Σάββατο, Ιουνίου 27

ΠΟΥ: Τα 10 εκ. παγκοσμίως θα φθάσουν τα κρούσματα covid-19 ως την άλλη εβδομάδα

ΠΟΥ: Τα 10 εκ. παγκοσμίως θα φθάσουν τα κρούσματα covid-19 ως την άλλη εβδομάδα
Τα δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού την επόμενη εβδομάδα, από τα 9.3 που είναι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνον Γκεμπρεέσους.
Με το 50% και πλέον να εντοπίζεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ,
ενώ Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων, την ίδια ώρα ΗΠΑ, Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP.
Τουλάχιστον 9.000.091 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί (468.823 θάνατοι) με την Ευρώπη να μετρά 2.537.451 κρούσματα και 192.973 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ 2.281.903 κρούσματα και 119.997 νεκρούς.
Οι ΗΠΑ ηγούνται καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, άνω των 2,2 εκατομμυρίων ή το 25% του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως.
Η καταμέτρηση καταδεικνύει πως η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική, η οποία μετρά αυτή τη στιγμή το 23% όλων των κρουσμάτων.
Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, και η Ινδία βρίσκεται καθ’ οδόν να ξεπεράσει τη Ρωσία, την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα.
Ο αριθμός των μολύνσεων παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 1%-2% την ημέρα από τις αρχές Ιουνίου, ενώ οι θάνατοι από covid-19 παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 εβδομάδες.
Η Κίνα, επίσης, επιχειρεί να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, όπου διαβεβαιώνει πως έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σε εξετάσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, μονάχα στην κινεζική πρωτεύουσα.
Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό. Η Αυστραλία βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη Βικτόρια.
Η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας είναι η «μεγαλύτερη απειλή» στη μάχη κατά της πανδημίας, λέει ο ΠΟΥ.
Η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας και ενότητας στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού συνιστά μεγαλύτερη απειλή σε σύγκριση με την ίδια την πανδημία, επισημαίνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσθέτοντας πως η πολιτικοποίηση της κρίσης χειροτέρευσε την κατάσταση.
«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη από εθνική ενότητα και παγκόσμια αλληλεγγύη. Η πολιτικοποίηση της πανδημίας την επιδείνωσε», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ για την υγεία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Ντουμπάι.
«… Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι ο ίδιος ο ιός, είναι η έλλειψη διεθνούς αλληλεγγύης και παγκόσμιας ηγεσίας».