δρομολογήθηκε σε ένα επείγον νομοσχέδιο των ΗΠΑ εν μέσω κορανοϊού. Ενώ τελικά αποσύρθηκε, οι υπερασπιστές της κοινωνίας χωρίς μετρητά συνέχισαν να το υποστηρίζουν, θεωρώντας ότι είναι ο γρηγορότερος τρόπος να φτάσει ή έκτακτη χρηματική ενίσχυση στα χέρια των Αμερικανών. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής απελευθερώνει τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, φαίνεται όντως ταιριαστό να αγκαλιάσουν οι Αμερικανοί όλο και περισσότερο την ιδέα της χρήσης ιδεατών χρημάτων, που αντιπροσωπεύσουν ιδεατή αξία.

Κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει χρησιμοποιηθεί από το βιομηχανικό σύστημα της κλιματικής αλλαγής ως απόδειξη ότι ο κόσμος πρέπει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Καθώς η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε παράλληλα με τις υπόλοιπες αγορές που γενικά καταρρέουν, οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν μετατοπίσει τις εκκλήσεις τους από το να υπερασπίζονται τον πλανήτη, στο να εκλιπαρούν τις τσέπες των επενδυτών. Γιατί να ρίξετε χρήματα σε επισφαλείς εταιρείες πετρελαίου όταν μπορείτε να έχετε σταθερά κέρδη από την αιολική και ηλιακή ενέργεια; Ο Δρ. Charles Donovan από την Imperial College, μια από τις πιο δυνατές φωνές που καλούσε για μια -εμπνευσμένη από τον κορονοϊό, μετακίνηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παραδέχθηκε στο Forbes (βλ. How Coronavirus Makes The Case For Renewable Energy https://www.forbes.com/sites/davidrvetter/2020/03/13/how-coronavirus-makes-the-case-for-renewable-energy/#97997f15c857), ότι μια οικονομία βασισμένη στην ανανεώσιμη ενέργεια δεν θα μπορούσε να αποτρέψει  μια  επόμενη πανδημία, ούτε θα επιτάχυνε την ανάκαμψη από την τρέχουσα κατάσταση, αλλά φρόντισε και κάλυψε την αδυναμία του με μεγαλοστομίες σχετικά με την "ευελιξία" και τη "συνολική εικόνα".
Κάτι  πρέπει να ειπωθεί στα σίγουρα ώστε να μετατοπιστούν  αυτά τα "προωθητικά κονδύλια" τα προορισμένα για αυτούς που σπάζουν τη πέτρα με το κομπρεσσέρ, των οποίων οι εργασίες ήταν ήδη στο κόκκινο προ-κοροναϊού (βλ. https://www.rt.com/business/479106-us-shale-bankruptcies-surge/), και να επενδυθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα τώρα που θεωρείται πολύ πιθανό πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον υψηλό αριθμό θανάτων από κοροναϊό σε περιοχές όπως τη Βόρεια Ιταλία και η επαρχία Hubei.
Ωστόσο, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά στην έκκληση του Donovan για απαλλαγή από τον άνθρακα. Πραγματοποιώντας έκτακτες οικονομικές επιδοτήσεις, με ποσά ανάλογαμε το βαθμό εφαρμογής του σχεδίου  "μετάβασης στις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", κρατάς όμηρο τη βιομηχανία σε μια ατζέντα από βιαστικές και επιπόλαιες αποφάσεις που θα ληφθούν από σκοπιμότητα. Κάποιοι υποστηρικτές της κλιματικής ατζέντας μιλούσαν ανοιχτά, ότι αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, παραδεχόμενοι με ειλικρίνεια ότι οι δραματικές αλλαγές που έγιναν σε μια  νύχτα για να καταπολεμηθεί η επιδημία, σημαίνουν πως μια εξίσου δραματική αλλαγή για τη δημιουργία του επιθυμητού πράσινου μέλλοντός τους, είναι επίσης δυνατή. Το επιχείρημα "Αφαιρέστε το ορυκτό καύσιμο στα γρήγορα, και αλλάξτε μετά γνώμη με άνεση", θα μπορούσε ή να σώσει τον πλανήτη ή να καταστρέψει ό, τι απομείνει από τη βιομηχανία μετά τον κοροναϊό -, το ένα ή το άλλο, δεν είναι απόφαση που πρέπει να ληφθεί όσο υπάρχει ο πανικός.

Κατάργηση της ιδιωτικότητας.

Η  νομοθεσία που σχετίζεται με το κορωναϊό  αποδομεί τη  κατοχυρωμένη νομικά  προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ορισμένοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις  απαρχαιωμένες αντιλήψεις και να αγκαλιάσουμε το μικροτσίπ. Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής αυτής της ιδέας. Με τη πρώτη ευκαιρία σε μια οποιαδήποτε Reddit «Ask Me Anything» ερώτηση, δίνει απάντηση για αυτό, ενώ του είχε γίνει άσχετη ερώτηση.
Ο «δισεκατομμυριούχος που το γύρισε στη φιλανθρωπία» της Microsoft, απαντώντας σε μια ερώτηση για το πώς οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποιες επιχειρήσεις είναι «σημαντικές» κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, υπέδειξε τη χρήση «ψηφιακών πιστοποιητικών που θα αναφέρουν ποιος έχει ανανήψει, ή ποιος έχει ελεγθεί πρόσφατα  ή εάν έλαβε το διαθέσιμο εμβόλιο. (Βλ. - What changes are we going to have to make to how businesses operate to maintain our economy while providing social distancing? - Eventually we will have some digital certificates to show who has recovered or been tested recently or when we have a vaccine who has received it. https://www.gatesnotes.com/Health/A-coronavirus-AMA) Κοίτα εδώ, φίλε. Ο Gates έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα για τα «τατουάζ κβαντικών ψηφίδων» που ταυτόχρονα εμβολιάζουν και καταλείπουν ένα αρχείο "μνήμης" του εμβολιασμού, επιτρέποντας στους αποδέκτες του εμβολιασμού να αναγνωρίζονται μετά την πραγματοποίησή του. Υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία ID2020, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους ανακοίνωσε σχέδια για την εμφύτευση βιομετρικής τεχνολογίας ID σε μωρά που γεννήθηκαν στο Μπαγκλαντές και αστέγους στο Ώστιν του Τέξας (βλ. ID2020 Alliance launches digital ID program with Government of Bangladesh and Gavi, the Vaccine Alliance, announces new partners at annual summit https://finance.yahoo.com/news/id2020-alliance-launches-digital-id-173000802.html). Τα άρθρα  που γράφηκαν σχετικά με την ύποπτη πρωτοβουλία (βλ. ID2020 and partners launch program to provide digital ID with vaccines https://www.biometricupdate.com/201909/id2020-and-partners-launch-program-to-provide-digital-id-with-vaccines), οδήγησαν πρόσφατα σε μια δήλωση "αποποίησης ευθυνών" με την οποία προειδοποιούσε ότι το πρόγραμμα «δεν προορίζεται για να παρακολουθεί άτομα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι θεωρητικοί της συνωμοσίας». Μπράβο, αυτό είναι πράγματι ανακούφιση!
Εν τω μεταξύ, πολλές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google, της πρωτοπόρου  στη  κρατική παρακολούθηση Palantir , και (σύμφωνα με αναφορές – βλ. Mobile phone industry explores worldwide tracking of users. Talks about global data-sharing to counter coronavirus will raise privacy concerns https://www.theguardian.com/world/2020/mar/25/mobile-phone-industry-explores-worldwide-tracking-of-users-coronavirus) της παγκόσμιας βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, βρίσκονται σε διάφορα στάδια διαμόρφωσης προγραμμάτων για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κοροναϊού, χρησιμοποιώντας δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγονται από τα κινητά των ανθρώπων. Τα δεδομένα υποτίθεται ότι είναι ανώνυμα, αλλά δεδομένου του ανέντιμου ιστορικού των εταιριών τεχνολογίας, που στα λόγια και μόνο προστατεύουν την ιδιωτικότητα,  ενώ τροφοδοτούν με τα δεδομένα των χρηστών τις κυβερνητικές υπηρεσίες - για να μην πούμε τίποτα για τις καταστροφικές "διαρροές" -, πιστεύω ότι θα μας συγχωρήσετε που συνιστούμε προσοχή πριν βιαστεί κάποιος να διεισδύσει μέσα σε αυτόν τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο».

Κατάργηση της οικογένειας

Η κρίση του κοροναϊού είναι πρωτοφανής ως προς το μέγεθος της σύγχυσης που προκάλεσε ενώ περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων περίεργων οδηγιών. Αλλά η έκκληση να αγνοηθεί η οικογένεια "λόγω του κοροναϊού", που δημοσιεύθηκε από το OpenDemocracy, αποτελεί από μόνη της "μεγαλειώδη σύλληψη" (βλ. The coronavirus crisis shows it's time to abolish the family. What does the pandemic tell us about the nuclear family and private household? https://www.opendemocracy.net/en/oureconomy/coronavirus-crisis-shows-its-time-abolish-family/). Η συγγραφέας, Sophie Lewis, φαίνεται να τρομοκρατείται στην ιδέα των οικογενειών που απομονώνονται ζώντας όλοι μαζί, επειδή οι οικογενειακές κατοικίες είναι "εκ βάθρων ανασφαλείς", χώροι που βρίθουν από ανισότητες. Η ύπαρξη καταχρηστικών σχέσεων παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι η ίδια η οικογένεια είναι μια καταπιεστική δομή, ενώ η οικιακή εργασία είναι παρόμοια με τα ψυχολογικά βασανιστήρια. Αντίθετα, καλεί την κοινωνία να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών και των κέντρων κράτησης, ώστε να φιλοξενηθούν οι θαμώνες τους στα «ιδιωτικά τους παλάτια».
Μπορεί να είναι εύκολο να απορρίψουμε ως ακραία την άποψη ότι "η ιδιωτική λειτουργία της οικογένειας εξακολουθεί να προάγει τη κοινωνική αναπαραγωγή, και είναι ειλικρινά  απαράδεκτη. Διαμορφώνει τη ταυτότητα φύλου, την εθνικότητα, μας μαθαίνει να αγωνιζόμαστε. Μας καλουπώνει για παραγωγική δουλειά, μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε "άτομα”.'' Αλλά εδώ (σημ: εννοεί τα μέτρα του κορονοϊού) δεν πρόκειται για ένα προσωπικό blog ή για το λογαριασμό στο Tumblr ενός παιδιού της antifa, πρόκειται για "έκδοση οδηγιών" που χρηματοδοτείται από  οργανώσεις με μεγάλη κοινωνική επιρροή, περιλαμβανομένων των Open Society Foundations του George Soros. Είναι σαφλες ότι αυτές οι “οδηγίες” έπρεπε να περάσουν από κάποιο είδος συντακτικής «έγκρισης» πριν δημοσιοποιηθούν.
Πέρα από τη "κοινωνική αποστασιοποίηση", δεν υπάρχει λογική αιτία ώστε  ο κοροναϊός να πρέπει να καταργήσει τους οικογενειακούς μας δεσμούς. Και κάποιος οφείλει να αναρωτηθεί, γιατί πρέπει να γίνουν αποδεκτές τέτοιες “οδηγίες” που ζητούν από τους ανθρώπους να απορρίψουν τα κομμάτια της ζωής, που - για τους περισσότερους από εμάς -,  της δίνουν αξία και νόημα.

Πηγή: rt.com
 /id-ont.org