Σάββατο, Μαΐου 23

Μια τρομακτική ιατρική περίπτωση αποκαλύπτει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση υπερδοσολογίας καφεΐνης

Μια τρομακτική ιατρική περίπτωση αποκαλύπτει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση υπερδοσολογίας καφεΐνης

Θάνος Ξυδόπουλος
Μια ιατρική περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει τι μπορεί να συμβεί αν καταναλώσετε τεράστιες ποσότητες σκόνη καφεΐνης.
Η σχετική αναφορά που δημοσιεύτηκε στο BMJ Case reports από μια ομάδα γιατρών με επικεφαλής τη Rebecca Harsten, από το Queen Elizabeth Hospital, στο Λονδίνο, περιγράφει την εμπειρία μιας 26χρονης ασθενούς που εμφανίστηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περίπου τρεις ώρες μετά την κατάποση δύο κουταλιών της σούπας σκόνη καφεΐνης (περίπου 20 γραμμάρια). Αυτό σημαίνει ότι η δόση ήταν 50 έως 60 φλιτζάνια καφέ και, όπως αναφέρουν η Harsten και οι συν-συγγραφείς της, είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να σκοτώσει ένα άτομο.

Όταν η γυναίκα έφτασε στο τμήμα επείγουσας ανάγκης, αντιμετώπιζε αίσθημα παλμών, εφίδρωση, άγχος και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση και βίωνε υπεραερισμό και έμετο. Ένα ΗΚΓ αποκάλυψε ότι είχε μια μορφή ανώμαλου καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται «πολυμορφική κοιλιακή ταχυκαρδία» και τα τεστ έδειξαν συσσώρευση οξέος στο σώμα της -κάτι που ονομάζεται «μεταβολική οξέωση» (metabolic acidosis)- μαζί με αναπνευστική αλκάλωση (ανισορροπία διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου στο αίμα) και υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.
Στην ασθενή χορηγήθηκε θεραπεία αντικατάστασης υγρών και ηλεκτρολυτών, αλλά, καθώς η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε, μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα, ναρκώθηκε, έλαβε αιμοκάθαρση και τέθηκε σε αναπνευστήρα. Της δόθηκε επίσης ενδοφλέβια διττανθρακική θεραπεία (bicarbonate treatment) για τη διόρθωση της οξεοβασικής κατάστασης, ένα φάρμακο θειικού μαγνησίου για τον έλεγχο της αρρυθμίας της και ενεργος ξυλάνθρακας (activated charcoal) για να καθαρίσει τις τοξίνες από τα νεφρά της. Μια ορμόνη που ονομάζεται «νορεπινεφρίνη» (γνωστή και ως νοραδρεναλίνη) της δόθηκε επίσης για την καταπολέμηση της επίδρασης που έχει η καφεΐνη στην αρτηριακή πίεση.
Ευτυχώς για τη γυναίκα, αυτός ο συνδυασμός θεραπειών λειτούργησε. Μετά από δύο ημέρες αποσωληνώθηκε, βγήκε από την αιμοκάθαρση, αλλά παρέμεινε υπό παρακολούθηση στην εντατική μονάδα για άλλη μια εβδομάδα. Έναν μήνα μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, οι γιατροί της λένε ότι τα πήγε καλά και έλαβε υποστήριξη από την οικογένειά της.