Αλλά δεν τελειώσαμε. Ο κος Τσούχλος συνεχίζει: “Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ (Σ.Σ. Εδώ έβαλε το σωστό αρκτικόλεξο), στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και με αποκλειστικά δικά τους μέσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. 
Ένας εγγράμματος φιλόλογος θα έλεγε στον μαθητή: “Μη βάζεις παιδί μου δύο φορές το ρήμα “στηρίζω” στην ίδια φράση, υποδηλώνει λεξιπενία. Βρες ένα συνώνυμο. Τόσα έχουμε. Αν δεν μπορείς, σύνταξέ το αλλιώς”. Ψιλά γράμματα θα μου πεις. Για έναν εγγράμματο φιλόλογο, όχι. Για έναν συνδικαλιστή της ΟΛΜΕ, προφανώς. (Εδώ, προφανώς, ταιριάζει το “προφανώς”.) Βέβαια, το τι είναι γνωστό σε όλους, το αφήνω ασχολίαστο καθώς η στάση της ΟΛΜΕ και διαφόρων ΕΛΜΕ από την  έναρξη της κρίσης του κορονοϊού είναι όντως γνωστή και καταγεγραμμένη σε δεκάδες ανακοινώσεις τους, σε αντίθεση με τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών άξιων εκπαιδευτικών να ξεπεράσουν τις τεχνικές ελλείψεις και τη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου και να διδάξουν εξ αποστάσεως, συνεπείς στο λειτούργημά τους. Δυστυχώς αυτοί, μολονότι όχι λίγοι, είναι η εξαίρεση στον κανόνα. (Μήπως να το γράψω «εξέραιση» για να το καταλάβει καλύτερα η ΟΛΜΕ;) Και, δυστυχέστατα, δεν δίνουν τον τόνο στο συνδικαλιστικό τους όργανο. Κάποιος όμως θα πρέπει να εξηγήσει στον κο Τσούχλο ότι οι καθηγητές δεν “στηρίζουν” το δημόσιο σχολείο διότι αποτελούν συστατικό του. Δημόσιο σχολείο δεν είναι τα κτήρια. Είναι όλο το “πακέτο”. Κυρίως είναι οι διδάσκοντες. Κι όταν αρνούνται, με νομικίστικους ισχυρισμούς, να προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες, μολονότι πληρώνονται στο πλήρες, υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο.
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ συνεχίζει με το συμπέρασμα πως “…η ζωντανή αναμετάδοση αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία.” Αντιβαίνει ΣΤΗΝ κείμενη νομοθεσία είναι το σωστό. Και καταλήγει με την απειλή πως η ΟΛΜΕ διατίθεται να κινηθεί νομικά. ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ είναι το σωστό, αλλά δε βαριέσαι! Τι προ-, τι δια-. Σημασία έχει ότι αντιτίθεται στην εντολή της κυβέρνησης και επιτίθεται στην Κεραμέως. Κι ότι ο μισθός κατατίθεται κάθε 15 μέρες, δουλεύεις δεν δουλεύεις, και προστίθεται στο μπαγιόκο, μολονότι η Παιδεία αποσυντίθεται.
Ρωτάω τον κο Τσούχλο, διαπρύσιο αρνητή της αξιολόγησης αλλά και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών την οποία θεωρεί “σύστημα σωφρονισμού”: ένας φιλόλογος, που έχει μια ντουζίνα λάθη σε μισή σελίδα κείμενο, το οποίο μάλιστα θα έπρεπε να ψειρίσει γράμμα – γράμμα, καθώς είναι η επίσημη ανακοίνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή ο καθρέφτης της, μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέρος αυτής της κοινότητας;
Την ίδια ερώτηση κάνω και στην κα Κεραμέως. Κι επειδή σήμερα είναι η μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Παιδεία ρωτάω όλα τα πολιτικά κόμματα: πότε θα τολμήσουν να νομοθετήσουν την ΑΠΟΛΥΣΗ των ανεπαρκών, τουλάχιστον ως προς τις γνώσεις τους, εκπαιδευτικών; (Η διδακτική ικανότητα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.) Εγώ τον Τσούχλο θα τον είχα ήδη απολύσει.
Δεν αναφέρθηκα καθόλου στη νομική πλευρά του θέματος, κατά πόσον δηλαδή είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων η ζωντανή μετάδοση (κι όχι αναμετάδοση) του μαθήματος στους μαθητές της ίδιας τάξης που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στο σπίτι, ζήτημα που όντως σηκώνει κουβέντα καθώς πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα εκθέσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Εστίασα μόνο στα άθλια Ελληνικά ενός κειμένου που υπογράφεται από φιλόλογο, πρόεδρο της ΟΛΜΕ, που εξελέγη μάλιστα με τη στήριξη της ΝΔ, εκφράζοντας τις πιο αντιδραστικές, αριστερίστικες θέσεις και οργανώνοντας απεργίες και στάσεις εργασίας με αίτημα την μη μετάδοση του μαθήματος, την μη επαναλειτουργία των σχολείων, την μη αξιολόγηση, την μη επιμόρφωση, γενικώς το “μη”. Βεβαίως, τους καταλαβαίνω. Ξέρουν πως πολλά “επέραιτο” θα γραφτούν στον πίνακα από συναδέλφους του κου Τσούχλου. Μέχρι τώρα, χωρίς βίντεο, περνούσαν στο ντούκου και τα έσβηνε ο σπόγγος. Με βίντεο μπορεί να γίνουν viral και να γελάν κι οι κιμωλίες.
Το μόνο παρήγορο είναι πως ο κος Τσούχλος, ως καριερίστας συνδικαλιστής, έχει πολλά χρόνια να μπει σε τάξη. Το εφιαλτικό είναι πως όσοι τον εξέλεξαν συνεχίζουν να μπαίνουν.