Τετάρτη, Μαΐου 13

Το tweet για την Αγία Σοφία που διχάζει: Θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος;

Το tweet για την Αγία Σοφία που διχάζει: Θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος;
Ένα μήνυμα στον λογαριασμό του διευθυντή Επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, για την Αγία Σοφία ήταν η αφορμή ώστε σήμερα ο τουρκικός τύπος να κάνει λόγο ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, o Φαχρετίν Αλτούν ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας -που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: «Μας έλειψε! Όμως κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». Η φράση αυτή προβάλλεται στον σημερινό τουρκικό τύπο με άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για την «ανυπομονησία» του τουρκικού λαού να δουν το ιστορικό αυτό μνημείο να γίνεται πάλι τέμενος. Μάλιστα κάποιοι εικάζουν ότι η 29η Μαΐου, ημέρα της Άλωσης της Πόλης (και ημέρα νίκης για τους Μουσουλμάνους Τούρκους), μπορεί να είναι η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος και χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.
Το μήνυμα του Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, γράφει ο σημερινός τύπος. Εκείνοι που το είδαν άρχισαν να ρωτούν πότε θα λειτουργήσουν τα τζαμιά για προσευχή ή πότε θα ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική λατρεία. Η εφημερίδα Χουριέτ μάλιστα δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της έως τις μέρες μας.
Özledik!
Ama az daha sabır.
Birlikte başaracağız...


Προβολή εικόνας στο TwitterΣημειώνεται ότι τα τζαμιά έχουν κλείσει στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας. Το μέτρο αυτό είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους των ακραιφνών μουσουλμάνων της Τουρκίας.
Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου. Και από πέρυσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.
Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία: 3,72 εκατομμύρια το επισκέφτηκαν το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.