Δευτέρα, Απριλίου 13

COVID-19: Τα τεστ δεν είναι ακριβή και μπορεί να δημιουργήσουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας

COVID-19: Τα τεστ δεν είναι ακριβή και μπορεί να δημιουργήσουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας
Ζήσης Ψάλλας
Ένα άρθρο εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο που συνεπάγεται η υπερβολική εμπιστοσύνη στα τεστ για τη νόσο COVID-19 προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλινική και τη δημόσια υγεία. Η ευαισθησία  του τεστ RT-PCR και η αποτελεσματικότητά του δεν έχουν αναφερθεί με σαφήνεια στη βιβλιογραφία.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings δίνει έμφαση στον κίνδυνο που συνεπάγεται η υπερβολική εξάρτηση από το τεστ για να ληφθούν αποφάσεις για την κλινική και τη δημόσια υγεία.
Ακόμα και με τιμές ευαισθησίας της δοκιμής στο 90%, το μέγεθος του κινδύνου από τα ψευδή αποτελέσματα θα είναι σημαντικό καθώς ο αριθμός των ατόμων που δοκιμάζονται αυξάνεται.
Στην Καλιφόρνια, οι εκτιμήσεις λένε ότι το ποσοστό μόλυνσης από τη νόσο COVID-19 μπορεί να ξεπεράσει το 50% μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2020. Με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, 2 εκατομμύρια ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα αναμένονται στην Καλιφόρνια.
Οι συντάκτες αναφέρουν επίσης τις επιπτώσεις στο προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης. Εάν το ποσοστό μόλυνσης από COVID-19 μεταξύ των περισσότερων από 4 εκατομμύρια ατόμων που παρέχουν άμεση περίθαλψη ασθενών στις ΗΠΑ ήταν 10% -το οποίο είναι κάτω από τις προβλέψεις- 40.000 ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα αναμένονται εάν δοκιμαστεί κάθε πάροχος.
Συστάσεις περιγράφονται στο άρθρο της Κλινικής Mayo:
  • Συνεχιζόμενη αυστηρή τήρηση της φυσικής απομόνωσης, πλύση των χεριών, απολύμανση επιφανειών και άλλα προληπτικά μέτρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου, τα συμπτώματα ή τα αποτελέσματα των δοκιμών COVID-19.
  • Ανάπτυξη εξαιρετικά ευαίσθητων δοκιμών ή συνδυασμών δοκιμών απαιτείται επειγόντως προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
  • Βελτιωμένη δοκιμή RT-PCR και ορολογικές δοκιμασίες. Απαιτούνται εξετάσεις αίματος που εντοπίζουν τα αντισώματα ή τις πρωτεΐνες που υπάρχουν όταν το σώμα αντιδρά σε λοιμώξεις όπως το COVID-19.
  • Τα αρνητικά αποτελέσματα των δοκιμών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ειδικά για άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε περιοχές όπου έχει επιβεβαιωθεί η εκτεταμένη μόλυνση με COVID-19.
Για χαμηλού κινδύνου άτομα, τα αρνητικά αποτελέσματα των δοκιμών μπορεί να είναι αρκετά καθησυχαστικά, είπαν οι ερευνητές. Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, ακόμη και για τα άτομα χωρίς συμπτώματα, ο κίνδυνος ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων απαιτεί πρόσθετα μέτρα κατά της εξάπλωσης της νόσου, όπως η εκτεταμένη αυτομόνωση.zougla.gr