Δευτέρα, Απριλίου 27

Βρέχει εκατ. στα ΜΜΕ, ενώ οι πολίτες στεγνώνουν

ΕΦ.ΣΥΝ. 
 Σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την απόφαση του Μαξίμου να διαθέσει, μέσω ιδιωτικής εταιρείας, επιπλέον 9 εκατ. ευρώ –πέραν των αρχικών 11 εκατ.– με το πρόσχημα της πανδημίας και τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας σε μέσα με απευθείας αναθέσεις και εκτός Διαύγειας ● Για προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου της ενημέρωσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 11 εκατ. ευρώ ενάντια στον κορονοϊό που μέσω μιας εταιρείας (Initiative Media) θα κατέληγαν σε όλων των ειδών τα ΜΜΕ με τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας και μια σειρά άλλων αποφάσεων κατανομής εκατομμυρίων
για επικοινωνιακά προγράμματα στις περιφέρειες (αρχικά 13,5 εκατ. ευρώ σε 7 περιφέρειες και άγνωστο ποσό για τις υπόλοιπες 6), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες την επιπλέον χορηγία 9 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ.
Ολα αυτά με απευθείας αναθέσεις εκτός Διαύγειας και κυρίως χωρίς την πλήρη καταγραφή των συγκεκριμένων ποσών που θα λάβει το κάθε μέσο. Χωρίς καμιά ενημέρωση για το πώς και το πού διανεμήθηκαν τα 11 εκατ. σήμερα κρίθηκε ότι χρειάζονται άλλα 9 εκατ. για τη νέα φάση της επιδημίας. Ηδη μετά την πρώτη απόφαση υπήρξε σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση η οποία οδήγησε και σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Πέτσας αφού τοποθετήθηκε γενικά χωρίς να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το γιατί και το πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα ποσά, ειδικά όταν τα κοινωνικά μηνύματα είναι υποχρεωτικά δωρεάν, στη δευτερολογία του και αφού είχαν ακουστεί οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις των βουλευτών σύσσωμης της αντιπολίτευσης, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία, θέτοντας ως βασικό επιχείρημα ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος να ακολουθηθεί η διαδικασία διαγωνισμού, επικαλέστηκε το επείγον της κατάστασης και την απουσία συγκεκριμένου νομικού πλαισίου.
Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Initiative Media που επιλέχθηκε να «μοιράσει» το ποσό των 11 εκατ. ευρώ, ο κ. Πέτσας είπε ότι επιλέχθηκε επειδή πρόκειται για μια «εταιρεία που είναι αναγνωρισμένη στον χώρο της», επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία θα εισπράξει ποσοστό 3% ως προμήθεια για τις υπηρεσίες της. Τέλος, ανέφερε ότι «στο τέλος θα έχετε πλήρη εικόνα για το τι πήρε ποιος», χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα και κυρίως χωρίς να δεσμευτεί για το ποια κριτήρια θα ισχύσουν για την κατανομή των χρημάτων.

Χωρίς κριτήρια

Η ενίσχυση των εφημερίδων, όπως ήδη είναι γνωστό, είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε όταν θέλησε να μοιράσει αυτά τα χρήματα χωρίς τα κριτήρια (π.χ. αριθμός εργαζομένων), απέσυρε τη διάταξη. Σήμερα προσχηματικά, με αφορμή την επιδημία μοιράζονται -άγνωστο πώς- εκατομμύρια σε όλα τα ΜΜΕ, ενώ ήδη στην ποδιά της κυβέρνησης «σφάζονται» μεταξύ τους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διεκδικώντας μεγάλα μερίδια της πίτας.
Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει πλήρως τις ένδοξες ημέρες των τραπεζικών διαφημιστικών πακέτων που μοιράζονταν ακόμα και σε ανύπαρκτα αλλά και στα αφειδώς δανειοδοτημένα και υπερχρεωμένα ΜΜΕ, τα καλοπληρωμένα με χρήματα του Δημοσίου κοινωνικά μηνύματα του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις διαφημιστικές εκστρατείες της Novartis.
Τώρα όμως άλλα 9 εκατ. -άγνωστο γιατί- θα χορηγηθούν επιπλέον από την κυβέρνηση πάντα με το πρόσχημα της επιδημίας. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι απαραίτητο, στην κρίσιμη φάση της σταδιακής μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε έναν νέο τρόπο ζωής και να τους προφυλάξουμε από την παραπληροφόρηση και τα fake news. Διότι, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να επιβάλουν «ολοκληρωτικό έλεγχο ενημέρωσης εκβιάζοντας οικονομικά τα ΜΜΕ. Την ίδια μέρα που ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης δηλώνει με περισσό θράσος πως η στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την καραντίνα συνιστά λαϊκισμό και προαναγγέλλει το κόψιμο της επιχορήγησης των εργαζομένων με 800 ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοινώνει την εκταμίευση 9 εκατ. ευρώ δημόσιου χρήματος, πέραν των 11 εκατ. που είχε δώσει στις αρχές Απριλίου.
»Είναι πλέον σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προώθηση της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι», ούτε η ενίσχυση των ΜΜΕ, αλλά ο οικονομικός εκβιασμός τους και το «Λιβανίζουμε Μητσοτάκη». Με πρόσχημα την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλει ολοκληρωτικό έλεγχο στο πεδίο της ενημέρωσης. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αντιγράφει κατά γράμμα τον φίλο και ομόσταβλό του Βίκτορ Ορμπαν, μοιράζοντας εν κρυπτώ δημόσιο χρήμα».

«Ζήτημα δημοκρατίας»

Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «τα κονδύλια αυτά όμως δεν ανήκουν στον κ. Μητσοτάκη και στην παρέα του. Είναι μείζον ζήτημα διαφάνειας αλλά και δημοκρατίας να γνωρίζουν οι πολίτες πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα. Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο ελληνικός λαός που δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο θα του επιτρέψει να παίξει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του, είναι βαθιά γελασμένος».
Ανάλογη αντίδραση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μ. Κριθαρίδης: «Η κυβέρνηση, που δεν έχει χρήματα για εργαζομένους, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ανέργους, μοιράζει επιπλέον 9 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ ώστε να συνεχίσουν την απόκρυψη του 5ου μνημονίου και των όσων σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σε αγαστή πάντα συμφωνία με το ιερατείο των Βρυξελλών και την εγχώρια ολιγαρχία».
Οι πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους παρακολουθούν άφωνοι τις συνεχείς κυβερνητικές αποφάσεις εκχώρησης μεγάλων ποσών στο σκοτάδι χωρίς όρους και κυρίως χωρίς προτεραιότητες. Την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ στενάζει όπως και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους και καλούνται (έως χθες) να καταρτιστούν για να πάρουν ένα φιλοδώρημα, την ίδια στιγμή που οι πολίτες καλούνται απλά να μένουν ήσυχοι σπίτι τους, η κυβέρνηση της αριστείας μοιράζει ανεξέλεγκτα ζεστό χρήμα για τους σκοπούς της κυβερνητικής προπαγάνδας στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη μονοφωνία της ενημέρωσης.