Παρασκευή, Μαΐου 29

Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"
Η Σι Ζενγκλί, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, σε συνέντευξή της τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο China Global δήλωσε ότι νέοι ιοί που ανακαλύπτονται, όπως ο Covid-19, είναι "μόνο η κορυφή του παγόβουνου" και ότι απαιτείται διεθνής συνεργασίας για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο "φιλοξενεί” το μοναδικό εργαστήριο βιοασφάλειας επιπέδου 4 της Κίνας, μελετά τους κορονοϊούς εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση Τραμπ μάλιστα έχει κατηγορήσει το εργαστήριο και την Κίνα ότι έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση του νέου κορονοϊού που μαστίζει τον πλανήτη.
Η Σι, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου, εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται ως η "bat woman" της Κίνας καθώς έχει εντοπίσει δεκάδες νόσους τύπου SARS σε νυχτερίδες.
Σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, η Σι αρνήθηκε ότι το εργαστήριο που εργάζεται έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με το ξέσπασμα της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι οι ιοί με τους οποίους έχει ασχοληθεί δεν ταιριάζουν με τον κορονοϊό που έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να μελετά άγνωστα παθογόνα διότι "οι ιοί που έχουν ανακαλυφθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", ενώ πρόσθεσε ότι είναι "πολύ λυπηρό" να πολιτικοποιείται η επιστήμη, κάνοντας έκκληση για διεθνή συνεργασία στη "μάχη” αντιμετώπισης των επιδημιών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνέντευξη της Ζενγκλί στο CGTN συνέπεσε με την έναρξη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, της ετήσιας συνέλευση των πολιτικών ηγετών της χώρας που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.
Εν τω μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 5.549.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού.
"Εάν θέλουμε να γλιτώσουμε την ανθρωπότητα από τον πόνο της επόμενης επιδημίας που θα ξεσπάσει από μια μολυσματική ασθένεια, πρέπει εκ των προτέρων να μάθουμε για αυτούς τους άγνωστους ιούς που προέρχονται από την άγρια φύση και να προειδοποιήσουμε εγκαίρως", δήλωσε η Ζενγκλί κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο CGTN. "Εάν δεν τους μελετήσουμε, πιθανότατα θα βιώσουμε και άλλη επιδημία", πρόσθεσε.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν μελετά τους κοροναϊούς εδώ και χρόνια. Μετά την πανδημία του Covid-19, αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι το εργαστήριο είναι υπεύθυνο για την προέλευση του νέου κορονοϊού. Η Ουάνγκ Γιανγί, διευθύντρια του Ινστιτούτου, σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στο CGTN, χαρακτήρισε τους εν λόγω ισχυρισμούς "καθαρά κατασκευασμένους". 
Από τη μεριά τους, πάντως, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός των Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, έχουν υποστηρίξει ότι ο Covid-19 συνδέεται με το εργαστήριο της Ουχάν. Νωρίτερα τον Μάιο, ο Πομπέο κατηγόρησε την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τον κορονοϊό καθιστώντας την υπεύθυνη για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. "Ήξεραν", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η Κίνα θα μπορούσε να έχει γλιτώσει τον κόσμο από την κατρακύλα σε παγκόσμια οικονομική δυσπραγία. Είχαν την επιλογή, αλλά αντ 'αυτού η Κίνα συγκάλυψε το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν", τόνισε.