Παρασκευή, Μαΐου 1

Γουχάν: Δείχνει στον κόσμο γιατί η κρίση του κορωνοϊού αρχίζει μετά το τέλος του lockdown

Η Γουχάν, η κινεζική πόλη -επίκεντρο της πανδημίας δείχνει ότι αυτό που θεωρούταν φυσιολογικό μπορεί να είναι πολύ μακριά.
Γουχάν: Δείχνει στον κόσμο γιατί η κρίση του κορωνοϊού αρχίζει μετά το τέλος του lockdown
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι περιμένουν την ανακοίνωση ότι η πανδημία του κορωνοϊού περιορίστηκε και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. 
Ωστόσο, η Γουχάν, η κινεζική πόλη -επίκεντρο της πανδημίας δείχνει ότι αυτό που θεωρούταν φυσιολογικό μπορεί να είναι πολύ μακριά. Το CNN λέει πως η Γουχάν δείχνει
γιατί η άρση του lockdown είναι στην πραγματικότητα η αρχή της κρίσης.

Όταν οι αξιωματούχοι ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Απριλίου, τερματίζοντας ένα lockdown 76 ημερών, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις κατάλαβαν σύντομα ότι το πραγματικό άνοιγμα της πόλης θα ήταν οδυνηρά αργό. Παρά την άρση των πιο αυστηρών περιορισμών, πολλά καταστήματα είναι ακόμα κλειστά, τα εστιατόρια περιορίζονται να πωλούν φαγητό σε πακέτο και ακόμη και όταν οι πολίτες βγαίνουν έξω, φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και προσπαθούν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον. Η διάθεση είναι πολύ διαφορετική από αυτό που παρουσιάζεται στις επίσημες δηλώσεις. Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Απριλίου, αξιωματούχος ελέγχου επιδημίας στο Γουχάν, δήλωσε ότι ορισμένοι τομείς της πόλης είχαν ήδη επιστρέψει στο κανονικό. 

Σε μια κυβερνητική διάσκεψη της Γουχάν στις 25 Απριλίου, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν «διπλή νίκη» κατά της επιδημίας και της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ακόμη και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, εκτιμούν ότι τα σχέδια για την επιστροφή της πόλης στο 100% της παραγωγής μέχρι τα τέλη Απριλίου, είναι «πολύ αισιόδοξα».

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είπαν στο CNN ότι έχουν μηδενικά κέρδη και τεράστια ενοίκια και εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες - ή και περισσότερο - για να ανακάμψει η οικονομία της πόλης. «Βραχυπρόθεσμα, φυσικά, θα υπάρξει ανάκαμψη», δήλωσε ο Larry Hu, οικονομολόγος της Macquarie Capital Limited. «Η παραγωγή θα ανακάμψει πρώτα και μετά η κατανάλωση, επειδή πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να κυκλοφορήσουν ... αλλά στην μακροπρόθεσμη προοπτική, ο ιός εξακολουθεί να βλάπτει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Γουχάν». 

Αγώνας για ανάκαμψη

Η Γουχάν είναι μια μητρόπολη με πληθυσμό άνω των 11 εκατομμυρίων, αλλά θεωρείται πόλη δεύτερης βαθμίδας στην ηπειρωτική Κίνα. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, είναι και ένας κόμβος κατασκευής και μεταφοράς για την υπόλοιπη χώρα. Το αρχικό ξέσπασμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα μέσα Δεκεμβρίου και καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε, η πόλη σφράγισε τα σύνορά της από την υπόλοιπη Κίνα στις 23 Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εξάπλωση. Σχεδόν σε μια νύχτα, η ζωή σταμάτησε. Σε ορισμένα μέρη της πόλης, οι άνθρωποι περιορίστηκαν στα σπίτια τους για αρκετούς μήνες. Τώρα, η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να «βάλει μπρος» τις κανονικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς το Πεκίνο ασκεί πίεση στις επαρχίες για να συμβάλουν στην ενίσχυση μιας οικονομίας που φθίνει καταιγιστικά. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρά την ελπιδοφόρα ρητορική, η οικονομία της επαρχίας μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να ανακάμψει μετά το lockdown. 

Ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος  στην S&P Global Ratings για την Ασία, δήλωσε ότι το μάθημα της Γουχάν στον υπόλοιπο κόσμο ήταν ότι η ταχεία, πρώιμη δράση για τον κορωναϊό ήταν δαπανηρή για την οικονομία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο άνοιγμα. «Αλλά, τα lockdown, έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες έχουν λιγότερη πρόσβαση σε οικονομική ενίσχυση για να βοηθηθούν και θα αγωνιστούν σκληρά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για το άνοιγμα», είπε. 

Το CNN μεταδίδει πως όταν επέστρεψε στην πόλη στις 21 Απριλίου, τουλάχιστον σε έναν μεγάλο εμπορικό δρόμο, οι περισσότερες από τις μισές τοπικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Το ΑΕΠ της επαρχίας συρρικνώθηκε σχεδόν 40% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται περισσότερο από 15% μόνο τον Μάρτιο. «Άνοιξα για δύο μέρες. Κανένας πελάτης δεν μπαίνει για φαγητό και είχα μόνο δύο ή τρεις παραγγελίες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης. Το κόστος ανοίγματος ήταν πολύ περισσότερο από ό, τι κερδίζω κάθε μέρα, οπότε το έκλεισα και πάλι», λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στους Global Times (εφημερίδα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση). 

Φόβοι για ένα δεύτερο κύμα

Ορισμένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μεταφέρουν την ανησυχία τους ότι τυχόν κυβερνητική βοήθεια πιθανότατα θα φτάσει πολύ αργά για να σώσει τα μικρά καταστήματα και τα εστιατόριά τους, και πως το λουκέτο είναι αναπόφευκτο. Γυμναστήρια και κινηματογράφοι είναι ακόμη εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχον άμεσα σχέδια να ανοίξουν ξανά. Τα περισσότερα καταστήματα που έχουν ανοίξει ξανά έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Αλυσίδες όπως τα Starbucks, McDonald's, Burger King, KFC και Pizza Hut εμποδίζουν τους πελάτες να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο. 

Ο Roache είπε ότι ενώ η κατασκευή είναι κλάδος που θα μπορούσε να ανακάμψει αρκετά γρήγορα. οι τομείς υπηρεσιών θα αργήσουν πολύ να επιστρέψουν. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι βιομηχανίες υπηρεσιών είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στις περισσότερες οικονομίες», είπε. Το χειρότερο από όλα, ορισμένοι ντόπιοι πολίτες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είπαν ότι πίστευαν ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου έως ότου ένα δεύτερο κύμα φτάσει στην πόλη, προκαλώντας ένα δεύτερο lockdown και ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία. ]

Πηγή: CNN

Κορωνοϊός: Πάνω από 3,19 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και 226.880 νεκροί
Πανδημία Κορωνοϊός: Πάνω από 3,19 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και 226.880 νεκροί
Tags
κορωνοϊος Κινα Γουχαν πανδημια

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/gouxan-deixnei-ston-kosmo-giati-i-krisi-tou-koronoiou-arxizei-meta-to-telos-tou-lockdown