Πέμπτη, Ιουλίου 9

Beyonce: Η... λαμπερή εκδοχή της Μητέρας Τερέζας των Αφροαμερικανών




BEYONCE--ARTHROU

Στα 38 της χρόνια η Μπιγιόνσε θεωρείται από τους πιο ολοκληρωμένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, ένας από τους επιδραστικότερους ανθρώπους διεθνώς και για τους Αφροαμερικανούς είναι σαν avatar της Μητέρας Τερέζας στην πλέον glam εκδοχή

Την εποχή όπου η εικόνα θριαμβεύει έναντι των πάντων, η Queen Bey, όπως την αποκαλούν, μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αγιοποίησή της. Η αποδοχή του κόσμου και τα 149 εκατομμύρια ακολούθων της στο Instagram είναι απόδειξη της απόλυτης κυριαρχίας της. Το κοριτσάκι που στα 6 του χρόνια κέρδισε στον σχολικό διαγωνισμό τραγουδιού, ερμηνεύοντας το «Ιmagine» του Τζον Λένον, αφοσιώθηκε με τρομακτική υπακοή στο χτίσιμο μιας μπετόν αρμέ καριέρας. Σήμερα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στον κόσμο, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε πωλήσεις, βραβεία και εισπράξεις από περιοδείες, έχει ιδρύσει περισσότερες από 30 φιλανθρωπικές οργανώσεις και θεωρείται η προσωποποίηση της γυναικείας χειραφέτησης ή τουλάχιστον κατάφερε να παγιώσει αυτήν την εικόνα προς τα έξω.

Εν αρχή ήταν ο πατέρας της, ο υπάλληλος της Xerox που διέκρινε το ταλέντο της και μαζί με την κομμώτρια μητέρα της διέθεταν το πενιχρό τους εισόδημα προκειμένου η κόρη τους να έχει τους καλύτερους δασκάλους φωνητικής και χορού, ενώ τη σταμάτησαν από το σχολείο για να παρακολουθεί κατ’ οίκον μαθήματα και να έχει έτσι περισσότερο χρόνο για τις πρόβες της. Ακολούθησε ο θρίαμβος με τις Destiny’s Child και στη συνέχεια, στα 23 της χρόνια, ήρθε ο Jay Z, ο άλλοτε dealer ναρκωτικών που έγινε διάσημος ράπερ, ένας από τους σπουδαιότερους και πλουσιότερους παραγωγούς στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Παντρεύτηκαν, έκαναν μαζί περιοδείες, τραγούδια, βιντεοκλίπ και τρία παιδιά και λειτουργούν πλέον ως συνέταιροι σε ένα εργοστάσιο δημιουργίας χρήματος, εντυπώσεων και επιδραστικότητας.

Η Μπιγιόνσε για τους Αφροαμερικανούς είναι το αμερικανικό όνειρο προσωποποιημένο. Μπορεί η ίδια να δηλώνει ότι παραμένει «το απλό κορίτσι από το Χιούστον που άκουγε μουσική και έτρωγε μπέργκερ», ωστόσο όλη της η πορεία δείχνει έναν άνθρωπο που προγραμματίστηκε για να πετύχει, που φροντίζει πάντα να επιστρέφει το καλό στους λιγότερο ευνοημένους της ζωής. Στην πρώτη της σόλο περιοδεία μετά το τέλος των Destiny’s Child, τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 24 εκατ. δολάρια. Η ίδια μαζί με τον πάστορά της φρόντιζε σε κάθε πόλη όπου εμφανιζόταν να διαθέτει δωρεάν γεύματα σε όσους το είχαν ανάγκη. Ενίσχυσε το «Phoenix House», έναν οργανισμό απεξάρτησης για άτομα εθισμένα στην ηρωίνη.


BEYONCE__1


Δώρισε 6 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των πολιτών στη διάρκεια της πανδημίας. Υπέγραψε ένα κολοσσιαίο συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων για τρία νέα projects με την Disney, ενώ παράλληλα διέθεσε τα έσοδα από το νέο της single «Βlack Parade» για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων ιδιοκτησίας μαύρων. «Η μαύρη αριστεία είναι μια μορφή διαμαρτυρίας. Η μαύρη χαρά είναι δικαίωμά σας», ανέφερε στην ιστοσελίδα της Black Parade Route, προαναγγέλλοντας το project «black is king», ένα visual album που έρχεται για να αναδείξει τη μαύρη υπεροχή και θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιουλίου στην πλατφόρμα Disney+. Στο ενδιάμεσο, το φιλανθρωπικό της έργο τόσο για τα θύματα των φυσικών καταστροφών όσο και για τους άστεγους και τους τοξικομανείς είναι τεράστιο, ενώ έχει κάνει σημαντική δουλειά τόσο στο επίπεδο δωρεών σε εκπαιδευτικά προγράμματα για άντρες και γυναίκες που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο όσο και στη χορήγηση υποτροφιών.

Στα ΒΕΤ Awards 2020 της απονεμήθηκε βραβείο για το ανθρωπιστικό της έργο, με την ίδια να το αφιερώνει στο κίνημα #Black Lives Matter. «Οι φωνές σας ακούγονται και αποδεικνύετε στους προγόνους μας ότι οι αγώνες τους δεν ήταν μάταιοι», είπε στην ομιλία της ενώ στη συνέχεια προέτρεψε τους πάντες να ψηφίσουν «σαν να εξαρτάται η ζωή σας από αυτό».

Για την προσφορά της στην κοινότητα των μαύρων μίλησε και η στενή της φίλη και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα λέγοντας: «Μπορείτε να το δείτε σε ό,τι κάνει, από τη μουσική της, που δίνει φωνή στη χαρά μας και στον πόνο μας, μέχρι τον ακτιβισμό της, που απαιτεί δικαιοσύνη για τις ζωές των μαύρων και βρίσκεται πάντα απέναντι από κάθε σεξισμό και ρατσισμό».

Η Queen Bey με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 400 εκατ. δολάρια είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια πως ψάχνοντας τις ρίζες της βρήκε ότι καταγόταν από έναν ιδιοκτήτη σκλάβων που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια σκλάβα. «Οταν το ανακάλυψα μου πήρε λίγο χρόνο για να το διαχειριστώ. Προσεύχομαι να καταφέρω να σπάσω τις γενεαλογικές κατάρες ώστε τα παιδιά μου να ζήσουν μια καλύτερη ζωή», ανέφερε.


BEYONCE__2
BEYONCE__3
BEYONCE__4

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η κόρη της Μπλου Αϊβι όσο και τα δίδυμα Ρούμι και Σερ δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για το μέλλον τους σε επίπεδο οικονομικής ασφάλειας και ευκαιριών όσο και αν η μαμά τους επιχειρεί αναδρομές στις ρίζες της στον ελεύθερό της χρόνο. Εξάλλου πόσα κοριτσάκια στον κόσμο λαμβάνουν στα πρώτα τους γενέθλια Barbie με διαμάντια αξίας 80.000 δολαρίων και κάνουν πάρτυ με άλλα βρέφη που ξεπερνά τα 105.000 δολάρια; Δεν θα πω τίποτα για τα χρυσά κρεβατάκια των διδύμων που το κόστος τους ξεπερνά τα 100.000 δολάρια έκαστο.

Η υπερβολή είναι χαρακτηριστικό του buzz που υπάρχει γύρω από το... εικόνισμα της Μπιγιόνσε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2014 ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη η Εθνική Εκκλησία της. Οι οπαδοί της πιστεύουν ότι η τραγουδίστρια είναι το σώμα όπου κατοικεί ο Θεός προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του στη Γη προτού ξαναεπιστρέψει στον ουρανό!

Μέχρι να... επιστρέψει στα ουράνια, η θεά δεν σταματά να κερδίζει βραβεία, να κατακτά πρωτιές, να γυρίζει ταινίες, βιντεοκλίπ, να υπογράφει πανάκριβα συμβόλαια με τις εταιρίες Adidas, Armani, Τopshop, Pepsi, Nintendo και να γίνεται ο μεγάλος κατακτητής στη βιομηχανία της σόουμπιζ. Στη μεγαλύτερη ψηφιακή τελετή αποφοίτησης της φετινής χρονιάς, αναφέρθηκε στις ανισότητες και τον σεξισμό που ακόμα χαρακτηρίζει τη βιομηχανία της σόουμπιζ «Ειδικά για τις μαύρες γυναίκες έβλεπα ότι δεν υπήρχε θέση στο τραπέζι, οπότε κατάλαβα ότι έπρεπε μόνη μου να βγω να κόψω ξύλα και να φτιάξω το δικό μου τραπέζι και μετά να καλέσω τους καλύτερους να κάτσουν σε αυτό. Επρεπε να πιστέψω ότι ήμουν έτοιμη να το κάνω και, παρότι ήμουν πολύ φοβισμένη, το έκανα».

Είναι τόσο κυρίαρχη του παιχνιδιού που στο πιο σημαντικό τεύχος της «Vogue», αυτό του Σεπτεμβρίου, επιμελήθηκε η ίδια τη φωτογράφηση και το κείμενο που συνόδευε το τεύχος και τον Τάιλερ Μίτσελ, τον πρώτο Αφροαμερικανό φωτογράφο που δούλεψε σε εξώφυλλο του εμβληματικού τίτλου. «Οταν ξεκίνησα την καριέρα μου, πριν από 21 χρόνια, μου έλεγαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνω εξώφυλλο σε περιοδικά γιατί οι μαύροι δεν πουλάνε. Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενό της. Μάλιστα μία από τις φωτογραφίες της από αυτό το τεύχος εκτίθεται ως μέρος μόνιμης έκθεσης τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη του Σμιθσόνιαν!

Ο Εντ Σίραν αποκάλυψε ότι είναι αναγκασμένη να αλλάζει διεύθυνση email σχεδόν κάθε δύο-τρεις εβδομάδες. Κινείται με μια Mercedes ειδική παραγγελία, αξίας 1 εκατ. δολαρίων, που διαθέτει τουαλέτα. Στα γενέθλια του συζύγου της το δώρο της ήταν μια Bugatti Veyron αξίας 2 εκατ., ένα ιδιωτικό τζετ Bombardier Challenger 850, αξίας 40 εκατ. δολαρίων, και μετά τη γέννησή της Μπλου Αϊβι του χάρισε ένα δαχτυλίδι με ζαφείρια αξίας μισού εκατομμυρίου. Το 2018 ανανέωσαν τους όρκους τους, ύστερα από αρκετή ταλαιπωρία που πέρασαν ως ζευγάρι εξαιτίας των ομολογουμένων απιστιών του Jay Z, με τον πόνο της προδοσίας να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο άλμπουμ της «Lemonade».


BEYONCE__5
BEYONCE__6
BEYONCE__7

Αραγε είναι τυχαίο ότι ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από τους στίχους και τα μηνύματα των τραγουδιών ήρθε ως συνέχεια μιας κλωτσιάς της αδερφής της Σολάνζ στον γαμπρό της μέσα σε ένα ασανσέρ, με την Queen Bey να παρακολουθεί ατάραχη; Το βίντεο έγινε viral όπως και οι λεπτομέρειες για την έξαλλη κουνιάδα επειδή ο Jay Z φλέρταρε στο πάρτυ, παρουσία της αδερφής της. Καθόλου τυχαίο το ότι λίγους μήνες αργότερα ο άπιστος μιλώντας στους «New York Times» παραδέχτηκε ότι η τάση του να κλείνεται στον εαυτό του συνετέλεσε στο να κάνει... τάρανδο τη σύζυγό του! Ο ίδιος από τότε κάνει θεραπεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τις ορμόνες του, γύρισαν μαζί ένα βιντεοκλίπ στον Λούβρο μπροστά στη Μόνα Λίζα και την Αφροδίτη της Μήλου, ίδρυσαν μια εταιρεία vegan γευμάτων, χαρίζοντας δωρεάν εισιτήρια για συναυλίες τους σε όσους από τους φαν τους γίνουν vegan έστω και για δύο εβδομάδες, είναι συνέταιροι στη streaming μουσική πλατφόρμα Tidal και η κοινή τους περιουσία ξεπερνά τα 1,3 δισ. δολάρια.

Η Μπιγιόνσε υπέβαλλε τον εαυτό της σε εξαντλητικές δίαιτες προκειμένου να επιστρέψει από τα 99 κιλά που έφτασε στην εγκυμοσύνη της στα 58, για να εμφανιστεί στο Coachella και να γράψει ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα headliner στην ιστορία του θεσμού. Προτού μείνει έγκυος στην κόρη της είχε κάποιες αποβολές που της στοίχησαν απίστευτα όμως, όπως ανέφερε σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στο περιοδικό «Εlle», «έμαθα ότι ο πόνος και η απώλεια είναι ένα δώρο. Οι αποβολές που είχα μου έμαθαν ότι πρώτα πρέπει να γίνω μητέρα του εαυτού μου προτού γίνω μητέρα κάποιου άλλου. Οταν το πέτυχα, ήρθε στη ζωή μας η Μπλου Αϊβι και η αναζήτηση για τον σκοπό μου έγινε βαθύτερη. Πέθανα και ξαναγεννήθηκα. Το να είμαι Νο1 δεν είναι πια προτεραιότητά μου. Η αληθινή μου νίκη είναι να δημιουργήσω τέχνη και μια κληρονομιά που θα πάει μακρύτερα από μένα». Την εγκυμοσύνη των διδύμων την αποκάλυψε λίγο πριν γεννήσει με κατεπείγουσα καισαρική. «Ημουν πρησμένη από την προεκλαμψία και καθηλωμένη στο κρεβάτι για πάνω από έναν μήνα», ανέφερε και πλέον δηλώνει ότι ευχαριστιέται τις καμπύλες της και τον πιο γεμάτο εαυτό της.

Μπορεί να εκπέμπει μια υγιή σεξουαλικότητα, αλλά δεν καθιερώθηκε ως sex symbol και εξέπληξε τους πάντες όταν αποκάλυψε ότι ο πρώτος και μόνος άντρας της ζωής της που έχει κάνει σεξ είναι ο σύζυγός της! «Πέρα από την πρώτη μου σχέση, είχα μόνο έναν σύντροφο στη ζωή μου τον Jay», παραδέχτηκε στο περιοδικό «LA Confidential».

Παράδειγμα προς αποφυγήν για εκείνη ήταν ο πατέρας της, τον οποίο μεν λάτρευε αλλά έβλεπε πόσο πλήγωνε τη μητέρα της. Ηταν εθισμένος στο σεξ και κατέφυγε σε κλινική να αποτοξινωθεί και να σώσει τον γάμο του, κάτι που φυσικά δεν κατάφερε, καθώς μία από τις ερωμένες του έμεινε έγκυος.


BEYONCE__8
BEYONCE__9

Το πρώτο της αγόρι, ο γνωστός σεφ Λάινταλ Λοκ ανέφερε στην «Daily Mail» ότι ήταν με την Bey από τα 12 της χρόνια και μέχρι τη διάλυση των Destiny’s Child στα 22 της, αλλά αν και η σταρ φιλούσε υπέροχα... δεν προχώρησαν περισσότερο! «Η Μπιγιόνσε ήταν ένα τρένο σε γρήγορη διαδρομή προς τη φήμη. Κάποιοι άνθρωποι έπεσαν από το τρένο και αρκετοί έφυγαν οικειοθελώς. Ο πατέρας της ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το “Project Beyoncé”. Δεν έμπλεκες με τον Big Mac. Μου έκανε εξονυχιστικό έλεγχο για το ποιος ήμουν και ποιες ήταν οι προθέσεις μου».

Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται σε τελετές μαύρης μαγείας, σεξουαλικά ξόρκια, πρακτικές βουντού, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι Μπιγιόνσε και Jay Z ανήκουν στους κόλπους των Illuminati, με τους ίδιους βέβαια να το διαψεύδουν.

Στο ντοκιμαντέρ της «Homecoming», που προβλήθηκε στο Netflix, η Queen Bey λέει πως πλέον δεν την αφορά η γνώμη των άλλων. «Η πιο μισητή ερώτηση -ιδιαίτερα την περίοδο που βίωνα τη θλίψη από τις αποβολές μου- ήταν πότε θα μείνω έγκυος. Μόλις είπα: “Αφήστε τις ωοθήκες μου ήσυχες!” χαλάρωσα και έπαψε πλέον να με νοιάζει το τι λένε και το τι γράφουν. Το να μη δίνεις δεκάρα, ξέρετε, είναι από τα πιο απελευθερωτικά πράγματα».
.newsauto.gr