Παρασκευή, Μαΐου 22

Οι ντομάτες προκαλούν κακοσμία του σώματος;

Οι ντομάτες προκαλούν κακοσμία του σώματος;
Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος για την κακή μυρωδιά του σώματος. Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας δεν έχει δική του μυρωδιά καθώς αποτελείται από νερό και αλάτι.

Η κακή μυρωδιά του σώματος προκαλείται λόγω των βακτηρίων που ζουν στις περιοχές που κυρίως ιδρώνουμε (μασχάλες, πόδια, κλπ) όπως είναι το Corynebacterium. Φυσικά, όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο χειρότερα είναι.
Εκτός από την ποσότητα του ιδρώτα και από την παρουσία βακτηρίων, φαίνεται πως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη κακοσμία του σώματος: η διατροφή. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Dermatology το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με τη μυρωδιά του σώματος.
Τώρα δύο επιστήμονες γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses ότι οι ντομάτες ευθύνονται για την κακοσμία του ιδρώτα στις μασχάλες.
Ντομάτες και τερπένια
Οπως λέει ο Τσαρλς Στιούαρτ, «γνωρίζαμε ότι ορισμένα βακτήρια μετατρέπουν τον ιδρώτα της μασχάλης σε οσμές διασπώντας τις πρωτεΐνες του. Ορισμένα άτομα είναι τυχερά επειδή δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει συχνά στην Απω Ανατολή, ιδίως στην Κορέα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση ιδρώνουν αρκετά στις μασχάλες τους και μυρίζουν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δυσοσμία του ιδρώτα οφείλεται και στη διατροφή ενώ μεταξύ των «ενόχων» είναι οι ντομάτες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!