Τρίτη, Απριλίου 28

Μπορούν οι μικροσκοπικοί θρόμβοι να κάνουν την νόσο COVID-19 πιο θανατηφόρα;

Μπορούν οι μικροσκοπικοί θρόμβοι να κάνουν την νόσο COVID-19 πιο θανατηφόρα;
Θάνος Ξυδόπουλος
Μερικοί άνθρωποι, σοβαρά άρρωστοι με τη COVID-19, αναπτύσσουν θρόμβους αίματος στους πνεύμονες και σε άλλα κύρια όργανα, έχουν παρατηρήσει οι γιατροί.
Οι γιατροί υποψιάζονται ότι αυτοί οι μικροί θρόμβοι αίματος είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με COVID-19 αγωνίζονται να αναπνέουν, δήλωσε ο Δρ. Hooman Poor, πνευμονολόγος στο Mount Sinai Beth Israel, στη Νέα Υόρκη.

Η πήξη που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19 είναι τόσο έντονη που μερικοί γιατροί λένε ότι όποιος πάει στο νοσοκομείο πρέπει να παίρνει αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) κατά την έναρξη της θεραπείας του, δήλωσε ο Δρ. Carlos del Rio, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα. Ο Poor αντιμετώπισε πρόσφατα πέντε ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 με tPA, ένα φάρμακο αντιθρομβωτικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα προκαταρκτική έκθεση της Icahn School of Medicine at Mount Sinai.
Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι οι θρόμβοι αίματος μπορεί να συμβάλλουν στο Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS: acute respiratory distress syndrome) επειδή οι πνεύμονες των ασθενών με COVID-19 δεν αναπτύσσουν το είδος της δυσκαμψίας που παρατηρείται συνήθως σε άλλους ιούς που παρεμποδίζουν την αναπνοή.
«Όταν έχετε αυτές τις ανωμαλίες στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα με πνεύμονες που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκαμπτοι, το πρώτο πράγμα που σκεφτόσαστε ότι μπορεί να συμβαίνει κάποιο λάθος είναι με τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων», δήλωσε ο Poor.
Και άλλοι ερευνητές έχουν παρατηρήσει θρόμβους με τη νόσο COVID-19. Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο των 184 ασθενών σε εντατική μονάδα θεραπεία με κορωνοϊό είχαν επιπλοκή που σχετίζεται με θρόμβο, στους πνεύμονες ή στα πόδια ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή που προκαλείται από θρόμβους, σύμφωνα με αναφορά τους στο περιοδικό Thrombosis Research.
Οι θρόμβοι αίματος των πνευμόνων συμβαίνουν συνήθως επειδή ένας μεγάλος θρόμβος στο πόδι -μια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση- απελευθερώνεται και ταξιδεύει στους πνεύμονες. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους ιούς να προάγουν θρόμβους αίματος. Για παράδειγμα, ο ιός HIV μπορεί να προάγει την πήξη στους ασθενείς.
Γιατί ο νέος κοροναϊός μπορεί να προάγει την πήξη του αίματος είναι ακόμη προς έρευνα.
zougla.gr