Δευτέρα, Ιουνίου 22

Κορωνοϊός-Προσωπική ζωή 1-0

Κορωνοϊός-Προσωπική ζωή 1-0
Μάκης Σεριάτος 
Διαβάζω με προσοχή τις απόψεις των ειδικών για την επόμενη μέρα σχετικά με την οικονομία των κρατών, των εταιρειών και θα περίμενα να ακούσω και τις επιπτώσεις στην οικονομία της μέσης οικογενείας. Περίμενα να ακούσω συμβουλές για το τι πρέπει να κάνω για την ύφεση που θα ακολουθήσει σαν οικογένεια. Τι θα πρέπει να κάνω η να μην κάνω την επόμενη δεκαετία.
Τι θα πρέπει να περιμένω από το κράτος προστάτη μου, σε προσωπικό και σε οικογενειακό επίπεδο.
Το πιο σημαντικό σε κάθε κρίση δεν είναι η απαγορεύσεις γιατί αυτό είναι το εύκολο, είναι η εκπαίδευση για την καθημερινή ζωή την μετά κορωνοϊού εποχή.
Ακόμα απαιτώ  να είναι προστατευμένη η προσωπική μου ζωή και τα δικαιώματα μου στην ανωνυμία.
Θέλω με δυο λόγια να μην φοβάμαι πως με την δικαιολογία του κορωνοϊού θα μάθουν όλοι αν μικρός πέρασα ανεμοβλογιά, ούτε ποιοι είναι οι φίλοι μου και που ζουν και τι δουλειά κάνουν  με την υποψία της πιθανής μεταφοράς κάποιου μικρό ιού.
Η αλλαγή που φέρνει η μετά Covid-19 εποχή στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι δραστική. Στην πανδημία βρέθηκε η δικαιολογία σε πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο να καταργηθεί κάθε ιδιωτικότητα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής νίκησε την προστασία της ιδιωτικής μας ζωης. Ετσι εξελίσσεται σε υποχρέωση μας η κατάργηση του δικού μας απορρήτου από εμας τους ίδιους, για το που βρισκόμαστε, ποια είναι η κατάσταση του κύκλου επαφών μας, η ο έλεγχος υπακοής σε νέους κανόνες, η άδεια πρόσβασης σε τρίτους των οικονομικών μας στοιχείων αν θέλουμε την οποία κρατική βοήθεια, η άδεια πρόσβασης και η καταγραφή της υγειονομικής μας κατάστασης όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε, η ακόμα η δημοσιοποίηση  από ανάγκη, της ηλεκτρονικής διεύθυνσης  των παιδιών μας για λόγους Τηλεεκπαίδευσης, αλλά και για άλλους δεκάδες λόγους ασφαλείας.
Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τις εταιρείες, που μέχρι σήμερα έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την ασφάλεια των ψηφιακών τους δεδομένων.
Η νέα, και όχι μόνο από τον φόβο της μετακίνησης, καταναλωτικής μας συμπεριφοράς αγορών μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ άνοιξε σε δισεκατομμύρια πολίτες την πόρτα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι μόνο.
Και βέβαια κανείς δεν είχε προβλέψει αυτήν την αύξηση σε τόσο λίγο χρόνο.
Και βέβαια δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να αγοράζουμε μέσω διαδικτύου, αλλά χρειάζεται να πιέσουμε όλους όσους κερδίζουν από αυτή την αλλαγή της συμπεριφοράς μας να επενδύσουν στην δίκη τους ηλεκτρονική ασφάλεια προστατεύοντας έτσι όλους εμάς.
Μετά από όλες αυτές τις αλλαγές έχουμε γίνει ευάλωτοι σε κακόβουλους μικρούς η μεγαλύτερους κακοπροαίρετους ειδικούς.
Το διαδίκτυο είναι το νέο αγαθό της ελευθερίας προσφέροντας τόσα πολλά σε τόσους πολλούς που πρέπει με κάθε τρόπο να το προστατέψουμε από όποιον προσπαθήσει να βάλει τον φόβο στην χρήση του είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε είναι κυβέρνηση. Οι κυβερνοεπιθέσεις στο διαδίκτυο θα είναι συχνότερες και πιο επιδέξιες στο κοντινό μέλλον αντίστοιχη πρέπει να είναι και η άμυνα όλων μας.
Το μέλλον μας θα πρέπει να’ ναι καλύτερο από το παρελθόν μας, όχι μόνο για εμάς αλλά για τις γενιές που έρχονται.
Η δίκη μας υποχρέωση είναι να απαιτήσουμε από κάθε μορφή εξουσίας να προστατέψει όλα αυτά που μας δίνουν μικρές η μεγάλες χαρές.zougla.gr