Τετάρτη, Ιουνίου 17

Οι νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους πεσόντες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Νέο θλιβερό ρεκόρ στη Βραζιλία- Παραμένει δύσκολη κατάσταση σε Χιλή και Περού- Αυξηση κρουσμάτων στο ΠεκίνοΟι νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους πεσόντες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πάνω από 700 ασθενείς ακόμη υπέκυψαν στην COVID-19 μέσα σε μια ημέρα και πλέον στις ΗΠΑ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε αυτόν των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι έπεσαν στα μέτωπα του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Καταγράφηκαν 740 θάνατοι σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα ανήλθε έτσι σε 116.850, με άλλα λόγια ξεπέρασε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Μεγάλο Πόλεμο (116.500, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υποθέσεων των Βετεράνων των ΗΠΑ).
Ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε ήδη στα τέλη Απριλίου αυτόν τον αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, άλλο ένα ορόσημο με βαρύ συμβολισμό, με δεδομένο το συλλογικό τραύμα που είχε προκαλέσει στους Αμερικανούς τον 20ό αιώνα.
Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών όσο και ως προς αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, καταμετρά εξάλλου 2,13 εκατ. ανθρώπους προσβεβλημένους από τον SARS-CoV-2. Κάπου 583.500 πάντως ανέρρωσαν.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς θανάτων από τα τέλη Μαρτίου: λιγότερους από 380 ανά 24ωρο. Όμως μάλλον επρόκειτο για τη συνέχιση της τάσης μηχανικής μείωσης των δεδομένων κάθε Σαββατοκύριακο.
Αν και η χώρα δεν ξεπερνά πλέον παρά σπάνια, από τις αρχές του Ιουνίου, το όριο των 1.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παραμένουν γύρω στα 20.000 την ημέρα, επίπεδο αμετάβλητο εδώ και εβδομάδες.
Το λεγόμενο πρώτο κύμα μολύνσεων δεν έχει ασφαλώς τελειώσει, καθώς η επιδημία στην αμερικανική επικράτεια έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς μια πλατιά ζώνη από τον αμερικανικό νότο προς τη δύση.

Βραζιλία: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 45.000

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ 34.918 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, με το σύνολο των πολιτών της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής που έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 923.189. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Οι βραζιλιάνικες αρχές κατέγραψαν επίσης 1.282 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 45.241 νεκρούς.
Το νέο θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.
Στη Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των σχεδόν 4 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην αμερικανική ήπειρο και σχεδόν το 25% των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΑΟΫ.
Ο Οργανισμός συνέστησε στη Βραζιλία και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να ενισχύσουν τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας αργά και προσεκτικά.
Αλλά ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, εναντιώνεται εξαρχής στα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Πολλές πόλεις και πολιτείες της χώρας έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας παρά το ότι η καμπύλη της επιδημίας βάσει των αριθμών συνεχίζει να βρίσκεται σε άνοδο.

Μεξικό: 730 θάνατοι και σχεδόν 4.600 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 730 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.599 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 18.310 νεκρούς επί του συνόλου των 154.863 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία επικρίνεται διότι δεν προχωρά σε επαρκή αριθμό τεστ, τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλός από αυτόν που επιβεβαιώνεται επίσημα.

Περού: Πάνω από 7.000 οι νεκροί και 237.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 196 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.164 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 7.056 νεκρούς επί του συνόλου των 237.156 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα βλέπει παρ’ όλ’ αυτά θετικές ενδείξεις. «Η επιδημία παρουσιάζει πτώση (...) ο ρυθμός της εξάπλωσης επιβραδύνεται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στις αρχές Ιουνίου, οι ημερήσιοι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης κυμαίνονταν περί τα 4.800 κατά μέσον όρο.
Μολονότι το Περού βρίσκεται χονδρικά στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος. Η Ιταλία έχει καταγράψει 237.500 κρούσματα μόλυνσης και πάνω από 34.000 θανάτους.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2στη Λατινική Αμερική πίσω από τη Βραζιλία (212 εκατ. κάτοικοι) και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό (120 εκατ. κάτοικοι).
Η πρωτεύουσα Λίμα και το κοντινό λιμάνι Καγιάο, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού, είναι η κύρια εστία της πανδημίας: εκεί συγκεντρώνεται το 70% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.
Τουλάχιστον 170 αστυνομικοί, 200 φυλακισμένοι και περίπου 50 γιατροί έχουν υποκύψει στην COVID-19.
Πολλοί από τους αστυνομικούς μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ενώ περιπολούσαν στους δρόμους για να επιβάλλουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης που επέβαλε η κυβέρνηση του Μαρτίν Βισκάρα και τελούν σε ισχύ από τη 16η Μαρτίου.

Κίνα: 31 νέα κρούσματα στο Πεκίνο σε 24 ώρες

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη καταγράφηκαν 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 27 τη Δευτέρα, καθώς λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου (η διεύθυνση του υπουργείου Υγείας στην μεγαλούπολη) ανέφερε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo ότι τα 19 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη νοτιοδυτική συνοικία Φανγκτάι, όπου εμφανίστηκε εστία μόλυνσης την περασμένη εβδομάδα, σε χονδρική αγορά τροφίμων.https://www.newsbeast.gr/