Δευτέρα, Ιουνίου 15

Με μάσκες, θερμομετρήσεις και αποστάσεις ασφαλείας άνοιξαν τα μουσεία [Εικόνες]

«Πρεμιέρα» είχαν σήμερα όλα τα μουσεία της χώρας, μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω κοροναϊού
Με μάσκες, θερμομετρήσεις και αποστάσεις ασφαλείας άνοιξαν τα μουσεία [Εικόνες] | in.gr
«Πρεμιέρα» είχαν σήμερα όλα τα μουσεία της χώρας, μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω κοροναϊού.
Υπέροχα και μοναδικά μουσεία, αρχαιολογικά και μη, άνοιξαν τις πύλες τους και μας περιμένουν, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



Μενδώνη: Η ασφάλεια πρώτα

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όπως ήταν και η 18η Μαΐου. Ειδικά για την Ελλάδα, το να επαναλειτουργούν όλες οι υποδομές που συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με το πολιτιστικό απόθεμα, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως έχω ήδη πει, το «σύνθημά» μας είναι η «ασφάλεια πρώτα». Ασφάλεια στους αρχαιολογικούς χώρους, ασφάλεια στα μουσεία, ασφάλεια στα μνημεία, ασφάλεια για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ασφάλεια για τους εργαζόμενους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), δεύτερο «σταθμό» των επισκέψεών της, μετά το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, όπου ξενάγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και πριν μεταβεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ).
«Τα μουσεία έχουν απολύτως προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα τα οποία οφείλουμε να τηρούμε προκειμένου να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένοι, και φυσικά οι εργαζόμενοι. Και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν ακολουθηθεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ευθύνη τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. Νομίζω ότι η Ελλάδα, με τη διαχείριση η οποία έγινε γενικά για την πανδημία και τον κορονοϊό, απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες χώρες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία, οι επισκέπτες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ότι μπορούν να απολαύσουν το πολιτιστικό αγαθό, να «ψυχαγωγηθούν» με τον σωστό τρόπο, αλλά και να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων ως προς την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μείζονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στα οποία ακόμα δεν λειτουργεί το μέτρο, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «με μια χορηγία 300.000 ευρώ την οποία εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, ήδη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δρομολογεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία, όπως το ΒΧΜ που δεν έχει, δηλαδή σε μείζονα μουσεία που αυτή τη στιγμή έχουν εξαιρεθεί του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Ολυμπία και οι Δελφοί». Το μέτρο, όπως πληροφόρησε, αναμένεται να μπει σε λειτουργία το φθινόπωρο.

Μαζί με τα μουσεία, επαναλειτουργούν και τα πωλητήρια, όπως για παράδειγμα στο ΕΑΜ, όπου λειτουργεί πλέον ένα πλήρως ανακαινισμένο πωλητήριο, το οποίο, όπως τόνισε η υπουργός και είδαν με τα μάτια τους οι δημοσιογράφοι, «δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλα μουσεία. Αυτό δείχνει το πνεύμα και τον σκοπό που είχαμε θέσει από την αρχή, τα πωλητήρια να είναι απολύτως ελκυστικά για τους επισκέπτες. Έχω πει πολλές φορές, ότι ο μέσος όρος αγοράς για τον επισκέπτη μέχρι σήμερα είναι λίγο περισσότερο από μισό ευρώ. Επομένως αν καταφέρουμε οι επισκέπτες να επενδύουν όχι μεγάλα ποσά, αλλά 3, 4 και 5 ευρώ, αντιλαμβάνεστε πόσο τα έσοδα από τα πωλητήρια αυτομάτως θα ανέβουν πάρα πολύ», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

τό ισχύει και για τα πωλητήρια που λειτουργούν με τους κανόνες των καταστημάτων, ενώ ως το τέλος Ιουνίου πιστεύω ότι θα έχουν αναδόχους και τα 18 τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν κλειστά», εξήγησε η υπουργός, που ευχαρίστησε από καρδιάς το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, τον γενικό γραμματέα και την αρμόδια επιτροπή, η οποία βοήθησε ουσιαστικά στον συντονισμό «ώστε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που είδατε» και το οποίο «μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς».

Παντερμαλής: «Προχωρούμε εντελώς ανανεωμένοι»

«Το κλείσιμο του Μουσείου Ακρόπολης δεν ήταν μόνο απρόβλεπτο, ήταν κι ένα τεράστιο σοκ και χρειάστηκε πολύ δύναμη για να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να προγραμματίσουμε ένα ευρύ φάσμα βελτιώσεων ώστε στο τέλος αυτός ο νεκρός χρόνος να προκύψει πάρα πολύ δημιουργικός. Έγιναν πολλές εργασίες συντήρησης, βελτίωσης υποδομών και φωτισμού, νέο στήσιμο γλυπτών και γενικά καταφέραμε στο τέλος των τριών μηνών να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι, γιατί προχωρούμε προς το άνοιγμα του Μουσείου εντελώς ανανεωμένοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
 

Μέτρα προστασίας

Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη. Οι επισκέπτες των Μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:
– Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην ουρά τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)
– Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν  σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους  εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
– Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
– Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.
– Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Ασφάλεια εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών. 
Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία  ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν, συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.