Τετάρτη, Απριλίου 15

Παχυσαρκία και ρύπανση ευνοούν τον COVID-19

Ο ήλιος δύει στην Κρακοβία, αποκαλύπτοντας ένα νέφος ρύπανσης πάνω από την πόλη της νότιας Πολωνίας.
Το σωματικό βάρος και η ποιότητα της ατμόσφαιρας συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά από COVID-19. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της επιτροπής Γάλλων ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία, καθηγητής επιδημιολόγος Ζαν Φρανσουά Ντελφρεζί,
το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για άτομα που νοσούν από COVID-19. «Ο κορωνοϊός είναι τρομερός και προσβάλλει νέους ανθρώπους και κυρίως τους παχύσαρκους, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα», δήλωσε, ενώ προσέθεσε ότι «γι’ αυτό ανησυχούμε τόσο πολύ για τους φίλους μας στις ΗΠΑ, όπου η παχυσαρκία είναι εξαιρετικά διαδεδομένο πρόβλημα». Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το μεγάλο ποσοστό θανάτων στη Νέα Ορλεάνη και στο Μεξικό πιθανώς να οφείλεται στην παχυσαρκία.
Επίσης, όπως διαπιστώνεται από έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πάσχοντες από COVID-19 που ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση πριν από την πανδημία, κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από τη λοίμωξη, σε σχέση με όσους ζουν σε περιοχές με πιο καθαρό περιβάλλον.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσο υψηλότερες είναι οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις επικίνδυνων μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) που διεισδύουν στους πνεύμονες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θανάτου από COVID-19. Oι πόλεις και οι περιοχές με αυξημένη χρόνια ρύπανση θα πρέπει να αναμένουν στο μέλλον μεγαλύτερη αναλογία σοβαρών περιστατικών της νόσου.
Τα μικροσωματίδια, με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, προέρχονται από τις εξατμίσεις οχημάτων, τα εργοστάσια, τα τζάκια κ.ά. Η είσοδός τους στον οργανισμό ευνοεί την πρόκληση φλεγμονής και βλαβών στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, εξασθενώντας γενικότερα την άμυνα του οργανισμού και τη δύναμή του να καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Γουχάν στην Κίνα όσο και η Λομβαρδία στην Ιταλία είναι περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης λόγω μεγάλης βιομηχανικής δραστηριότητας.