Τετάρτη, Ιουνίου 10

Εντείνεται η ανησυχία για νέα κρούσματα, σε εφαρμογή σχέδιο στα νησιά

Η επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, με 97 νέα κρούσματα μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κατά το τριήμερο, αλλά και τη γενικότερη εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι στην Κυβέρνηση
και την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Εξ ου και η απόφαση για καθημερινή, και όχι εβδομαδιαία όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, γραπτή ενημέρωση για την εξέλιξη των κρουσμάτων.
Το άνοιγμα των συνόρων από την προσεχή Δευτέρα και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από 29 χώρες, αποτελεί το δεύτερο καμπανάκι.
Ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή ένα ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τους τουριστικούς προορισμούς, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα. Επίσης προβλέπεται η διασύνδεση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, η διασφάλιση της επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας και η κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό. Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει γίνει σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε εγρήγορση

Και μπορεί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να παραμένει καλή και ο δείκτης μετάδοσης Ρ0 να βρίσκεται στο 0,25, ο προβληματισμός όμως είναι έντονος, όπως και οι συστάσεις για εγρήγορση και μη εφησυχασμό.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Γι' αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα εκρήξεις της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για την εκτίμηση της κατάστασης. Τοπικά lockdown δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να αποκλειστούν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση πάντως, καταγράφηκαν εννέα νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει στα 3.058. Από το σύνολο των κρουσμάτων 690 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.740 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση 10 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 4 (40,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σημειώνεται πως 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr.capital.gr/