Κυριακή, Ιουλίου 19

Συνεχίζεται η "κόντρα" για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία

Συνεχίζεται η "κόντρα" για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία
Του Κώστα Κετσιετζή
Συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει για τις τιμές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας με αφορμή την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δίνει έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) προς απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Ειδικότερα, σε έγγραφο που στάλθηκε με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου για το κόστος κινητής τηλεφωνίας,
η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι τα στοιχεία αφορούν προηγούμενη έτη και προσθέτει ότι οι τιμές αποκλιμακώνονται, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαπίστωση ότι η "είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ όπου οι καταναλωτές δε μπορούν να αγοράσουν GB δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλάμβαναν 1000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ τον μήνα", η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. "Ενδεικτικά, εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει πρόγραμμα με 1000 λεπτά, 1000 SMSκαι 3GBστα 27,95 ευρώ, ενσωματωμένου του τέλους συνδρομητών κινητής”, σημειώνεται στο υπόμνημα.
Η ΕΕΤΤ αναφέρει ακόμη ότι η υπόθεση αγοράς 1.000 λεπτών ομιλίας τον μήνα επί της οποίας επιχειρείται η άντληση συμπερασμάτων για τη χώρα και η σύγκριση της με άλλες, δεν συνάδει με τη μέση μηνιαια χρήση λεπτών ομιλίας στην Ελλάδα, ανερχόμενη το 2019 στα 283 λεπτά ομιλίας ανά μήνες για χρήστες συμβολαίου ή 204 λεπτά ομιλίας ανά μήνα για όλους.
Παράλληλα, για τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα "κατατάχθηκε ως η χώρα με τα λιγότερα gigabytes δεδομένων που θα μπορούσαν να αγοραστούν με 60 ευρώ”, η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει πρόγραμμα/προσφορά με 44,9 ευρώ στην οποία καταγράφεται ότι ο συνδρομητής προμηθεύεται 3000 λεπτά προς σταθερά και κινητά, 3000 SMS και απεριόριστη χρήση δεδομένων. "Δηλαδή, στην Ελλάδα με κόστος 44,9 ευρώ παρέχεται απεριόριστος όγκος δεδομένων. Απουσία του τέλους συνδρομητών κινητής στο συγκεκριμένο παράδειγμα εντάσσει αυτή τη λύση στην περιοχή των 40 ευρώ”, σημειώνεται.

To μέσο έσοδο

Η ΕΕΤΤ αναφέρει ακόμη ότι το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά τύπο συνδρομητή κινητής ανέρχεται στα 6 ευρώ ανά ενεργό συνδρομητή καρτοκινητής, στα 22 ευρώ ανά συνδρομητή κινητής συμβολαίου και στα 12 ευρώ ανά συνδρομητής κινητής εν γένει. Με βάση αυτή τα στοιχεία αναφέρεται ότι "διαπιστώνονται διαφορές μεταξύ των δαπανών που προκύπτουν από τις χρεώσεις βάσει ονομαστικών τιμών και αξιοποιούνται στις μελέτες σύγκρισης, με την πραγματική δαπάνη του συνδρομητή για τη χρήση υπηρεσιών κινητής. Κατ΄ επέκταση τα όποια συμπεράσματα αυτών των μελετών πρέπει να αξιολογούνται υπό το πρίσμα αυτών των διαφορών μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων στην εγχώρια αγορά”.

Αδύνατη η ρύθμιση της αγοράς

Στο έγγραφο της ΕΕΤΤ αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με της κοινοτικές οδηγίες δεν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας παρέμβασης στις τιμές της αγοράς. "Δεν υπάρχει, επί του παρόντος, και η δυνατότητα επιβολής ρυθμιστικών μέτρων όπως π.χ. ενδεικτικά περιορισμός του ύψους των χρεώσεων, υποχρεώσεις ελέγχου τιμών και κοστοστρέφειας, κλπ.”.
Σημειώνεται όμως ότι οι υπό εξέλιξη και μελλοντικές ενέργειες της στρατηγικής της ΕΕΤΤ περιλαμβάνουν ένα μείγμα ρυθμιστικών παρεμβάσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τελικές τιμές.