Σάββατο, Ιουνίου 13

Παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ανάπαυσης και πρόωρος θάνατος: Οι επικίνδυνες τιμές

Ο καρδιακός ρυθμός ή αλλιώς οι χτύποι της καρδιάς σε κατάσταση ανάπαυσης, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι Σουηδοί που σε κατάσταση ανάπαυσης είχαν 75 παλμούς το λεπτό, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, παρά το γεγονός ότι οι παλμοί τους ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων, 50-100 κτύπους ανά λεπτό.
Αυτή η αύξηση του κινδύνου αφορά
τόσο στον θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, όσο και στον θάνατο από καρδιακές παθήσεις.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι για κάθε επιπλέον παλμό ανά λεπτό, αυξήθηκε ο συνολικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ατόμου κατά 3% και του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακής νόσου κατά 2%.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψιν τους παλμούς σε κατάσταση ανάπαυσης, δήλωσε ο Δρ. Vincent Bufalino από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Μια σταδιακή αύξηση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προμηνύει πρόβλημα για την υγεία της καρδιάς.
Ο Bufalino διευκρίνισε ότι ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας δεν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου καρδιακής νόσου, ένας αυξανόμενος καρδιακός ρυθμός όμως, συνδέεται με άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Salim Bary Barywani, από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, παρακολούθησαν περίπου 800 άνδρες που γεννήθηκαν το 1943 και ζούσαν στη Σουηδία.
Το 1993, αυτοί οι άνδρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία τους και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις που περιλάμβαναν και την μέτρηση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ανάπαυσης.
Ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μετρήθηκε ξανά το 2003 και το 2014 σε όσους ήταν εν ζωή και ήθελαν να λάβουν μέρος στη μελέτη.
Κατά τη διάρκεια των 21 ετών, περίπου το 15% των συμμετεχόντων στην αρχική ομάδα πέθαναν πριν τη συμπλήρωση 71 ετών, ενώ το 30% εξ αυτών εμφάνισαν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ένας καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ανάπαυσης 75 / λεπτό ή υψηλότερος το 1993 συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής νόσου κατά τα επόμενα έτη, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπαυσης 55 / λεπτό ή χαμηλότερο από αυτόν, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Ένας σταθερός καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μεταξύ των ηλικιών 50 και 60 συνδέθηκε με 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των ηλικιών 60 και 70, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Open Heart.
ΠΗΓΗ