Τρίτη, Ιουνίου 23

Βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα

Οι «βόμβες» που έπεσαν απροειδοποίητα στην Προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ήδη από την περασμένη εβδομάδα άλλαξαν πλήρως το πολιτικό σκηνικό, αλλά και το περιεχόμενο της ίδιας της υπόθεσης.
Η αποκάλυψη περί του συζύγου της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ο οποίος φέρεται επίσημα πλέον και με ειδικό πόρισμα που κατατέθηκε στη Βουλή να έχει προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο ύψους 1,7 εκατομμυρίων μέσω κατευθυνόμενων συνταγογραφήσεων με σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας, άνοιξε τον χορό των εξελίξεων.
Ακολούθησε σχεδόν σαν να ήταν η απάντηση έτοιμη από καιρό η αιφνίδια επανεμφάνιση του Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή
ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, άμεσο συνεργάτη και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα και σήμερα βουλευτή Νοτίου Τομέα. Το ντοκουμέντο αυτό έχει καταγραφεί στην Κύπρο ως φαίνεται. Ακούγεται ο Νίκος Παππάς να κουβεντιάζει για προσωπική ατζέντα του Παπαγγελόπουλου, πως κάποιοι από αυτές τις προσωπικές ατζέντες βγάζουν πολλά λεφτά, ενώ παροτρύνει στο τέλος τον Μιωνή να καταθέσει έστω και ψευδώς στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν τη Μαρέβα Μητσοτάκη.
Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο και δείτε τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους:


Έπεσε και η «τρίτη βόμβα»
Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί ο κύκλος αντιδράσεων σε αυτές τις νέες αποκαλύψεις με τη Νέα Δημοκρατία και στελέχη της να κάνουν λόγο για «παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ», και η τρίτη «βόμβα» έπεσε στην Προανακριτική διά στόματος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα. Ο κ. Λάππας κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Άρτεμις Νιάρου, κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου αλλά κάτοικος Ελβετίας, εργαζόμενη σε μία εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία ιχνηλάτησης οικονομικών εγκλημάτων, με ένορκη κατάθεσή της σε Έλληνα εισαγγελέα, αποκαλύπτει πως ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος και μηχανισμό δωροδοκιών. Ο  βουλευτής Λάππας μέσω των εγγράφων αυτών είπε στη Βουλή πως με αυτόν τον μηχανισμό έλαβε μίζα 2,6 εκατ. ευρώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Όπως είναι γνωστό, το όνομα του κ. Παπασταύρου έχει εντοπιστεί και σε τρεις εταιρείες στον Παναμά (Panama Papers) και σε μία στα νησιά Κέιμαν (Paradise Papers).
Η Stabri, που έδρευε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI), είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την απόκρυψη καταθέσεων του κ. Παπασταύρου, ύψους 5.390.000 δολαρίων, για τις οποίες τελικά κατέβαλε πρόστιμο 3.300.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει την κακουργηματική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στις αρχές του 2016. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο του 2015, η άσκηση ποινικής δίωξης για τα συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος του τρίτου συνεταίρου στη CMA, Άγγελου Μεταξά, ο οποίος έκτοτε καταζητείται βάσει εντάλματος των ελληνικών αρχών. Ο καταζητούμενος Αγγ. Μεταξάς συνδεόταν, μεταξύ άλλων, με την παναμέζικη εταιρεία Fairwinds Assets Inc., η οποία είχε εμβάσει 2.600.000 δολάρια στον κ. Παπασταύρου.
Οι κύριοι Μιωνής και Παπασταύρου είχαν υποστηρίξει, σε ένορκες καταθέσεις τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη λίστα Λαγκάρντ, ότι η Stabri ανήκε στον πρώτο εξ αυτών, ώστε ο δεύτερος, που εμφανιζόταν ακόμα και ως επίδοξος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, να μην αντιμετωπίσει διοικητικές και ποινικές συνέπειες ή πολιτικά εμπόδια. Οι ισχυρισμοί αμφότερων αποδείχτηκαν ψευδείς, καθώς τα στοιχεία από τα BVI, που έφτασαν στην Αθήνα κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, απέδειξαν ότι η Stabri Ltd ανήκε στον κ. Παπασταύρου και ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε εξαπατηθεί με τις αναληθείς βεβαιώσεις και την απόκρυψη της φορολογητέας ύλης των 5.390.000 δολαρίων. Επί αυτού του ποσού κατεβλήθη από τον Παπασταύρου το πρόστιμο των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.
Δείτε τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή:



Δείτε το διάγραμμα με τις διαδρομές της μίζας, όπου αναφέρεται ο Σταύρος Παπασταύρος:


Είναι προφανές πως η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου έχει μετατραπεί πλέον σε ένα «πλυντήριο αποκαλύψεων» ένθεν κακείθεν, όπου τα δύο στρατόπεδα, σύστημα Νέας Δημοκρατίας και σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν μάχη εκ του συστάδην χρησιμοποιώντας όλες τις εφεδρείες τους. Στην αρχή ήταν το σκάνδαλο NOVARΤIS, αν το θυμάται κανείς ακόμη. Στη συνέχεια «αναβαθμίστηκε» σε «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» και πλέον εμφανίζεται ως αρένα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των μηχανισμών της ΕΥΠ και γενικότερα του Βαθέος Κράτους.
Η κάθε πλευρά βγάζει τα άπλυτά της στη φόρα επιχειρώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ένα παιχνίδι που είναι εξαρχής στημένο και πολιτικά φάλτσο. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ των ελίτ της εξουσίας με μοναδικό στόχο τη νομή της και τα προνόμια που αυτή προσφέρει.

https://www.zougla.gr/politiki/article/vgazoun-ta-aplita-tous-sti-fora