Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως ο ιός προήλθε από την Ουχάν – Έσπευσε να υπερασπιστεί την Κίνα ο ΠΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε την Κυριακή ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κοροναϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν.
«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε», από την πόλη δηλαδή όπου ξέσπασε αρχικά η επιδημία της νόσου Covid-19, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει
πως ο κοροναϊός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο. Οι δηλώσεις Πομπέο ακολουθούν εκείνες του Ντόναλντ Τραμπ που μίλησε επίσης για αποδείξεις για την προέλευση του ιού.
«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο»
«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε ο Πομπέο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια» συνέχισε.
Επιπλέον, ο Μάικλ Πομπέο ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε» συνέχισε.
Διαψεύδει τις ΗΠΑ για την προέλευση του κορωνοϊού ο ΠΟΥ
«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από τα ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα για το θέμα η Φαντέλα Σάιμπ εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Είναι πιθανό, ενδεχόμενο ο ιός να προέρχεται από τα ζώα», πρόσθεσε.
Από πολύ νωρίς πάντως, με άρθρο της εφημερίδα Washington Post είχε απορρίψει την άποψη ότι πρόκειται για ιό που κατασκευάστηκε από ανθρώπινο χέρι. Ειδικοί επιστήμονες, στους οποίους είχε αποταθεί η εφημερίδα, απέκλειαν βάσει των ιδιοτήτων του κορωνοϊού να πρόκειται για μετάλλαξη με επενέργεια του ανθρώπου. Ανάμεσα τους ήταν και η επιστημονική ομάδα του Κρίστιαν Άντερσεν που δημοσίευσε σχετικό άρθρο στις 17 Μαρτίου στο Nature Medicine.//crashonline.gr