Κυριακή, Απριλίου 5

Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων λόγω κοροναϊού. Πέφτουν οι τιμές των ακινήτων

Καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ του 2020 – Το 2021 η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών

Η επέλαση του κοροναϊού «γκρεμίζει» ξανά την οικοδομή, «παγώνει» την αγορά των ακινήτων, βυθίζει την αγορά του Airbnb και αναστέλλει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Παρά το γεγονός  ότι οι εκτιμητές ακινήτων είχαν έτοιμες και είχαν παραδώσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 50% των νέων τιμών ζώνης που είχε αναλάβει ο καθένας,  αποφασίσθηκε να σταματήσει  η διαδικασία για όσο διάστημα θα διαρκέσουν να μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19.
Με την αγορά να βρίσκεται σε καραντίνα, ένα νέα κίνημα «δεν πληρώνω» ενοίκιο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγορά με τις τιμές  στα μισθώματα να έχουν  αρχίσει να ξεφουσκώνουν μετά το ράλι που είχαν σημειώσει τους τελευταίους μήνες. Όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημία τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο τοπίο των ακινήτων και οι εκτιμητές όταν θα πιάσουν ξανά δουλειά θα πρέπει να γράψουν από την αρχή τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μέχρι στιγμής είναι έτοιμο το 50% των τιμών ζώνης και αφορούν περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων  αστικών κέντρων.  Επίσης έχει παραδοθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα τιμών ζώνης ωστόσο αυτές επανεξετάζονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών καθώς καταγράφονται αποκλίσεις με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβολαιογραφεία. Για τις 2.900  περιοχές που είχε δρομολογηθεί η ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα παγώνει η διαδικασία με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και στην ματαίωση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 8% φέτος.
Το πάγωμα της διαδικασίας ουσιαστικά μεταθέτει για το 2021 την  αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του  νέα ΕΝΦΙΑ. Όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του πρώτου πακέτου στήριξης της οικονομίας ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές ζώνης. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι εφόσον δεν μεταβλήθηκε ο 2019 η περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν το ίδιο ακριβώς φόρο για τα ακίνητά τους με αυτό που πλήρωσαν πέρυσι.