Πέμπτη, Ιουνίου 11

Στα 4 ευρώ ανά ζώο η ενίσχυση de minimis των αιγοπροβατοτρόφων, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ


Με σημερινή ανακοίνωσή του και με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών από το Πάσχα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε το τελικό ύψος της κρατικής de minimis ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους) που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της Γιορτής του Πάσχα. Βέβαια, για να δουν
οι παραγωγοί τα χρήματα στους λογαριασμούς τους θα υπάρξει νέα καθυστέρηση, καθώς το αίτημα της Ελλάδας πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ακόμη δεν έχει μεταβιβασθεί.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, δέσμευσε ποσό ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.
"Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.
Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος."
Σε δήλωση του ο Υπουργός επισημαίνει τα εξής:
«Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξή τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».