Πέμπτη, Ιουνίου 11

Οι εργασίες της Ντόρας στην Αραβαντινού αναστατώνει τους γείτονες και «εξαφανίζει» την Ακρόπολη

αραβαντινου 
«Φαραωνικό» λίφτινγκ
κάνει εδώ και λίγο καιρό η Ντόρα Μπακογιάννη στο ιστορικό σπίτι της οδού Αραβαντινού, όπου κάποτε στεγαζόταν το πολιτικό γραφείο του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Οι εργασίες είχαν αρχίσει ήδη πριν από την «επίσκεψη» του κορωνοϊού στη χώρα μας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας.
Στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από το Προεδρικό Μέγαρο, τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και ειδικά πανιά για λόγους προστασίας, ενώ εδώ και λίγους μήνες τα χέρια των εργατών έχουν πάρει φωτιά για να κάνουν πραγματικότητα το «όραμα» της οικογένειας που θέλει να δώσει νέα πνοή στην ιστορική οικία.

Ωστόσο, από την αρχή περίοικοι δεν έχουν δει με καλό μάτι τις εργασίες και τον συνεχόμενο θόρυβο που προκαλούν, αλλά και το γεγονός ότι το τεράστιο αίθριο που κατασκευάζεται στην ταράτσα του κτιρίου έχει «εξαφανίσει» την Ακρόπολη από τα μάτια τους. Η αγανάκτηση γειτόνων άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα έντονη τις πρώτες μέρες επιβολής της καραντίνας, τότε που όλη η Ελλάδα βίωνε συναισθήματα άγχους, φόβου και ψυχολογικής πίεσης εξαιτίας της απειλής του Covid-19.
Την ώρα που οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών τηρούσαν ευλαβικά την οδηγία «Μένουμε σπίτι», δεν μπορούσαν να βρουν λίγη γαλήνη, ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να ακούν τοίχους να γκρεμίζονται και παντός είδους εργαλεία να εκτελούν εργασίες!

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα «θύματα» του τρομακτικού θορύβου ήταν και ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας (θαυμαστής της Μαρέβας για τις ενδυματολογικές επιλογές της), ο οποίος κατοικεί σε διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Ησιόδου και Αραβαντινού, ακριβώς δίπλα το ιστορικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη.
Η ενόχληση του σχεδιαστή ήταν κάτι παραπάνω από έντονη και μάλιστα έκανε και σχετική αναφορά μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, στις 18 Μαρτίου.

Αίθριο με κεραμίδια

Την ίδια στιγμή, την ενόχληση γειτόνων και μη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην ταράτσα του σπιτιού «σηκώνεται» αίθριο με κεραμίδια, το οποίο κρύβει από πολλούς περιοίκους ένα από τα «ατού» της περιοχής, που δεν είναι άλλο από τη θέα προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης! Με άλλα λόγια, «εξαφανίστηκε» από τα μάτια τους ο Παρθενώνας!
Αν και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιεί τις εργασίες στο σπίτι, σε επικοινωνία που είχε η «Espresso» με το γραφείο της μας ανέφεραν πως κακώς δέχεται όλες τις καταγγελίες για τον θόρυβο που προκαλούν, καθώς είναι γνωστό πως έχει κληρονομήσει το συγκεκριμένο οίκημα μαζί με τις αδελφές της, Αλεξάνδρα και Αικατερίνη Μητσοτάκη, ενώ στην ίδια ανήκει το μικρότερο ποσοστό (κάτω από το 40%).
Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική εικόνα στο ζήτημα της ενόχλησης των γειτόνων έδωσε ο Θοδωρής Zουμπουλάκης, ιδρυτής του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Zoumboulakis Architects που έχει αναλάβει την ανακαίνιση σε πολλά σπίτια επωνύμων και όχι μόνο και είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του νέου σπιτιού της οδού Αραβαντινού.
Συγκεκριμένα, είπε πως οι γείτονες είχαν έρθει σε συνεννόηση με τους εργάτες ώστε να δουλεύουν περιορισμένες ώρες για να μην ενοχλούν. Ο κ. Ζουμπουλάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει για ποιον λόγο γίνεται η ανακαίνιση στο σπίτι και αν σε αυτό πρόκειται να μείνει μία από τις δύο αδελφές της κυρίας Μπακογιάννη, όπως είχε ακουστεί.
Η άδεια πάντως που έχει τοιχοκολληθεί έξω από το σπίτι αναγράφει ότι έχει δοθεί «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας». Και το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι αν στις εργασίες μικρής κλίμακας περιλαμβάνεται και το εντυπωσιακό αίθριο που έχει σκεπάσει την Ακρόπολη.
αραβαντινου

Το πολιτικό γραφείο που καθόρισε το μέλλον της χώρας

Πολλές σελίδες της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας έχουν γραφτεί στο πολιτικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που στεγαζόταν στο οίκημα της οδού Αραβαντινού, στο οποίο πλέον πραγματοποιείται ολική μεταμόρφωση.
Στο «στρατηγείο» του, το οποίο βρισκόταν στον πρώτο όροφο του εν λόγω κτιρίου, ο αείμνηστος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει για πολλά χρόνια και εκεί έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον της χώρας. Εκεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνήθιζε, μεταξύ άλλων, να διαβάζει τις πρωινές εφημερίδες και να δέχεται τα προγραμματισμένα ραντεβού του.
Μάλιστα, τη συνήθειά του να πηγαίνει στο γραφείο του δεν την ξέχασε ούτε όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Από το 2004, όταν αποχώρησε από την πολιτική, μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο σπίτι του, που βρισκόταν στην οδό Ρηγίλλης, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή το 2017, και στο γραφείο του στην οδό Αραβαντινού, που ήταν μόλις 100 μέτρα μακριά. Μάλιστα, αυτό το καθημερινό «δρομολόγιο» το έκανε ακόμα και όταν δεν του το επέτρεπαν οι δυνάμεις του λόγω ηλικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις ανάγκες της ανακαίνισης τα έπιπλα και τα αντικείμενα από το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχουν μεταφερθεί στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στον Κεραμεικό. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να ενταχθούν σε έναν μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί για να εκτίθενται στο κοινό.
αραβαντινου

http://www.tromaktiko.org/