Κυριακή, Απριλίου 12

Η παθητική ανοσία σώζει ζωές -ας το καταλάβουμε και ας το εφαρμόσουμε...χθες!

Η παθητική ανοσία σώζει ζωές -ας το καταλάβουμε και ας το εφαρμόσουμε...χθες!
zougla.gr
Θεόδωρος Γιάνναρος,Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, PhD rer. nat.  -Αντιπρόεδρος “Ελληνικής & Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών”.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπεία που στηρίζεται στη μετάγγιση πλάσματος πλούσιου σε αντισώματα του ιού  SARS-CoV2, από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της νόσου, κατάφεραν Κινέζοι επιστήμονες από τη Γουχάν.
Χορηγώντας μία μόνο δόση αντισωμάτων του κορονοϊού, τα οποία είχαν
προηγουμένως αφαιρέσει από το αίμα πρώην ασθενών με COVID-19, οι Κινέζοι γιατροί κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα σε 10 ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πειραματική αυτή θεραπεία πλάσματος έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με COVID-19, σε πολλές άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης με εξαιρετικά αποτελέσματα!
Από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου 2020, 11 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση από COVID-19, στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και του Χιούστον έγιναν οι πρώτοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έλαβαν την πολλά υποσχόμενη πειραματική θεραπεία με πλάσμα αντισωμάτων. Όμως, η θεραπεία, που εγκρίθηκε πρόσφατα για χρήση σε έκτακτες μόνο ανάγκες, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, δεν παρασκευάστηκε σε φαρμακευτικό εργαστήριο κάποιας φαρμακοβιομηχανίας ή πανεπιστημίου. Προέρχεται από το αίμα άλλων ασθενών  -εκείνων δηλαδή που νόσησαν και που έχουν ανανήψει από τη μόλυνση με Κορωναιό SARS-CoV2.
Η πειραματική θεραπεία γίνεται με  πλάσμα αναρρόφησης, που αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και που λαμβάνεται από κάποιον που έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη με COVID-19.
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριολεκτικά να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς αποδεδειγμένες θεραπείες ακόμα, οι Μοριακοί Βιολόγοι εκεί αγωνίζονται να οργανώσουν κλινικές δοκιμές για να ελέγξουν πόσο αποτελεσματικό είναι το πλάσμα αναρρόφησης, εναντίον του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID- 19 και να προσφέρουν μια δυνατότητα στους βαριά νοσούντες να ζήσουν. Η θεραπεία αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία ασθενών, κάτι που θα έδινε χρόνο στην επιστημονική κοινότητα να βρει το εμβόλιο! Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτούνται εγκρίσεις  από τον Κρατικό Οργανισμό Φαρμάκων, για να παραχθεί μαζικά αργότερα και να διατεθεί για ευρύτερη χρήση!
Ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση, αρκετούς μήνες μακριά. Προσπαθώντας να διαχειριστούμε τον COVID-19 στους επόμενους κρίσιμους μήνες, η ερώτηση που προκύπτει είναι: "Τι είδους θεραπείες θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε, που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την φονική πανδημία;".
Οι κορυφαίοι υποψήφιοι για τη μάχη να σωθούν ζωές, είναι φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για θεραπεία ασθενειών όπως η ελονοσία ή ο Ebola, που μπορεί να επαναπροσανατολιστούν για χρήση σε περιπτώσεις μόλυνσης με COVID-19, καθώς και το πλάσμα αναρρόφησης από ασθενείς με Covid19 που ανάρρωσαν και που περιέχει τα αντίστοιχα αντισώματα!
Για την καταπολέμηση του ιού SARS-CoV2, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει αντισώματα. Πρωτείνες δεσμεύονται σε τμήματα του ιού και εμποδίζουν την εξέλιξη της μόλυνσης. Όταν ένα άτομο δημιουργεί αντισώματα ως απάντηση σε μια λοίμωξη ή όταν εμβολιαστεί, αυτό ονομάζεται ενεργή ανοσία. Η παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό, μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ή και δύο, αλλά μόλις αυτό συμβεί, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα στην επόμενη έκθεση στον ιό. Για ορισμένους ιούς και εμβόλια, η ενεργή ανοσία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες ή ακόμα και σε όλη τη ζωή.
Το πλάσμα αναρρόφησης, που ονομάζεται επίσης παθητική θεραπεία αντισωμάτων, είναι ένας τύπος παθητικής ανοσίας. Μπορεί να παράσχει αντισώματα αμέσως, αλλά οι πρωτεΐνες θα διαρκέσουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, εβδομάδες ίσως και μερικούς μήνες, αλλά πιθανότατα, θα του σώσει τη ζωή.
Χορηγούμε λοιπόν, το πλάσμα, που είναι πλούσιο σε αντισώματα από τον ασθενή που αναρρώνει ... για να αποτρέψει τη μόλυνση ή να θεραπεύσει τη μόλυνση σε έναν άλλο ασθενή που κινδυνεύει!
Ερευνητές στην Αυστρία, που εργάζονται στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, σχετικά με το εμπλουτισμένο με αντισώματα, πλάσμα αναρρόφησης,  σχεδιάζουν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε τρεις διαφορετικές ομάδες αναφοράς:
Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει εάν το πλάσμα αναρρόφησης μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση σε άτομα που εκτίθενται στο COVID-19, λόγω στενής επαφής με άλλους, όπως με μέλη της οικογένειας, Στη δοκιμή θα ελεγχθούν εθελοντές που θα λάβουν το πλάσμα που ελήφθη από ασθενείς με COVID-19 που έχουν αναρρώσει, έναντι ενός placebo-πλάσματος σε άλλους εθελοντές.

Μια άλλη δοκιμή σχεδιάζεται για να ελεγχθεί εάν το πλάσμα μπορεί να κρατήσει τα άτομα με ήπια συμπτώματα Covid19 που βρίσκονται στο νοσοκομείο από το να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέλος, μια τρίτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στοχεύει να μελετήσει κατά πόσο η θεραπεία βοηθά τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Πάντως, στην Κίνα, εντός μίας έως τριών ημερών από τη χορήγηση του πλάσματος αναρρόφησης σε δέκα βαρέως πάσχοντες από Covid19 ασθενείς , είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα και των δέκα ασθενών, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και ο δυνατός πόνος στο στήθος. Οι ασθενείς επίσης εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα λεμφοκυττάρων, βελτιωμένη πνευμονική και ηπατική λειτουργία, καθώς και μειωμένη κατά πολύ φλεγμονή. Η θεραπεία μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα επίπεδα οξυγόνου και την ταχύτητα ελάττωσης του ιικού φορτίου.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν ή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά τη χορήγηση του πλάσματος. Μετά από επτά μέρες, παρατηρήθηκε μέσω αξονικής τομογραφίας η αποκατάσταση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό της βλάβης των πνευμόνων, ενώ δεν υπήρξαν καθόλου παρενέργειες και δύο από τους τρεις εξ’ αυτών, που είχαν διασωληνωθεί, κατέστη δυνατό να αποσωληνωθούν. Τρεις στους δέκα πήραν εξιτήριο σχετικά σύντομα, ενώ κανένας από τους δέκα ασθενείς δεν κατέληξε!
Είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά και εδώ στην Ελλάδα  με τη συγκεκριμένη τεχνική, χορηγώντας εμπλουτισμένο με αντισώματα πλάσμα αναρρόφησης σε ασθενείς που κινδυνεύουν  -κανένας πλέον, να μη χάνει τη ζωή του!
Στην Ελλάδα διαθέτουμε και την επιστημονική γνώση και την υλικοτεχνική υποδομή!
Ας σώσουμε λοιπόν όσο περισσότερους  μπορούμε -άμεσα!!!