Βρετανική μελέτη: Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τον κορωνοϊό

Βρετανική μελέτη: Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τον κορωνοϊό
Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και θάνατο μετά από λοίμωξη Covid-19, η οποία προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού
Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, αξιολόγησαν 15 πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 2.500 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους το 9% ήταν καπνιστές και το 2% είχαν διαγνωσμένη ΧΑΠ.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση) υπολόγισε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 και 60% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, ενώ ασθενείς χωρίς ΧΑΠ έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 33% και 55%.
Οι νυν καπνιστές είναι 1,45 φορές πιθανότερο να έχουν σοβαρή Covid-19 σε σχέση με τους πρώην και τους μη καπνιστές. Το 22% των τωρινών καπνιστών που νόσησαν με Covid-129 είχαν σοβαρές επιπλοκές, ενώ και η θνητότητα τους ήταν μεγαλύτερη (38%).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,1 δισ. άνθρωποι (το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού) καπνίζουν, ενώ 251 εκατομμύρια πάσχουν από ΧΑΠ.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0233147