Τετάρτη, Μαΐου 27

ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ “ΦΘΗΝΟ” ΔΑΝΕΙΣΜΟ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΆΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΖΩΕΣ – ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

stournaras
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιων Οργανισμών και Τραπεζών, ότι μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα . Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση από 4,5% εως 9,5% για το 2020 με βασικότερο σενάριο να φτάσει στο 6%.

Για το 2021 προβλέπουμε ανάπτυξη 5,5% τόνισε. Βέβαια οι εκτιμήσεις πολλών ξένων ειδικών και παραγόντων κάνουν λόγο για διψήφιο νούμερο ύφεσης, αλλά ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ώστε να φανεί ότι με την ανάπτυξη που θα έχουμε του χρόνου, θα ισοσκελιστεί κάπως η φετινή χασούρα.
Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παρακάτω κάνοντας προτάσεις στην κυβέρνηση για το πως πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα κάνοντας 7 προτάσεις ώστε να μην ξεφύγουν τα δημοσιονομικά και να έρθει σύντομα η ανάκαμψη :
 -Να αξιοποιήσει το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
– Στα Δημόσια οικονομικά απαιτείται προσεκτική διαχείριση.
– Δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη καμία λύση για φθηνό δανεισμό
– Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι μόνιμες αλλά να καταργούνται όσοι υποχωρεί η πανδημία ώστε το 2021 να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς
– Οι τράπεζες ξεκίνησαν με κεφαλαιακή επάρκεια 17,5% αλλά και απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την επόμενη ημέρα και για την ανάπτυξη. Ο Ηρακλής καλύπτει κόκκινα δάνεια 32 δις ευρώ που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα εργαλεία.
– Πρέπει να υπάρξει σύγχρονο πλαίσιο φερεγγυότητας και νέος πτωχευτικός νόμος
– Εκσυγχρονισμός προστασίας πρώτης κατοικίας και νομίζω το επεξεργάζεται η κυβέρνησης
– Λύση στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Την εξαετία, η κεντρική τράπεζα με ενεργητική παρουσία διοικητή στο διοικητικό συμβούλιο ΕΚΤ χάραξε την ενιαία νομισματική πολιτική που χαρακτηρίστηκε από πρωτοβουλίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Το τελευταίο διάστημα συνέβαλε στην διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όταν κυβερνητικές ενέργειες κλόνησαν την σταθερότητα. Μεταγενέστερα σταθεροποιήθηκε η κατάσταση.
Δηλαδή να δανειστεί εκ νέου η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ότι αυτό συνεπάγεται. Και μπορεί να συνεπάγεται ένα αυστηρό μνημόνιο, η επιβολή νέων μέτρων που θα πλήξουν τους Έλληνες και φυσικά εκτίναξη του δημοσίου χρέους . Δανεικά γιατί δεν θα μας φτάσουν για να δώσουμε τα δανεικά που ήδη έχουμε δεσμευτεί να εξοφλήσουμε μέχρι το 2070 και βλέπουμε, κι έτσι να εκτιναχθεί κι άλλο το δημόσιο χρέος, ώστε να φτάσουμε για αποπληρωμή στο 2100 και βλέπουμε…. και πάει λέγοντας  makeleio.gr/