Παρασκευή, Μαΐου 22

Mε φόρα από το Harvard o Kυριάκος πάει για πρόωρες εκλογές

Μεγαλη διακριση==-Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες ζητούν ένα καλό καπετάνιο

Mε εγκωμιαστική ώθηση από το Xάρβαρντ και με μόλις 2 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ο Κυριάκος πάει με τις μπάντες σε πρόωρες εκλογές.
Η επιθεώρηση Harvard Business Review αναδεικνύει ως κορυφαίους ηγέτες τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την αγαπημένη όλων πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας αγαπημένη όλων Ζακίντα Άρντερν.
«Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες ζητούν ένα καλό καπετάνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει:

«Σε χώρες μικρές και μεγάλες, ο Covid-19 μας δείχνει ποιοι είναι οι πραγματικοί ηγέτες. Προς το παρόν, αγαπημένη όλων είναι η Ζακίντα Άρντερν της Νέας Ζηλανδίας, της οποίας η προσέγγιση φαίνεται να έχει αποδώσει πολύ καλά. Αλλά ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα μπορεί να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
»Σε αντίθεση με τη Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα μαστίζεται από διαρθρωτικά προβλήματα: ο πληθυσμός της γερνά, οι θεσμοί της είναι αδύναμοι, η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Επιπλέον, η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της όταν έπληξε η πανδημία. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στον κόσμο: Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει μόλις 148 θανάτους από Covid-19 σε μια χώρα σχεδόν 11 εκατομμυρίων.
»Ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει τον πληθυσμό επιφυλακτικό, αλλά όχι πανικοβλημένο, καθοδηγώντας τους φημισμένους ανεξάρτητους Έλληνες σε ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με κοινωνικές αποστάσεις, κλείσιμο καταστημάτων και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, έχει επιβλέψει μια καλή κρατική επιχείρηση που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχει χρησιμοποιήσει την κρίση για να ψηφιοποιήσει και να εξορθολογήσει μια αβυσσαλέα γραφειοκρατία σε χρόνο ρεκόρ. Με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες μπροστά για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα» σημειώνει το Harvard Business Review.
Βέβαια πέρα από τους επαίνους για την διαχείριση της πανδημίας που προφανώς αξίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει μεγάλη σημασία και η κατάσταση της οικονομίας.
Γράφει σχετικά ο συνεργάτης μας Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος>
Ο Κίμων Π., εξηντάρης, έμπειρο στέλεχος επιχειρήσεων, από το 2010 και μετά μπήκε στη δίνη της ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης, όπου με χίλια βάσανα κατάφερε να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό. Να όμως που βρέθηκε να χρωστάει στην εφορία περί τα 20.000 ευρώ,όταν πελάτες του του χρωστούν τρείς φορές παραπάνω.Ακόμα χειρότερα, σήμερα, το ποσό αυτό  εχει σχεδόν διπλασιαστεί με τις προσαυξήσεις. Τον περασμένο Οκτώβρη, από ένα λάθος ηλεκτρονικό, η Δ.Ο.Υ. απέρριψε την ένταξή του στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι δύο τραπεζικοί λογαριασμοί του Κίμωνα βρέθηκαν υπό κατάσχεση και ο κάτοχός τους χωρίς χρήματα. Ακόμα χειρότερα, με αφορμή την πανδημία ο Κίμωνας έχασε και  τις δουλειές που είχε ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά σήμερα ακόμα και αν βρει κάτι, δεν θα μπορεί να εισπράττει.
«Το ελληνικό κράτος, το οποίο επί 40 χρόνια το πλήρωνα κανονικά και με το παραπάνω, με τιμωρεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο», μας λέει. Όσο για την ιστορία του, στο περίπου μπορούμε να την πολλαπλασιάσουμε επί 200.000 ομοιοπαθείς αν όχι και παραπάνω,οι οποίοι δεν λένε τίποτα γιατί απλώς φοβούνται τα χειρότερα.
Κατά τα λοιπά, πληροφορούμεθα, ότι η φτωχοποίηση στην Ελλάδα τώρα θα αρχίσει να καλπάζει. Μαθαίνουμε από πανευρωπαϊκή έρευνα ότι οι Έλληνες καταναλωτές δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν  στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τα έξοδά τους αυξάνονταν πολύ περισσότερο σε σχέση με το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα οι έξι στους δέκα (61%) αδυνατούσαν να εξοφλήσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους και το 40% ήταν αναγκασμένο να δανειστεί για να τους πληρώσει, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού με τα επακόλουθά της.
Τώρα βρίσκονται στην πλέον δεινή θέση στην Ευρώπη, με σχεδόν τα δύο τρίτα να απαντούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα-βαρόμετρο που πραγματοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 24.000 καταναλωτές από 24 χώρες της Ευρώπης η Intrum (μεγαλύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων), το 61% των Ελλήνων δηλώνει ότι οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το εισόδημα του, έναντι 45% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, με το 40% να είναι αναγκασμένο να δανειστεί για τους εξοφλήσει. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό φθάνει το 90%. Στην Ευρώπη μόνο το 24% των καταναλωτών δανείζεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Επιπλέον, το 67% από εκείνους, που δεν πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στην Ευρώπη, απάντησε ότι αυτό δεν είναι περιστασιακό και συμβαίνει σε μόνιμη βάση.
Από τη διεξαγωγή της έρευνας, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας επιδεινώθηκαν απότομα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την εθνική παραγωγή να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2020, καθιστώντας την ελληνική οικονομία «πρωταθλήτρια» με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες καταναλωτές κατέλαβαν επίσης τη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στην αποταμίευση. Η έρευνα δείχνει ότι το 38% των Ελλήνων καταναλωτών δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Και το ερώτημά μας είναι ποια αποταμίευση μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα, όταν  χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτών-καταναλωτών τελούν υπό κατάσχεση;Το δε προκλητικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα χρήματα που έχουν κατασχεθεί ΔΕΝ αφαιρούνται από το φορολογικό χρέος του υπόχρεου.Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός τότε τι είναι?
Για ποιά ανάπτυξη συνεπώς μπορούμε να  μιλάμε  όταν δίπλα στην χαμηλή καταναλωση και τη μηδενική αποταμίευση,έχουμε και φορολογική αναξιοπιστία? Σε μια χώρα με τέτοια χαρακτηριστικά, εκτός από καιροσκόπους, πόσοι επενδυτές θα αποφάσιζαν να αναλάβουν το ρίσκο του επιχειρείν?
 https://kourdistoportocali.com/