Κυριακή, Ιουνίου 21

ΟΥΓΓΑΡΙΑ : Αποφασισμένος να τελειώσει τις ΜΚΟ ο Όρμπαν – Όλα στο φως ή αλλιώς κλείσιμο…

2018-03-15T000000Z_71833241_RC1857765D40_RTRMADP_3_HUNGARY-ORBAN-BALATON
Οι ΜΚΟ που συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα της Ουγγαρίας οφείλουν να συνεχίσουν να παρέχουν πληροφορίες για τους ξένους δωρητές τους, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) πως η στάση της Βουδαπέστης όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η ισχύουσα ουγγρική νομοθεσία ήταν μέρος των μέτρων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση του Ορμπάν ενάντια στην, αθέμιτη ξένη επιρροή. Μία άποψη που συνδέεται με τη διαφωνία του Ούγγρου ηγέτη με τον γεννημένο στην Βουδαπέστη Αμερικανοεβραίο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.
Ο Ορμπάν έχει κατηγορήσει τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος για πολιτικές παρεμβάσεις. Ο Σόρος απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι «διαστρεβλώσεις και τα ψέματα» αυτά στόχο έχουν να δημιουργήσουν έναν ψεύτικο εξωτερικό εχθρό για να αποσπάσει την προσοχή των Ούγγρων.
Αντιδρώντας για πρώτη φορά στην απόφαση του ΔΕΕ , ο Ορμπάν δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία θα σεβασθεί μεν την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών οργανώσεων, αλλά οι κανόνες διαφάνειας που τις διέπουν θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν.
“Όλοι οι Ούγγροι θα γνωρίζουν για το παραμικρό χρηματικό ποσό που αποστέλλεται εδώ από το εξωτερικό για πολιτικούς σκοπούς”, τόνισε ο Ορμπάν μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία. “Δεν θα είναι δύσκολο να τηρηθεί αυτή η δικαστική απόφαση”, τόνισε, χωρίς όμως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.
Ο εθνικιστής Ορμπάν τόνισε πως η δικαστική αυτή απόφαση συνδέεται με κύκλους του “φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού” στη δυτική Ευρώπη, οι οποίοι επιδιώκουν να επιβάλουν τον τρόπο σκέψης τους αναφορικά με θέματα όπως η οικογένεια, η μετανάστευση, σε χώρες “που σκέφτονται διαφορετικά” όπως η Ουγγαρία.
“Τα διεθνή δικαστήρια είναι συχνά μέρος αυτού του δικτύου”, τόνισε.
Ο εβραϊκής καταγωγής Σόρος, που έχει γεννηθεί στην Ουγγαρία, έχει διαθέσει μεγάλο τμήμα από την προσωπική του περιουσία για να χρηματοδοτεί ομάδες για την προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί συχνό στόχο για τα βέλη της κυβέρνησης του Ορμπάν.
Το 2017, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας διεξήγαγε μια διαφημιστική εκστρατεία ενάντια στους μετανάστες ενόψει των εκλογών του 2018, με αφίσες που απεικόνιζαν έναν χαμογελαστό Σόρος με την επιγραφή: “Μην αφήσετε τον Σόρος να γελάσει τελευταίος”.
Η Ομοσπονδία Εβραϊκών Ομοσπονδιών της Ουγγαρίας (Mazsihisz) προέτρεψε τον Ορμπάν να σταματήσει την εκστρατεία, και υπό την πίεση αυτή η κυβέρνηση τελικά την απέσυρε, αρνούμενη ωστόσο πως η διαφημιστική τούτη εκστρατεία ήταν αντισημιτική.
ΓΒΔ