Παρασκευή, Ιουλίου 3

ΔΕΗ είναι η έκπτωση 8% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια πάνω από 2.000 kWh (κιλοβατώρες).

Νέα τιμολογιακή πολιτική χαμηλότερου κόστους για τα νοικοκυριά με μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος ξεκινά να εφαρμόζει από τις 27 Ιουνίου η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η εταιρεία προχωρεί σε αλλαγές στα τιμολόγιά της και για την ακρίβεια διατηρεί μέρος του πακέτου των έκτακτων οικονομικών μέτρων ελάφρυνσης των πελάτων της που είχε λάβει στη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις που έχει κάνει ισχύουν από τις 26 Μαρτίου και λήγουν στις 26 Ιουνίου.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι ένα από τα μέτρα που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η ΔΕΗ είναι η έκπτωση 8% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια πάνω από 2.000 kWh (κιλοβατώρες). Αυτό που είχε θέσει σε ισχύ από τις 26 Μαρτίου ήταν η ενιαία χρέωση των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξάρτητα από το μέγεθος της κατανάλωσης. Πριν από τις 26 Μαρτίου τα τιμολόγια της εταιρείας ήταν διαμορφωμένα σε δύο κλιμάκια. Το ένα ήταν για καταναλώσεις μέχρι 2.000 κιλοβατώρες με χρέωση 0,11 ευρώ και το δεύτερο για άνω των 2.000 κιλοβατώρων με χρέωση 0,119 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στη διάρκεια του lockdown είχε καταργήσει τη δεύτερη χρέωση και τώρα, όπως προαναφέρθηκε, φέρεται να αποφάσισε τη συνέχιση του ίδιου μέτρου και μετά τις 27 Ιουνίου. Με τον τρόπο αυτόν θα συνεχίζουν να παίρνουν οικονομική ανάσα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με υψηλότερες των 2.000 kWh καταναλώσεις ρεύματος.

Νέα εμπορική πολιτική

Η ΔΕΗ όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι προχωρεί σε νέα εμπορική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικά πακέτα προϊόντων στοχευμένα σε κατηγορίες πελατών, όπως δηλαδή κάνουν εδώ και χρόνια οι ανταγωνιστές της. Θεωρείται επίσης δεδομένο, λένε πηγές, ότι θα κρατήσει την έκπτωση συνέπειας του 5%, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρήσει και τις εκπτώσεις 5 ευρώ για τους διμηνιαίους και 2,5 ευρώ για τους μηνιαίους λογαριασμούς που εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Η εταιρεία με τη νέα τιμολογιακή της πολιτική αναμένεται να σύρει και τον χορό… του ανταγωνισμού, με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να προχωρούν κι εκείνοι με τη σειρά τους σε μειώσεις τιμολογίων και άλλες εκπτωτικές πολιτικές.
Το τρίμηνο της πανδημίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση του κόστους ενέργειας, όπως του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, με αποτέλεσμα οι εταιρείες παροχής να έχουν το περιθώριο της μετακύλισης του οφέλους στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον μήνα Μάιο, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού) έκλεισε στα 34,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στα 65,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 48%. Η τιμή αυτή αντανακλά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συμμετέχουν στο σύστημα.
Αξίζει να τονιστεί πως για τον μήνα Μάιο το 50,1% του μείγματος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατείχαν οι μονάδες με φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ με 38,54%. Οι πανάκριβες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που κάποτε κατείχαν τα σκήπτρα στην παραγωγή, περιόρισαν δραστικά τη συμμετοχή τους στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής (3,46%). Η πτώση τους ήταν της τάξης του 87% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το υπόλοιπο 7,9% το έδωσαν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο ανέβηκε κατά 29%, ενώ λίγο υψηλότερη κατά 30% ήταν η παραγωγή των ΑΠΕ. Οι τελευταίες λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων έχουν πια μειωμένο κόστος λειτουργίας, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται στα ίσα τους σταθμούς φυσικού αερίου.tanea.gr/