Πέμπτη, Μαΐου 7

Κρίσιμες ώρες για την Hertz, που δίνει «αγώνα επιβίωσης»

Κρίσιμες ώρες για την Hertz, που δίνει «αγώνα επιβίωσης»
Η Hertz Global Holdings Inc. είναι έτοιμη να κηρύξει χρεοκοπία εάν οι πιστωτές της δεν συμφωνήσουν με την εταιρεία σε αναδιάρθρωση του χρέους της και η τελευταία δεν πετύχει να εξασφαλίσει περίοδο χάριτος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δόσεις τις οποίες δεν θα αποπληρώσει στον καθορισμένο χρόνο.

Η αμερικανική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με πιστωτές για να ελαφρύνει τα δανειακά της βάρη χωρίς να καταφύγει σε χρεοκοπία,  ωστόσο οι συζητήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες και περίπλοκες και η Hertz εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια για προστασία έναντι των δανειστών της, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η κατάσταση είναι ρευστή και η κήρυξη χρεοκοπίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Εκπρόσωπος της Hertz δεν απάντησε σε γραπτό αίτημα για σχόλιο. Η μετοχή της εταιρείας στις προσυνεδριακές συναλλαγές βυθιζόταν στις 14.54 ώρα Ελλάδος κατά 31,20%.
Η προσφυγή της εταιρείας στο "Εδάφιο 11" του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ θα της επέτρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο αποπληρωμής των χρεών της και η προσπάθειά της να επανέλθει σε ρυθμούς επέκτασης και ανάπτυξης.
Η εταιρεία ενέταξε στους συμβούλους της - μεταξύ άλλων - την FTI Consulting, η οποία εξειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις χρεών και χρεοκοπίες, όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal.
Οι εκτεταμένοι περιορισμοί στα ταξίδια που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού και η παγκόσμια οικονομική κρίση που την συνοδεύει συνέτριψε τα έσοδα της εταιρείας, ειδικά στο κομμάτι της ενοικίασης αυτοκινήτων. Η Hertz δεν κατάφερε να επωφεληθεί από το κρατικό πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ ύψους 50 δισ. δολ., καθώς η βασική ανταγωνίστριά της, Avis Budget, είχε υγιέστερα στοιχεία ισολογισμού.
Η Hertz, αρχικά γνωστή ως Rent-a-Car Inc., ιδρύθηκε στο Σικάγο το 1918. Τον Φεβρουάριο του 2020, είχε δραστηριότητα σε 12.400 σημεία ανά τον κόσμο.